SelectedΠολιτική

Κυριάκος Μητσοτάκης: Απούσα η κυβέρνηση από τις αποφάσεις για το προσφυγικό

ImageHandler.ashx?m=AnchoredFit&f=Ly8xMC Τις προτάσεις τις ΝΔ για την πολιτική που πρέπει να ακολουθήσει η Ελλάδα απέναντι στο μείζον ζήτημα του προσφυγικού, ανέπτυξε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, μιλώντας στο συνέδριο της ΚΕΔΕ που πραγματοποιείται στη Σάμο και που είναι αφιερωμένο στο μεταναστευτικό-προσφυγικό.

Ο πρόεδρος της ΝΔ αναφέρθηκε στο μεγάλο βάρος που σηκώνουν οι κάτοικοι και η τοπική αυτοδιοίκηση στα νησιά του Αιγαίου κάνοντας λόγο για σημαντική οικονομική ζημιά και ξεκαθάρισε πως θα πρέπει να υπάρχει η στοιχειώδης συναίνεση για την εκπόνηση ενός προγράμματος που θα απαλύνει το πρόβλημα.

«Τα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου έχουν υποστεί μια σημαντική οικονομική ζημιά. Από μια κρίση εξωγενή, μια κρίση για την οποία δεν ήταν υπεύθυνα, μια κρίση που κατάφεραν να χειριστούν με πολύ μεγάλη προσπάθεια», τόνισε αρχικά και συνέχισε λέγοντας πως «είναι απαραίτητο να υπάρχει η στοιχειώδης συναίνεση και συμφωνία ώστε να εκπονηθεί ένα πρόγραμμα υποστήριξης των τοπικών οικονομιών, με έναν τρόπο που θα μπορέσουν έστω και σε περιορισμένο βαθμό να απαλύνουν τις σημαντικές επιπτώσεις αυτής της σημαντικής κρίσης… Η υπομονή ειδικά στα ακριτικά νησιά αρχίζει να εξαντλείται και οι ακρίτες του Ανατολικού Αιγαίου περιμένουν έργα και όχι λόγια».

Ο κ. Μητσοτάκης τόνισε ότι «οι ροές προσφύγων και μεταναστών από την Τουρκία στην Ελλάδα αυξήθηκαν το 2015 σχεδόν 20 φορές σε σύγκριση με το 2014» και υπογράμμισε ότι «η Κυβέρνηση απέτυχε να διαχειριστεί το πρόβλημα που δημιούργησε στο ξεκίνημα της θητείας της όταν πέρασε το μήνυμα στους διακινητές ότι η είσοδος στην Ευρώπη ήταν μέσα από τα ελληνικά νησιά. Και δυστυχώς, για μεγάλο χρονικό διάστημα καθυστέρησε οποιαδήποτε οργανωμένη δράση αντιμετώπισης αυτού του προβλήματος… Το αποτέλεσμα ήταν ότι οι ροές αυξήθηκαν και πολύ συχνά οι πρόσφυγες χρησιμοποιήθηκαν ως όμηροι μιας κοντόφθαλμης πολιτικής, η οποία είχε ως αποκλειστικό στόχο η Ελλάδα να αποτελεί ένα ενδιάμεσο κέντρο μετακίνησης προσφύγων από τα ανατολικά σύνορα στη βόρεια Ευρώπη».

«Δυστυχώς» πρόσθεσε, «φτάσαμε στο σημείο και οι διεθνείς συμφωνίες, οι οποίες αφορούν στο προσφυγικό, η παρουσία του ΝΑΤΟ στα ανατολικά μας σύνορα, αλλά και η συμφωνία Ε.Ε. – Τουρκίας να είναι συμφωνίες οι οποίες συνομολογήθηκαν και συμφωνήθηκαν χωρίς τη σύμφωνη γνώμη της ελληνικής Κυβέρνησης».

