«Όλα τα σενάρια», σε περίπτωση που κάποιο νησί δείξει «κόκκινο» τις επόμενες ημέρες εξατάζουν οι ειδικοί – Η κυβέρνηση δεν προσανατολίζεται στη λήψη νέων lockdown, αλλά σε στοχευμένες παρεμβάσεις τοπικού χαρακτήρα, όπου και εφόσον κριθεί αναγκαίο – Πώς θα λειτουργήσει η ψηφιακή εφαρμογή covid pass – Ποιοι θα συμεπριληφθούν στη λίστα για υποχρεωτικούς εμβολιασμούς
Παρότι στη συγκεκριμένη περίοδο κρίσιμος δείκτης για την εξέλιξη της πανδημίας δεν είναι τόσο ο αριθμός των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων, αλλά η πίεση που θα δεχθεί με νοσηλείες το Εθνικό Σύστημα Υγείας, «δεν βλέπουμε να υπάρχει ανάλογη πίεση στο σύστημα υγείας. Πρέπει να διαχειριστούμε την αυξημένη μεταδοτικότητα της μετάλλαξης Δέλτα με ψυχραιμία» συνέστησε σχετικά ο υπουργός Ανάπτυξης, Άδωνις Γεωργιάδης, εξηγώντας παράλληλα πως «ξεκινάμε με τα μέτρα που έχουμε ήδη ανακοινώσει και παρακολουθούμε το φαινόμενο».
Στις προθέσεις, άλλωστε, της κυβέρνησης δεν είναι η λήψη νέων οριζόντιων μέτρων (όπως τα lockdown), αλλά στοχευμένες παρεμβάσεις τοπικού χαρακτήρα, όπου και εφόσον αυτό κριθεί αναγκαίο, με τα νησιά-σε κάθε περίπτωση- να εμφανίζουν μεγαλύτερο κίνδυνο μετάδοσης του ιού. Και αυτό γιατί, ενώ αποτελούν πόλο έλξης για την νεολαία, όπως για παράδειγμα η Ίος, οι όποιες δυνατότητες του ΕΣΥ στις περιοχές αυτές είναι πεπερασμένες. Στο πλαίσιο αυτό, σύμφωνα με πληροφορίες, έχουν προβλεφθεί από τους ειδικούς «όλα τα σενάρια», σε περίπτωση που κάποιο νησί δείξει «κόκκινο» τις επόμενες ημέρες ως προς την μετάλλαξη Δέλτα, επιστρατεύοντας και νέα μέσα για την τοπική αντιμετώπιση του προβλήματος.
Φόβος ακυρώσεων
Η υψηλή ετοιμότητα και εντατική προετοιμασία για παν ενδεχόμενο στις νησιωτικές περιοχές, απαντά όχι μόνο στην ανάγκη διαφύλαξης της δημόσιας υγείας, αλλά και στην προστασία του εθνικού τουριστικού προϊόντος, καθώς επιχειρηματίες και μόνιμοι κάτοικοι των νησιών ξορκίζουν το σενάριο κατακόρυφης αύξησης των κρουσμάτων, το οποίο μοιραία μεταφράζεται σε εκατοντάδες ακυρώσεις κρατήσεων. Για το λόγο αυτό, εκτός από τα μεγάλα ποσοστά εμβολιαστικής κάλυψης, η πλειονότητα των επιχειρηματιών (με εξαίρεση κάποια περιστατικά στην Τήνο) στις Κυκλάδες τάχθηκαν υπέρ μέτρων, όπως η απαγόρευση ορθίων πελατών στα καταστήματα εστίασης και τα κέντρα διασκέδασης, σε μια προσπάθεια να προστατευθεί η ποιότητα του ελληνικού τουρισμού ως προς την αντιμετώπιση της πανδημίας.
Την ίδια ώρα, η ισχυρή σύσταση για self test κατά την επιστροφή από τα νησιά (αεροπορικά και ακτοπλοϊκά) επιτρέπει τη γρήγορη ιχνηλάτηση, καλύπτοντας και πραγματικές ανάγκες της καθημερινότητας των νησιών, όπως ο έλεγχος των επιβαινόντων σε ιδιωτικά σκάφη, που έβγαιναν στα νησιά, αλλά και η ύπαρξη εποχιακών εργαζόμενων, ιδίως σε μεγάλες τουριστικές μονάδες.
