SelectedΆμυναΠολιτική

Μετά τον Μητσοτάκη, στο Παρίσι και Δένδιας με Παναγιωτόπουλο – Ξαφνική κινητικότητα για γαλλικές φρεγάτες

«Ας κάνουμε λίγη υπομονή» σχολίασε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος – Απόψε ο πρωθυπουργός θα έχει δείπνο με τον Εμανουέλ Μακρόν – Αύριο στο Παρίσι οι υπουργοί Εξωτερικών και Άμυνας – Πληροφορίες για προχωρημένες συζητήσεις σχετικά με την απόκτηση τριών -αντί για τεσσάρων- γαλλικών φρεγατών

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον για το μέλλον των διπλωματικών αλλά και αμυντικών σχέσεων Ελλάδας – Γαλλίας συγκεντρώνει η σημερινή επίσκεψη του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη στο Παρίσι και το δείπνο που θα έχει με τον Γάλλο πρόεδρο, Εμανουέλ Μακρόν, στο Μέγαρο των Ηλυσίων. Στο «μενού» εκτός από τα εκλεκτά εδέσματα θα βρίσκονται και… οι γαλλικές φρεγάτες, η απόκτηση των οποίων έχει μετατραπεί σε σίριαλ τον τελευταίο χρόνο.

Ο πρωθυπουργός θα βρεθεί σήμερα στην γαλλική πρωτεύουσα, ως ενδιάμεσο σταθμό από την Νέα Υόρκη, από όπου και επιστρέφει μετά την γενική συνέλευση του ΟΗΕ. Αφορμή, τουλάχιστον προφανής, για την παρουσία του κ. Μητσοτάκη στο Παρίσι είναι τα εγκαίνια της έκθεσης «Παρίσι-Αθήνα: Γέννηση της Σύγχρονης Ελλάδας» στο Μουσείο του Λούβρου η οποία διοργανώνεται για τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση του 1821.

Τον Έλληνα πρωθυπουργό θα υποδεχθεί στο Λούβρο ο Γάλλος πρόεδρος και μετά τα εγκαίνια της έκθεσης θα έχουν δείπνο εργασίας στο Μέγαρο των Ηλυσίων.

Εκεί, οι πληροφορίες θέλουν τις δύο πλευρές να βρίσκονται πολύ κοντά, ίσως περισσότερο από ποτέ, στο να δώσουν τα χέρια για την προμήθεια από ελληνικής πλευράς, των υπερσύγχρονων φρεγατών Belh@rra, στο πλαίσιο ενός συμβολαίου ύψους άνω των τεσσάρων δισ. ευρώ. Ενώ στον αρχικό σχεδιασμό προβλεπόταν η απόκτηση τεσσάρων φρεγατών, οι τελευταίες πληροφορίες αναφέρουν ότι στην κυβέρνηση καταλήγουν στην απόφαση για παραγγελία τριών γαλλικών φρεγατών.


belharra-1

Οικονόμου: «Ας κάνουμε λίγη υπομονή»

Για το θέμα ρωτήθηκε το μεσημέρι της Δευτέρας ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου. «Ας κάνουμε λίγη υπομονή» απάντησε σιβυλλικά ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Οι συζητήσεις φαίνεται να βρίσκονται σε τόσο προχωρημένο επίπεδο, που το ρεπορτάζ θέλει τους υπουργούς Εξωτερικών και Εθνικής Άμυνας, Νίκο Δένδια και Νίκο Παναγιωτόπουλο αντίστοιχα, να μεταβαίνουν αύριο στο Παρίσι προκειμένου να συζητήσουν τις λεπτομέρειες των όσων πιθανολογείται ότι θα έχουν συμφωνήσει Μακρόν και Μητσοτάκης.

Υπενθυμίζεται πως μία πρώτη ιδέα για τα όσα έχουν «τρέξει» το τελευταίο διάστημα στο θέμα των φρεγατών είχε δώσει ο κ. Παναγιωτόπουλος από το βήμα της Βουλής την περασμένη εβδομάδα όταν και απαντώντας σχετική ερώτηση επανέλαβε πως η τελική απόφαση για την σημαντική προμήθεια θα ληφθεί με μόνο κριτήριο το συμφέρον του Πολεμικού Ναυτικού και των Ενόπλων Δυνάμεων. «Η απόφαση για τις φρεγάτες έχει αργήσει δεκαετίες. Είναι μια δύσκολη απόφαση και δεν χάθηκε ο κόσμος να πάρουμε λίγες ημέρες ακόμα για να κάνουμε τη σωστή επιλογή με μόνο κριτήριο το συμφέρον και τις ανάγκες του Πολεμικού μας Ναυτικού. Λίγο θα περιμένετε ακόμα» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η σημερινή συνάντηση Μακρόν -Μητσοτάκη θα είναι η τρίτη σε σύντομο χρονικό διάστημα (η δεύτερη σε μόλις 10 μέρες) και έρχεται σε συνέχεια των συχνών επαφών που είχαν το τελευταίο διάστημα οι δύο ηγέτες.


macron_mitsotakis

Πριν λίγες ημέρες ο πρόεδρος της Γαλλίας ήταν στη Σύνοδο Κορυφής της EUMED στην Αθήνα ενώ υπενθυμίζεται και η συνάντησή τους σε γεύμα που παρέθεσε ο κ. Μακρόν για τους προσκεκλημένους του στη Μασσαλία, στο Συνέδριο της Διεθνούς Ένωσης για την Προστασία της Φύσης με αφορμή την γαλλική πρωτοβουλία «Μεσόγειος, υποδειγματική θάλασσα έως το 2030», όπου ο Έλληνας πρωθυπουργός απηύθυνε ομιλία.

