Η ανασυγκρότηση της ΝΔ και η συμφωνία αλήθειας με τους πολίτες, ήταν τα δύο βασικά συνθήματα του Κυριάκου Μητσοτάκη κατά την χθεσινή ομιλία του στην έναρξη του 10ου Συνεδρίου του κόμματος.
«Μου δώσατε εντολή “Νέα Δημοκρατία από την αρχή” και αυτό κάνουμε» ανέφερε ο κ. Μητσοτάκης και πρόσθεσε: «Εδώ στην Αθήνα προτείνουμε μία συμφωνία αλήθειας. Όλοι ενωμένοι φέρνουμε οξυγόνο στην Ελλάδας μας που ασφυκτιά και κινδυνεύει. Εδώ στην Αθήνα αλλάζουμε τη Νέα Δημοκρατία. Τη μετατρέπουμε στο σπίτι που μπορεί να στεγάσει τα όνειρα όλων των Ελλήνων. Σας καλωσορίζω στην εκκίνηση της νέας αποστολής της Νέας Δημοκρατίας. Σας εγγυώμαι την εμπιστοσύνη σας δε θα την προδώσω. Από εμένα θα ακούτε μόνο την αλήθεια, όσο σκληρή και να είναι».
Ο κ. Μητσοτάκης εισήλθε στον χώρο του Συνεδρίου λίγο μετά τις 7 το απόγευμα και ενώ ήδη είχαν πάρει θέση μπροστά από την εξέδρα οι πρώην πρωθυπουργοί και τα στελέχη της παλαιότερης γενιάς. Ο Κώστας Καραμανλής και ο Αντώνης Σαμαράς, βρίσκονταν εκεί όπως και ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης, ο Γιάννης Βαρβιτσιώτης, ο Πέτρος Μολυβιάτης, ο Αχιλλέας Καραμανλής, οι δύο αντιπρόεδροι Άδωνις Γεωργιάδης και Κωστής Χατζηδάκης, η Ντόρα Μπακογιάννη.
Ο κ. Μητσοτάκης τους χαιρέτισε προσωπικά και στην συνέχεια ανέβηκε στο βήμα όπου χαιρέτισε το πλήθος των 4.000 συνέδρων που τον χειροκροτούσαν όρθιοι. Μακριά από την πρώτη γραμμή κάθισε πρώην πρόεδρος του κόμματος Βαγγέλης Μεϊμαράκης και ο μέχρι πριν από μερικές ημέρες γραμματέας του κόμματος Ανδρέας Παπαμιμίκος.
Ο κ. Μητσοτάκης θέλησε να δώσει το στίγμα των προθέσεών του, τόσο για την ανασυγκρότηση της ΝΔ, όσο και για την διακυβέρνηση της χώρας, ενώ κράτησε χαμηλά τους τόνους της κριτικής για την κυβέρνηση, αφήνοντας τη συνέχεια για την δεύτερη ομιλία του στο κλείσιμο του Συνεδρίου. Ο κ. Μητσοτάκης συνδέει την ανασυγκρότηση της ΝΔ με την πολιτική εντολή να βγει η χώρα από την κρίση.
Είπε χαρακτηριστικά: «Τον Ιανουάριο μου αναθέσατε την ευθύνη να ενώσουμε τους Έλληνες και να βγάλουμε τη χώρα από την ασφυξία. Να βγάλουμε τη χώρα από το τέλμα που την οδήγησε η πιο ανίκανη και ιδεοληπτική κυβέρνηση που γνώρισε ο τόπος από τη μεταπολίτευση και μετά. Με αυτήν την καταστροφική κυβέρνηση κλείνει ο κύκλος της μεταπολίτευσης. Με τις επιτυχίες και αποτυχίες του. Τώρα για την Ελλάδα είναι απαραίτητο να ξεκινήσει ένας δημιουργικός κύκλος ανασυγκρότησης. Η νέα μεταπολίτευση με τη Νέα Δημοκρατία μπροστά σε όλα. Να χτίσουμε μία νέα Ελλάδα αυτή τη φορά σε γερά θεμέλια. Δε μας ενδιαφέρει μόνο να κερδίσουμε τις επόμενες εκλογές. Θέλουμε να αλλάξουμε την Ελλάδα».
Αναφερόμενος στα του κόμματος υπογράμμισε: «Οδηγός στις επιλογές μου είναι μόνο η αξιοκρατία, η αποστασιοποίηση από κομματικό παρασκήνιο. Αμφισβήτησαν ότι θα εκλεγώ χωρίς ισχυρό πολιτικό μηχανισμό πίσω μου, αλλά για αυτό ακριβώς εκλέχθηκα»,. Περιέγραψε τη “ΝΔ από τη αρχή” ως κόμμα νοικοκυρεμένο που αφήνει πίσω τις κακές συνήθεις και τις κακές πρακτικές του παρελθόντος. «Παραγοντισμοί και φέουδα δεν χωράνε στη Νέα Δημοκρατία» είπε.