Εκπτώσεις στα ΜΜΜ
Παράλληλα, η επιχείρηση «στεγανοποίησης» των τουριστικών περιοχών ενισχύεται εμμέσως και από την αύξηση της εμβολιαστικής ροής, μέσα από ειδικά κίνητρα προς εμβολιασμένους, όπως η δυνατότητα εκπτώσεων στους χρήστες καρτών απεριορίστων διαδρομών στα μέσα μαζικής μεταφοράς. Αναφερόμενος στην πολιτική των κινήτρων, ο υπουργός Υποδομών, Κώστας Καραμανλής τόνισε πως «τα 2/3 των επιβατών χρησιμοποιούν αυτές τις κάρτες και πρέπει να πείσουμε τους συμπολίτες μας να χρησιμοποιήσουν, το μόνο όπλο που έχουμε απέναντι και στη μετάλλαξη Δέλτα, το εμβόλιο και να είναι πιο προσεκτικοί», γνωστοποιώντας ακόμη ότι το επόμενο διάστημα θα αυξηθούν τα rapid tests στους εργαζόμενους στα μέσα μαζικής μεταφοράς, ενώ θα εντατικοποιηθούν και οι καθαρισμοί των οχημάτων.
Στον περιορισμό της διασποράς του κορονοϊού στις νεανικές ηλικίες αποβλέπει και η απόφαση για τη λειτουργία των γηπέδων μόνο με εμβολιασμένους θεατές και πληρότητα στο 80%, δεδομένου ότι ο μέσος όρος ηλικίας των φιλάθλων παραμένει μικρός, ενώ όσοι εργαζόμενοι σε αθλητικούς χώρους δεν επιθυμούν να εμβολιαστούν, θα πρέπει να έχουν υποβληθεί σε μοριακό τεστ ή σε rapid test 48 και 24 ώρες αντίστοιχα.
Δωρεάν η εφαρμογή
Από τις 15 Ιουλίου, άλλωστε, η είσοδος σε καταστήματα εστίασης, μπαρ και κέντρα διασκέδασης θα περνά μέσα από την ψηφιακή εφαρμογή covid pass, ελέγχοντας ως προς τη γνησιότητά του το πιστοποιητικό εμβολιασμού, ώστε να αποφευχθούν περιστατικά πλαστών εγγράφων. «Αυτός που θα ελέγχει στα καταστήματα θα περνάει την εφαρμογή είτε πάνω από το έγγραφο πιστοποιητικό είτε πάνω από το κινητό του πελάτη και θα βγαίνει μια σήμανση με τρία χρώματα» ανέφερε, στο Mega, ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κυριάκος Πιερρακάκης, περιγράφοντας πως «όταν η εφαρμογή θα βγάζει χρώμα πράσινο σημαίνει ότι ο ενδιαφερόμενος είναι πλήρως εμβολιασμένος ή έχει νοσήσει. Όταν βγαίνει κίτρινο σημαίνει ότι έχει αρνητικό τεστ, ενώ το κόκκινο χρώμα θα συνεπάγεται λάθος ή μη αληθές έγγραφο».
Παράλληλα με την εφαρμογή αναμένεται να παρουσιαστεί και το σχέδιο υποχρεωτικού εμβολιασμού για συγκεκριμένες, επαγγελματικές ομάδες, λαμβάνοντας υπόψη την Έκθεση της Επιτροπής Βιοηθικής. Στην κορυφή της λίστας ως προς την υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού μέσα στο καλοκαίρι τίθενται εργαζόμενοι σε δομές (δημόσιες και ιδιωτικές) φροντίδας ηλικιωμένων, ατόμων με αναπηρία και ατόμων με χρόνιες παθήσεις, ενώ έπονται γιατροί, νοσηλευτές και διοικητικό προσωπικό στις νοσοκομειακές μονάδες. Επιπλέον, στο δεύτερο κύμα υποχρεωτικού εμβολιασμού δεν αποκλείεται να περιλαμβάνονται εκπαιδευτικοί, ένστολοι, αθλητές και εργαζόμενοι στα μέσα μαζικής μεταφοράς, κύμα το οποίο τοποθετείται μέσα στο φθινόπωρο.
Σε κάθε περίπτωση, «πάνω από το 70% των εκπαιδευτικών έχει εμβολιαστεί και αυτό είναι ιδιαίτερα ενθαρρυντικό» τόνισε η Υφυπουργός Παιδείας, Ζέτα Μακρή, μιλώντας στο Action24, ενώ απαντώντας σχετικά με την υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού τους, η κ. Μακρή παρέπεμψε στην Επιτροπή Βιοηθικής και στην Επιτροπή εμπειρογνωμόνων, καταλήγοντας πως «είναι ανοιχτό σαν ενδεχόμενο, αλλά δεν είναι κάτι που εμείς αυτή τη στιγμή το συζητούμε».
Ειδήσεις σήμερα:
Η Ελλάδα αποστέλλει 200.000 εμβόλια στην Αλβανία και τη Βόρεια Μακεδονία
Τέλος εποχής: Αποσύρθηκε ο Γιάννης Μπουρούσης