Συναντήσεις με Μητσοτάκη και Δένδια θα έχει σήμερα η Ισπανίδα υπουργός Εξωτερικών
Συνέχεια στις διμερείς επαφές με στόχο τη διεθνοποίηση των ελληνικών θέσεων απέναντι στην τουρκική προκλητικότητα δίνει το Μέγαρο Μαξίμου, καθώς μετά την υπουργό Εξωτερικών της Βουλγαρίας, Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης θα συναντηθεί στις 11:00, στο Μέγαρο Μαξίμου, με την υπουργό Εξωτερικών της Ισπανίας, Αράντσα Γκονζάλεθ Λάγια.
Στη συνέχεια, στις 12:00, η Ισπανίδα υπουργός Εξωτερικών θα περάσει το κατώφλι του νεοκλασικού της Βασιλίσσης Σοφίας, η οποία θα έχει συνάντηση με τον Έλληνα ομόλογό της Νίκο Δένδια.
Η ατζέντα των διμερών συναντήσεων περιλαμβάνει ζητήματα διμερούς, ευρωπαϊκού και περιφερειακού ενδιαφέροντος με έμφαση στις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο και το μεταναστευτικό, σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών. Η επίσκεψη της κ. Γκονζάλεθ έρχεται σχεδόν ένα 24ωρο μετά την επίσκεψή της στην Τουρκία, όπου μετά το πέρας της συνάντησής της εκεί με τον τούρκο ομόλογό της, Μεχμέτ Τσαβούσογλου, έγινε μάρτυρας εμπρηστικών δηλώσεών του.
Σχολιάζοντας ενώπιον της Ισπανίδας Υπουργού Εξωτερικών το κάψιμο της τουρκικής σημαίας στη Θεσσαλονίκη, ο κ. Τσαβούσογλου δήλωσε πως «όταν πετάξαμε τους Έλληνες στην θάλασσα σεβαστήκαμε την σημαία», αφήνοντας άναυδους τους παρευρισκόμενους, ενώ ατάραχη τον παρακολουθούσε η κ. Γκονζάλεθ. Η τελευταία, έλαβε σε δεύτερο χρόνο αποστάσεις από τα λεγόμενα Τσαβούσογλου, αφού στις δηλώσεις της εστίασε στον οικουμενικό χαρακτήρα της Αγιά Σοφιάς, υπογραμμίζοντας ότι “πρέπει να διατηρηθεί το πνεύμα αυτού του μνημείου ως κληρονομιά για όλη την ανθρωπότητα”.
“Είναι το κοινό σπίτι για όλους τους Χριστιανούς, Ορθόδοξους και Καθολικούς και τους μουσουλμάνους και αντιπροσωπεύει την κληρονομιά της ανθρωπότητας” επισήμανε ενώπιον του κ. Τσαβούσογλου η κ. Γκονθάλεθ, επιμένοντας ότι η Αγία Σοφία θα πρέπει να διατηρηθεί ως μνημείο της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς, μετά από διάλογο της Τουρκίας με την UNESCO.
Εμφανώς αμήχανος χθες από την τοποθέτηση της συναδέλφου του, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών προσπάθησε αρχικά να αποδώσει την σαφή τοποθέτηση της Ισπανίδας ομολόγου του σε “παρεξήγηση”, αλλά στη συνέχεια χαρακτήρισε “λάθος” την άποψη να παραμείνει η Αγία Σοφία ως μνημείο παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς σε αντίθεση με την μετατροπή του σε τζαμί, δείχνοντας προς το μέρους της ομολόγου του.