Σύμφωνα με δημοσκόπηση του «Πρώτου Θέματος» η συντριπτική πλειοψηφία της κοινής γνώμης επιδοκιμάζει την πολιτική Μητσοτάκη στο Μεταναστευτικό -Στην πρόθεση ψήφου η Ν.Δ. καταγράφει 38,8% – Τι λένε οι πολίτες για τη στάση του ΣΥΡΙΖΑ
Σε πολιτικό πλεονέκτημα για την κυβέρνηση από το μεγαλύτερο αγκάθι που ήταν μόλις μέχρι και πριν από δέκα ημέρες μετατρέπει το μεταναστευτικό-προσφυγικό πρόβλημα ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, τόσο με την αποφασιστική αντιμετώπιση της πρωτοφανούς κρίσης στα ελληνοτουρκικά σύνορα στον Εβρο όσο και με τη γενικότερη διαχείριση της κατάστασης.
Η δε σκλήρυνση της στάσης στο όλο θέμα, με την ενίσχυση της αποτρεπτικής πολιτικής, όπως αυτή εκφράστηκε με το σφράγισμα των χερσαίων συνόρων με την Τουρκία, το οποίο οδήγησε στην αποτυχία του εγχειρήματος Ερντογάν να πλημμυρίσει τη χώρα με χιλιάδες μετανάστες και πρόσφυγες, συγκεντρώνει τη μεγάλη επιδοκιμασία της συντριπτικής πλειοψηφίας της κοινής γνώμης.
Σύμφωνα με την έρευνα που διεξήγαγε η Opinion Poll για λογαριασμό του «Πρώτου Θέματος», η κυβέρνηση και ο κ. Μητσοτάκης φαίνεται να εκφράζουν με τους χειρισμούς τους το κοινό αίσθημα και να συμπιέζουν σχεδόν όλες τις δυνάμεις της αντιπολίτευσης, με εξαίρεση ίσως την Ελληνική Λύση του κ. Κυριάκου Βελόπουλου, που «τσιμπάει» ελαφρώς δυνάμεις.
Αυτό δεν σημαίνει, πάντως, ότι οι πολίτες είναι ξαφνικά ιδιαίτερα αισιόδοξοι για την πορεία του Μεταναστευτικού, αντιλαμβανόμενοι προφανώς ότι πρόκειται για πρόκληση διαρκείας, με δεδομένη την τουρκική προσπάθεια πίεσης προς την Ευρώπη και την Ελλάδα μέσω των χιλιάδων ανθρώπων που είναι εγκλωβισμένοι στη γειτονική χώρα και αποζητούν διαφυγή προς τη Δύση.
Στο ερώτημα αν ο κ. Μητσοτάκης και η κυβέρνηση ορθώς έκλεισαν τα σύνορα απέναντι στην πίεση του Ταγίπ Ερντογάν, το 78% συμφωνεί και επιπλέον 12% απαντά «μάλλον ναι». Διαφωνεί μόλις το 9% των ερωτηθέντων. Αυτή η κίνηση της κυβέρνησης το περασμένο Σαββατοκύριακο έχει φυσικά τη σχεδόν απόλυτη έγκριση των ψηφοφόρων της Ν.Δ., οι οποίοι λένε «ναι» και «μάλλον ναι» σε ποσοστό 98,5%. Η άποψη αυτή όμως διαπερνά συντριπτικά την εκλογική βάση όλων των κομμάτων: με το κλείσιμο των συνόρων συμφωνεί το 77,3% των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ, το 96,5% εκείνων του ΚΙΝ.ΑΛ., το 88,9% του ΚΚΕ, το 68% του ΜέΡΑ25 και το… 100% της Ελληνικής Λύσης!