Περιέγραψε με μελανά χρώματα την κατάσταση της χώρας και πρόβαλε το βασικό σύνθημα του συνεδρίου: «Οι πολίτες αισθάνονται ασφυξία, η πίτα της οικονομίας συρρικνώνεται, ηλικιωμένοι είναι κάθε μέρα στις ουρές, τα σχολεία υποβαθμίζονται. Αυτό που με θυμώνει όμως περισσότερο είναι ότι ο ελληνικός λαός έχει περιέλθει σε μια κατάσταση συλλογικής κατάθλιψης, διακατέχεται από αίσθημα κοινωνικής μοιρολατρίας που πνίγει κάθε δημιουργική διάθεση».
Ακολούθως περιέγραψε την προοπτική που δίνει ο ίδιος και η ΝΔ μετά τις εκλογές τις οποίες εμφανίστηκε βέβαιος ότι θα κερδίσει όποτε κι αν γίνουν: «Εμείς ξεκινάμε να χτίζουμε με αυτοπεποίθηση την Ελλάδα του 2021, την περήφανη Ελλάδα της αυτοπεποίθησης. Όταν θα συμπληρώνονται 200 χρόνια από την Επανάσταση (του 1821) θα κάνουμε τον απολογισμό μας. Όσοι μένουν έξω από τη βάρκα της προόδου, όσοι κωπηλατούν αντίθετα, θα αισθανθούν τύψεις».
Αναφέρθηκε στην κυβερνητική πρόταση της ΝΔ που βρίσκεται υπό κατάρτιση από ένα επιτελείο εμπειρογνωμόνων, από όλο το πολιτικό και κοινωνικό φάσμα και η οποία θα είναι «συγκροτημένη, τεκμηριωμένη και αξιόπιστη γιατί είναι κοστολογημένη, και βασισμένη σε αξιόπιστα στοιχεία και βέλτιστες διεθνείς πρακτικές».
Περιγράφοντας το όραμά του είπε ότι κυβερνητική του πρόταση Σημείωσε υπερβαίνει την όποια συμφωνία με τους δανειστές και δεν περιορίζεται απλά στην εφαρμογή των Μνημονίων.
«Στόχος είναι να προχωρήσουμε με δικό μας εθνικό σχέδιο ανάπτυξης, με δικές μας ιδέες και προτάσεις, σε συνεργασία με τους δανειστές». Ακολούθως περιέγραψε το αξιακό του πλαίσιο που προσδιορίζεται από πέντε βασικούς άξονες: «Ανάπτυξη, Αξιοκρατία, Αλληλεγγύη, Αριστεία, Αξιοπιστία».
Καταστατικό και ψηφοφορίες Το Συνέδριο συνεχίζεται σήμερα με τις ομιλίες των στελεχών του κόμματος ενώ το απόγευμα θα γίνουν οι ψηφοφορίες για το νέο καταστατικό. Εκτός από την πρόταση της ηγεσία, πρόταση με τροπολογίες έχει καταθέσει το μέλος της απερχόμενης Εκτελεστικής Γραμματείας και προσφάτως παραιτηθείς από την ΚΕΦΕ Φίλιππος Ταυρής. Βασικό σημείο διαφοροποίησης είναι ο αριθμός των μελών της επόμενης Πολιτικής Επιτροπής και το σύνολο των ex oficcio. Η πρόταση της ηγεσίας προβλέπει 100 εκλεγμένα μέλη πέραν των βουλευτών του κόμματος. Η πρόταση του κ. Ταυρή κάνει λόγο για 150 μέλη πέραν των βουλευτών στους οποίους θα περιλαμβάνονται μία σειρά πρόεδροι κοινωνικών και επαγγελματικών φορέων.
Αναλόγως θα επηρεαστεί και μάχη της ψηφοφορίας για τα μέλη που θα εκλεγούν. Ήδη υπάρχει η ζύμωση των παρασκηνίων για τις ποσοστώσεις μεταξύ των διαφορετικών ομάδων. Η ηγετική πτέρυγα δικδικεί 55 από τα 100 εκλεγμένα μέλη που προβλέπει η πρότασή της.
Η Ντόρα Μπακογιάννη ζητά 15, ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης 10, ο Νίος Δένδιας ζητά 5 δικούς του και ο αντιπρόεδρος της ΝΔ Άδωνις Γεωργιάδης επίσης 10. Ο Αντώνης Σαμαράς δεν έχει ακόμη εκδηλώσει τις προθέσεις του, ενώ ο Κώστας Καραμανλής δεν μπήκε στο παιχνίδι. Το αποτέλεσμα πάντως θα είναι καταγραφή των εσωκομματικών συσχετισμών της επόμενης ημέρας του Συνεδρίου. Η διαφωνία προς τον κ. Μητσοτάκη είναι προς το παρόν διάσπαρτη και ανοργάνωτη και περιορίζεται σε αμφισβήτηση των εσωκομματικών διαδικασιών που ακολούθησε μέχρι το Συνέδριο και στην διάλυση της ΟΝΝΕΔ. Μένει να φανεί αν οι συνδικαλιστές και διαφωνούντες από όλες τις ομάδες καταφέρουν να συγκροτήσουν ενιαίο πόλο.
Την διάσπαρτη και ετερόκλητη αμφισβήτηση πάντως επιχειρεί να εκφράσει ο παραιτηθείς γραμματέας του κόμματος Ανδρέας Παπαμιμίκος.