Ο κ. Μητσοτάκης σημείωσε ότι «η Νέα Δημοκρατία αναγνωρίζει ότι το ζήτημα έχει διαστάσεις ανθρωπιστικές, κοινωνικές, οικονομικές, αλλά και διαστάσεις εθνικής ασφάλειας οι οποίες πρέπει να ληφθούν υπόψη. Για να αντιμετωπιστούν  χρειάζονται πρωτοβουλίες, τόσο σε εθνικό, όσο και σε Ευρωπαϊκό επίπεδο».

Ανέπτυξε κατόπιν, βασικές πτυχές του εθνικού σχεδίου που προτείνει η Νέα Δημοκρατία το οποίο θα παρουσιαστεί αναλυτικά αύριο, στη συνέχεια των εργασιών της ΚΕΔΕ, από το Συντονιστή Μεταναστευτικής Πολιτικής κ. Βασίλη Κικίλια.

«Η ασφάλεια», ανέφερε ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, «είναι μείζον ζήτημα για τις τοπικές κοινωνίες και μείζον ζήτημα για να μπορέσουμε να εξασφαλίσουμε την ομαλή συμβίωση προσφύγων, οικονομικών μεταναστών και τοπικών κοινωνιών.

Διαχωρισμός προσφύγων και παράνομων μεταναστών

Κανένας πρόσφυγας – μετανάστης σε δρόμους, πλατείες ή χωράφια

Άμεση διακοπή φαινομένων καταλήψεων (δρόμοι, σιδηροδρομικές γραμμές κ.λ.π.)

Άμεση μεταφορά προσφύγων – μεταναστών σε οργανωμένους χώρους φιλοξενίας

Προϋποθέσεις για τους χώρους φιλοξενίας:
– Σχέδιο για την αποφυγή συγκέντρωσης μεγάλου αριθμού προσφύγων σε μία μόνο περιοχή
– Γεωγραφική κατανομή.
– Οι δομές πρέπει να είναι μικρές».

Σε ό,τι αφορά την εφαρμογή της συμφωνίας της Ε.Ε. με την Τουρκία ο κ. Μητσοτάκης τόνισε: «Μετά την εφαρμογή της συμφωνίας μεταξύ Ε.Ε. και  Τουρκίας έχουν αυξηθεί ραγδαία οι αιτήσεις ασύλου από όσους σήμερα έρχονται στην Ελλάδα. Αυτές οι αιτήσεις θα πρέπει  να εξετάζονται και οι επιτροπές ασύλου πρέπει να μπορούν να τις αντιμετωπίζουν με ταχύτητα και αποτελεσματικότητα. Αυτό σήμερα δεν συμβαίνει. Υπάρχει μεγάλη καθυστέρηση… Βρισκόμαστε σε μια εξαιρετικά κρίσιμη περίοδο. Οι σχέσεις Τουρκίας και Ευρώπης εισέρχονται σε μια νέα περίοδο κρίσης. Η Τουρκία ανακαλεί τον πρέσβη της από τη Γερμανία. Υπάρχουν ουσιαστικές αμφιβολίες κατά το πόσο η συμφωνία για την απελευθέρωση της βίζας μπορεί να εφαρμοστεί. Σήμερα θα πρέπει η ελληνική Πολιτεία να είναι έτοιμη για ενδεχομένως αυξημένες ροές προσφύγων και μεταναστών σε περίπτωση που η συμφωνία με την Τουρκία, καταρρεύσει».

