Σε ένα σκηνικό έντονων πιέσεων και ασφυκτικής οικονομικής κατάστασης, η Άνγκελα Μέρκελ και ο Φρανσουά Ολάντ συζητούν για το ζήτημα της Ελλάδας ενώ τα μηνύματα που έρχονται από ανώτατους αξιωματούχους της Γερμανίας και της Γαλλίας είναι άκρως ανησυχητικά.
Η ελληνική πλευρά, αντιλαμβανόμενη τη σκληρή στάση των Ευρωπαίων, μόλις λίγες ώρες μετά το«όχι» στο δημοψήφισμα προέβη άρον-άρον σε διορθωτικές κινήσεις με σκοπό να βελτιώσει την διαπραγματευτική της θέση.
Το πρωί της Δευτέρας ανακοινώθηκε η παραίτηση του Γιάνη Βαρουφάκη από τη θέση του υπουργού Οικονομικών και πριν λίγο αποφασίστηκε ότι αντικαταστάτης του θα είναι ο Ευκλείδης Τσακαλώτος. Μέλη του Eurogroup θα το εκτιμούσαν αν απείχα από τις συνεδριάσεις, εξομολογήθηκε ο κ. Βαρουφάκης επιβεβαιώνοντας ότι οι Ευρωπαίοι είχαν διαμηνύσει στην ελληνική κυβέρνηση πως με το ίδιο πρόσωπο στη θέση του υπουργού Οικονομικν δεν μπορεί να γίνει ουσιαστική συζήτηση. Παραλλήλως, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας αναζήτησε εθνική συναίνεση και επιχείρησε να ενισχύσει την διαπραγματευτική του θέση κερδίζοντας την στήριξη της ΝΔ, του ΠΑΣΟΚ και του Ποταμιού.
Υπ’ αυτές τις συνθήκες η Άνγκελα Μέρκελ και ο Φρανσουά Ολάντ θα συζητήσουν τις επόμενες κινήσεις τους στο ελληνικό ζήτημα, εν όψει και της αυριανής συνόδου κορυφής των χωρών μελών της Ευρωζώνης αλλά και της συνεδρίασης του Eurogroup όπου η ελληνική πλευρά θα τεθεί και πάλι αντιμέτωπη με το δίλημμα του Grexit εάν δεν αποδεχθεί τους όρους των Ευρωπαίων για συμφωνία.
Πηγές της Ευρωζώνης εξηγούν ότι οι Βρυξέλλες θέλουν συμφωνία σε δύο στάδια:
1. Μία μεταβατική συμφωνία διάρκειας 2-3 μηνών με σκοπό να καλυφθούν οι χρηματοδοτικές ανάγκες της Ελλάδος για τους μήνες Ιούλιο και Αύγουστο, ενώ η ελληνική κυβέρνηση θα υλοποιεί με ταχύτατους ρυθμούς τις μεταρρυθμίσεις που ζητούν οι δανειστές. Αντικειμενικός σκοπός να μην χρεοκοπήσει στις 20 Ιουλίου, ότνα πρέπει να πληρωθεί ομόλογο ύψους 3,7 δισ. στην ΕΚΤ.
2. Η μεγάλη συμφωνία που θα καλύψει τις χρηματοδοτικές ανάγκες της χώρας μέχρι το 2017, με αντάλλαγμα την υπογραφή ενός νέου μνημονίου,