«Επιταχυντής» της συμφωνίας το AUKUS;

Η κινητικότητα που παρατηρείται στο θέμα των φρεγατών το τελευταίο διάστημα έχει τις βάσεις της σε μία πολυσύνθετη πραγματικότητα.

Από την μία αποτελεί κοινή παραδοχή πως οι αμερικανικές φρεγάτες HF2, MMSC (Multi Mission Surface Combatant) δεν έχουν ενθουσιάσει τους επιτελείς του ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού ούτε για την τεχνολογία που φέρουν ούτε και για την ζήτηση που έχουν στην διεθνή αγορά.

Από την άλλη, η σύναψη της συμφωνίας μεταξύ ΗΠΑ, Αυστραλίας και Μεγάλης Βρετανίας, δηλαδή το λεγόμενο AUKUS  ή αλλιώς το μικρό ΝΑΤΟ του Ειρηνικού, έχει «ανακατέψει» την τράπουλα όχι μόνο των διεθνών διπλωματικών σχέσεων αλλά και των αμυντικών ισορροπιών.

Αποτελεί δεδομένο, και εκπεφρασμένο από πολλούς αναλυτές, πως η συμφωνία αυτή μπορεί να είχε ως στόχο την Κίνα, συμβάλλει όμως, στην αποδυνάμωση της Ευρώπης ως διεθνούς δύναμης τόσο διπλωματικά όσο και αμυντικά, αφού μία από τις ισχυρότερες αμυντικές βιομηχανίες παγκοσμίως, η Γαλλία, είδε ένα συμβόλαιο-«μαμούθ» ύψους 90 δισ. δολαρίων να χάνεται εν ριπή οφθαλμού.

Η συζήτηση λοιπόν που θα έχουν Μητσοτάκης και Μακρόν απόψε προσλαμβάνει πρόσθετο ενδιαφέρον μετά τις τελευταίες εξελίξεις στη διεθνή διπλωματική σκακιέρα και ενώ και οι δυο έχουν μιλήσει για την ανάγκη ευρωπαϊκής αμυντικής ένωσης. Ο πρωθυπουργός μόλις προχθές από το βήμα της γενικής συνέλευσης του ΟΗΕ ανέφερε επ’ αυτού ότι μια Ευρωπαϊκή Αμυντική Ένωση θα ενισχύσει το ΝΑΤΟ, θα αναγκάσει ευρωπαϊκές χώρες να αντιμετωπίσουν ζητήματα διαλειτουργικότητας και πενιχρών αμυντικών προϋπολογισμών και θα επιταχύνει τη συνεργασία τους σε ζητήματα του κυβερνοχώρου αλλά και του διαστήματος.

Με αυτά τα δεδομένα το Παρίσι, ρίχνει πλέον όλο του το βάρος για την κατάκτηση του προγράμματος των ελληνικών φρεγατών. Σημειώνεται επίσης πως πέραν της τεράστιας ονομαστικής αξίας του προγράμματος των φρεγατών, είναι κοινό μυστικό ότι όποιος αναλάβει τη ναυπήγηση θα αποκτήσει προνομιακή σχέση συνεργασίας με το Πολεμικό Ναυτικό για την προμήθεια ανταλλακτικών και άλλων υλικών για τα επόμενα 40 χρόνια.

Την ίδια ώρα, δε, οι ψίθυροι που ακούγονται τελευταία στο Πεντάγωνο αναφέρουν ότι ίσως οι Αμερικανοί, οι οποίοι δεν προσέφεραν στην χώρα μας φρεγάτες τελευταίας τεχνολογίας, όπως πράττουν στην περίπτωση της Αυστραλίας με τα πυρηνοκίνητα υποβρύχια, υποχωρήσουν διακριτικά, για να κατευνάσουν την οργή των Γάλλων…

Κάπως έτσι, εάν δώσουν τα χέρια σήμερα ο Γάλλος πρόεδρος με τον Έλληνα πρωθυπουργό θα δοθεί τέλος σε ένα «σίριαλ» που έχει κρατήσει σχεδόν δύο χρόνια, με τις ημερομηνίες οριστικοποίησης της συμφωνίας να έχουν αλλάξει ήδη τρεις φορές και τον Κυριάκο Μητσοτάκη να έχει ανακοινώσει το πρόγραμμα για αγορά φρεγατών ήδη από την περασμένη ΔΕΘ μαζί με τα υπερσύγχρονα Rafale.

Οι προτάσεις άλλωστε που είχε το προηγούμενο διάστημα η ελληνική πλευρά δεν ήταν απλό να συγκριθούν: εκτός από το κόστος της πλατφόρμας έπρεπε να συνυπολογιστεί και η αξία των οπλικών συστημάτων, η εν συνεχεία υποστήριξη (Follow On Support) με ανταλλακτικά και άλλα υλικά, η εκπαίδευση των πληρωμάτων, η αξία της δημιουργίας νέας τεχνικής βάσης, το συνολικό κόστος του προγράμματος αναλόγως του χρηματοδοτικού σχήματος κάθε υποψηφίου, ο χρόνος παράδοσης της πρώτης φρεγάτας και η περάτωση της ναυπήγησης σε ελληνικά ναυπηγεία, το χρονοδιάγραμμα των εκσυγχρονισμένων MEKO και ο βαθμός διαλειτουργικότητας με τις τέσσερις νεόκτιστες φρεγάτες, αλλά και η δύναμη πυρός των δύο πλοίων της «ενδιάμεσης λύσης» που θα πρέπει να ενσωματωθούν στη δύναμη του Στόλου το συντομότερο δυνατό. Σταυρόλεξο για δυνατούς λύτες…

Διαβάστε ακόμη

Περισσότερα στην κατηγορία: Selected