Είναι χαρακτηριστικό ότι οι πολίτες αποδέχονται και συμφωνούν με την κυβερνητική ρητορική των τελευταίων ημερών. Στο ερώτημα αν οι εξελίξεις στον Εβρο «συνιστούν ασύμμετρη απειλή για τη χώρα», το 66% δηλώνει «ναι» και το 17% «μάλλον ναι», απορρίπτοντας εμμέσως άλλους πιο μετριοπαθείς χαρακτηρισμούς που υιοθέτησε ο ΣΥΡΙΖΑ κυρίως για την κατάσταση στα σύνορα. Ακόμη πιο ενδεικτικό της κυβερνητικής αποδοχής είναι το εύρημα της έρευνας που αποκαλύπτει ότι με τον συγκεκριμένο όρο συμφωνούν περίπου τρεις στους τέσσερις ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ και τέσσερις στους πέντε του ΚΙΝ.ΑΛ., αλλά και επτά στους δέκα του ΚΚΕ, καθώς και έξι στους δέκα του ΜέΡΑ25.
Η σκλήρυνση της γραμμής στο Μεταναστευτικό-Προσφυγικό εγκρίνεται από την κοινή γνώμη σε ποσοστό 81%, με μόλις το 18% να διαφωνεί.
Με τη γραμμή αυτή είναι δύο στους τρεις ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ, εννιά στους δέκα ψηφοφόρους του Κινήματος Αλλαγής και του ΜέΡΑ25, καθώς και επτά στους δέκα του ΚΚΕ.
Η πολιτική της κυβέρνησης βρίσκει σχεδόν καθολική αποδοχή στις τάξεις των ψηφοφόρων της Ελληνικής Λύσης, όπου τα ποσοστά υπέρ των χειρισμών του κ. Μητσοτάκη είναι πάνω από 90%.
Επιτυχία του κ. Μητσοτάκη θεωρεί η μεγάλη πλειοψηφία της κοινής γνώμης και την επίσκεψη των Ευρωπαίων αξιωματούχων την περασμένη Τρίτη στον Εβρο. Την άποψη αυτή έχει το 64% (απαντά «ναι» και «μάλλον ναι») των ερωτηθέντων, ενώ ποσοστό 31% διαφωνεί (απαντά «όχι» και «μάλλον όχι»). Στην εκτίμηση της παρουσίας των κορυφαίων παραγόντων της Ευρωπαϊκής Ενωσης οι ψηφοφόροι του ΣΥΡΙΖΑ είναι περίπου μοιρασμένοι, με το 51% πάντως να κλίνει προς την άποψη περί επιτυχίας του πρωθυπουργού. Οι ψηφοφόροι του ΚΙΝ.ΑΛ. δεν έχουν ιδιαίτερες αμφιβολίες («επιτυχία» λέει το 71,9%), ενώ πιο επιφυλακτικοί είναι οι οπαδοί του ΚΚΕ (38,9%) και του ΜέΡΑ25 (24%). Απολύτως μοιρασμένοι είναι αυτοί της Ελληνικής Λύσης.
Οσο για την αισιοδοξία που γεννά αυτή η κυβερνητική πολιτική, υπάρχει μεν θεαματική βελτίωση των ποσοστών, αλλά η πλειοψηφία παραμένει απαισιόδοξη. Το 47% («ναι» και «μάλλον ναι») λέει ότι είναι πιο αισιόδοξο, όταν το περίπου αντίστοιχο ποσοστό (σχετικά με την ικανοποίηση τότε από τους κυβερνητικούς χειρισμούς) μόλις τον περασμένο Ιανουάριο ήταν 14%! Το 51% των ερωτηθέντων για το εάν είναι πιο αισιόδοξοι πλέον απαντά αρνητικά («όχι» και «μάλλον όχι»).
Πιθανόν αυτή η συγκράτηση των πολιτών για την εξέλιξη του προβλήματος, σε συνδυασμό με την έγκριση των σκληρών μέτρων, οδηγεί τις τελευταίες ημέρες κυβερνητικά στελέχη να μιλούν για εγκατάσταση μεταναστών και προσφύγων σε ακατοίκητες νησίδες, για παράταση του καθεστώτος μη εξέτασης αιτήσεων ασύλου και για ενίσχυση των αποτρεπτικών πρακτικών σε χερσαία και θαλάσσια σύνορα. Σημειωτέον ότι ένας στους τέσσερις ψηφοφόρους της Ν.Δ. παραμένει απαισιόδοξος, ενώ και οι ψηφοφόροι του ΣΥΡΙΖΑ, του ΚΙΝ.ΑΛ. και του ΚΚΕ δηλώνουν «πιο αισιόδοξοι» σε ποσοστά μικρότερα του 40%.