Ο κ. Μητσοτάκης υπογράμμισε την ανάγκη αποτελεσματικού ελέγχου των χερσαίων και θαλάσσιων συνόρων της χώρας. Τόνισε συγκεκριμένα: «Οι χώρες φυλάσσουν τα σύνορά τους, είτε αυτά είναι χερσαία, είτε θαλάσσια. Το Λιμενικό έχει ως πρώτη υποχρέωση, προφανώς, να διασώζει ανθρώπινες ζωές. Είναι κάτι το οποίο έχει κάνει με πολύ μεγάλη αποτελεσματικότητα και αυτοθυσία. Έχει, όμως, και υποχρέωση αποτρεπτικά να ελέγχει τα θαλάσσια σύνορα της χώρας. Και βέβαια η ελληνική Κυβέρνηση θα πρέπει να είναι στην πρώτη γραμμή στην προσπάθεια η οποία γίνεται στην Ευρώπη, υπό την ηγεσία του αρμόδιου Επιτρόπου  κ. Αβραμόπουλου, για να μπορέσει να μετεξελιχθεί η FRONTEX σε μια ευρωπαϊκή δύναμη φύλαξης των χερσαίων και θαλασσίων συνόρων της χώρας μας. Είναι μια προσπάθεια, η οποία θα καταδείξει ένα καθοριστικό σημείο της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής. Θα αποδείξει στην πράξη ότι τα σύνορα της Ελλάδας είναι και σύνορα της Ευρώπης και τα σύνορα της Ευρώπης είναι και σύνορα της Ελλάδας. Δεν μπορεί η Ελλάδα να αποδεχθεί τη de facto μετακίνηση των ευρωπαϊκών συνόρων από το Αιγαίο στα βόρεια σύνορά της με την π.Γ.Δ.Μ. Αυτό αναιρεί τους βασικούς κανόνες της γεωγραφίας, ακυρώνει τον γεωστρατηγικό και γεωπολιτικό ρόλο της χώρας μας. Οποιαδήποτε προσπάθεια ενσωματώνει ευρωπαϊκές δυνάμεις στη φύλαξη των ελληνικών θαλασσίων συνόρων, είναι προς όφελος των εθνικών συμφερόντων και η ελληνική Κυβέρνηση έχει την υποχρέωση να βρεθεί στην πρώτη γραμμή αυτής της προσπάθειας».
Καταλήγοντας, ο κ. Μητσοτάκης υπογράμμισε: «Θέλω να ξέρετε ότι, σε κάθε περίπτωση, η Νέα Δημοκρατία θα είναι στην πρώτη γραμμή ενός ουσιαστικού διαλόγου με την Τοπική Αυτοδιοίκηση για να μπορέσουμε να τη διευκολύνουμε να αντιμετωπίσει  αυτά τα προβλήματα με αποτελεσματικότητα, αλλά και με ανθρωπιά. Εσείς βρεθήκατε στην πρώτη γραμμή, εσείς βάλατε πλάτη, εσείς θα συνεχίσετε να βάζετε πλάτη, αλλά η Πολιτεία έχει υποχρέωση να σας υποστηρίζει. Έτσι ώστε  να εντάσσετε τις δικές σας πρωτοβουλίες στο πλαίσιο ενός συνολικού στρατηγικού σχεδιασμού ο οποίος σήμερα απουσιάζει».

Νωρίτερα, ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, είχε συναντήσεις με την Περιφερειάρχη Βορείου Αιγαίου κυρία Χριστιάνα Καλογήρου, τον Αντιπεριφερειάρχη Σάμου κ. Νικόλαο Κατρακάζο   και τον Δήμαρχο Σάμου κ. Μιχάλη Αγγελόπουλο, με τους οποίος συζήτησε τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η Τοπική Αυτοδιοίκηση, ενώ ιδιαίτερη αναφορά έγινε στο προσφυγικό – μεταναστευτικό.

Επίσης, ο κ. Μητσοτάκης είχε την ευκαιρία να περιοδεύσει στο Πυθαγόρειο να συναντήσει κατοίκους και να ακούσει τις απόψεις τους για θέματα που απασχολούν την τοπική κοινωνία.

«Δεν αρκούν τα καλά λόγια και τα δελτία Τύπου, η υπομονή των πολιτών εξαντλείται», τόνισε ο κ. Μητσοτάκης, χαρακτηρίζοντας το προσφυγικό ως μία μεγάλη διεθνή πρόκληση.

You may also like

More in Selected