Πολιτική

Μεταναστευτικό: Στα λόγια μένει μόνο η Ευρώπη – Σφυρίζει αδιάφορα η Γερμανία

Η σωρεία προκλήσεων του Ερντογάν, ο οποίος απειλεί ελληνικά και ευρωπαϊκά σύνορα, αντιμετωπίζεται… χλιαρά ως τώρα από την Ευρώπη – Προσπάθειες Μητσοτάκη να εξασφαλίσει βοήθεια με διαδοχικές επαφές – Έτοιμη να βοηθήσει η Αυστρία, «αδιάφορες» δηλώσεις από τη Γερμανία

Στην κήρυξη ενός αδήλωτου πολέμου προς την Ευρώπη και βεβαίως την Ελλάδα προχώρησε ο Ταγίπ Ερντογάν μέσω της οργανωμένης επίθεσης παραβίασης συνόρων. Χιλιάδες άνθρωποι παραμένουν πίσω από τον συρμάτινο φράχτη στα ελληνοτουρκικά σύνορα, με την προσδοκία να περάσουν στην ελληνική πλευρά.

Η Ελλάδα καθημερινά ενισχύει τα μέτρα ασφαλείας, με διμοιρίες των ΜΑΤ από αστυνομικές διευθύνσεις από όλη τη χώρα, ενώ και οι διοικητές των ταγμάτων εθνοφυλακής ενημερώθηκαν να είναι σε ετοιμότητα. Αυτή, όμως, που ακόμα φαίνεται να βρίσκεται σε ύπνωση είναι η Ευρώπη, η οποία μέχρι στιγμής έχει περιοριστεί σε δηλώσεις αλληλεγγύης και αυτές… χλιαρές.

«Η ΕΕ δεσμεύεται ενεργά στη στήριξη της Ελλάδας και της Βουλγαρίας για την προστασία των εξωτερικών συνόρων της Ευρωπαϊκής Ένωσης και στη διατήρηση της Συμφωνίας ΕΕ-Τουρκίας για το μεταναστευτικό», επισημαίνει ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ, που είχε χθες τηλεφωνική συνομιλία με τον πρόεδρο της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. «Αναμένουμε από τις τουρκικές αρχές να σεβαστούν τη συμφωνία μας και να αποκαταστήσουν την τάξη», ανέφερε ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο Μάνφρεντ Βέμπερ. Να στηρίξουν την Ελλάδα «με κάθε απαραίτητο μέσο» ζητά από την Γερμανία και την Ευρωπαϊκή Ένωση ο αντιπρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Χριστιανικής Ένωσης (CDU/CSU) Τόρστεν Φράι και τονίζει ότι το θέμα είναι η προστασία των κοινών ευρωπαϊκών συνόρων και η αποτροπή ενός νέου μεταναστευτικού κύματος.

Επαφές Μητσοτάκη

Από την πλευρά του ο πρωθυπουργός χθες είχε δεύτερο γύρο τηλεφωνικών επαφών με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ και την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λαιεν. Νωρίτερα, η Επίτροπος Μετανάστευσης έγραψε στο Twitter ότι είναι σε συνεχή επικοινωνία με τους υπουργούς Εσωτερικών (Μετανάστευσης) της Ελλάδας και της Βουλγαρίας για την έκτακτη κατάσταση στα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ. Η Κομισιόν, έγραψε, είναι έτοιμη να αντιμετωπίσει την κατάσταση. «Ύψιστη προτεραιότητά μας, σε αυτό το στάδιο, είναι να διασφαλίσουμε ότι η Ελλάδα και η Βουλγαρία θα λάβουν την πλήρη στήριξή μας. Είμαστε έτοιμοι να παράσχουμε επιπλέον στήριξη, ιδίως μέσω της Frontex στα χερσαία σύνορα», συμπλήρωσε σε ένα δεύτερο tweet.

Σύμφωνα με ανακοίνωση που εξέδωσε το Γραφείο Τύπου του Πρωθυπουργού, ο Κυριάκος Μητσοτάκης ήδη συζήτησε με τους εκπροσώπους της Ε.Ε. τον τρόπο με τον οποίο η Frontex θα μπορούσε να συμβάλλει στην προστασία των ελληνικών συνόρων που είναι και εξωτερικά σύνορα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Σφυράει αδιάφορα η Γερμανία – Πρόθεση να βοηθήσει η Αυστρία

Από την πλευρά της, η Γερμανία συνεχίζει να σφυράει αδιάφορα. «Η γερμανική κυβέρνηση θεωρεί και αναμένει ότι η συμφωνία Ευρωπαϊκής Ένωσης – Τουρκίας για το προσφυγικό θα τηρηθεί», δήλωσε εκπρόσωπος της κυβέρνησης στην Frankfurter Allgemeine Sonntagszeitung. Αυτή η δήλωση έγινε τη στιγμή που Τούρκοι στρατιώτες οδηγουν τους χιλιάδες μετανάστες στα ελληνικά σύνορα.

Εν τω μεταξύ, την πρόθεση της χώρας του να υποστηρίξει οικονομικά και με επιπλέον αστυνομικούς τις χώρες στα εξωτερικά σύνορα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Ελλάδα και Βουλγαρία, για την αντιμετώπιση της κρίσιμης κατάστασης με τους πρόσφυγες, ανακοίνωσε το βράδυ του Σαββάτου στη Βιέννη ο ομοσπονδιακός καγκελάριος της Αυστρίας και αρχηγός του Λαϊκού Κόμματος, Σεμπάστιαν Κουρτς.

«Σε καμία περίπτωση δεν επιτρέπεται να επαναληφθεί μία κατάσταση όπως το 2015. Στόχος μας πρέπει να είναι να προστατεύσουμε συντεταγμένα τα εξωτερικά σύνορα, να σταματήσουμε εκεί την παράνομη μετανάστευση και την περαιτέρω προώθηση παράνομων μεταναστών», υπογράμμισε ο κ. Κουρτς, ζητώντας να υπάρξει μία συντεταγμένη προστασία των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ.

You may also like