Πρόβλημα στον ΣΥΡΙΖΑΗ δημοσκόπηση καταδεικνύει και το μεγάλο πρόβλημα που έχει ο ΣΥΡΙΖΑ με το Προσφυγικό-Μεταναστευτικό. Από τους χειρισμούς του κόμματος στις τελευταίες εξελίξεις μόνο το 29% δηλώνει ικανοποιημένο, προσεγγίζοντας μετά βίας το εκλογικό ποσοστό του περασμένου Ιουλίου. Το 62% των ερωτηθέντων απαντά αρνητικά. Το ποσοστό αυτό ίσως να ήταν ακόμη πιο δυσάρεστο για την ηγεσία της αξιωματικής αντιπολίτευσης εάν δεν προλάβαινε ο κ. Αλέξης Τσίπρας να ξεκαθαρίσει την περασμένη Τρίτη ότι συμφωνεί με την προστασία των συνόρων και την αποτροπή της εισόδου για τους χιλιάδες μετανάστες και πρόσφυγες που έστειλε το καθεστώς Ερντογάν στον Εβρο. Το θέμα αυτό μάλιστα προβληματίζει την εκλογική βάση του ΣΥΡΙΖΑ, αφού μόλις το 56,8% των ψηφοφόρων του εγκρίνει τους χειρισμούς της ηγεσίας, ενώ το 34,6% διαφωνεί.
Η διαχείριση του Προσφυγικού-Μεταναστευτικού επιδρά και στις τάσεις του εκλογικού σώματος. Η Ν.Δ. δείχνει, παρά τη φθορά των προηγούμενων μηνών στο μέτωπο αυτό, να συγκρατεί με άνεση πλέον τις δυνάμεις της, ακόμη και να τις αυξάνει. Στην πρόθεση ψήφου καταγράφει 38,8% (με την αναγωγή επί των εγκύρων πάει στο 43,8%), όταν ο ΣΥΡΙΖΑ καταγράφει απώλειες φτάνοντας στο 20,8% (με την αναγωγή πάει στο 22,7%), όπερ σημαίνει ότι η διαφορά εντοπίζεται στις 18 μονάδες.
Πίεση δέχεται και το ΚΙΝ.ΑΛ. βλέποντας το ποσοστό του να πηγαίνει στο 4,5% (5,3% με την αναγωγή), ενώ σταθερό και μάλλον με ελαφρά ανοδική τάση είναι το ΚΚΕ έχοντας 5% (5,9% με την αναγωγή). ΣΥΡΙΖΑ και ΚΙΝ.ΑΛ. δείχνουν διαρκή καθοδική τάση, με το πρώτο να δυσκολεύεται να κρατήσει συσπειρωμένο έστω και το ποσοστό των ευρωεκλογών και τη Χαριλάου Τρικούπη να μπαίνει σε συναγωνισμό με τον κ. Βελόπουλο για την τέταρτη θέση πλέον, αφού καταγράφει σημαντικές απώλειες από την επίδοση του περασμένου Ιουλίου.
Η Ελληνική Λύση κερδίζει ελαφρώς έχοντας 4,5% (5,3% με την αναγωγή), ενώ το ΜέΡΑ25 κινείται στη ζώνη εισόδου του στη Βουλή με ποσοστό 2,7% στην πρόθεση ψήφου και 3,2% με την αναγωγή.
Διαβάστε επίσης:
Μετανάστες στον Έβρο: «Μας έβγαλαν από τη φυλακή και μας έστειλαν στα σύνορα»
Μετανάστες στα σύνορα: Μάχη στις Καστανιές – Φόβοι για τουρκική προβοκάτσια