Μια σειρά δεσμεύσεων που αναλαμβάνει ο ίδιος αλλά και τα στελέχη του κόμματός με στόχο τη στήριξη της επιχειρηματικότητας ανέπτυξε σήμερα ο αρχηγός της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά την ομιλία του στην Γενική Συνέλευση του ΣΕΒ.
Εκφράζοντας την πεποίθηση ότι «χωρίς ιδιωτικές επενδύσεις η ανάπτυξη δεν θα έρθει ποτέ» ο κ. Μητσοτάκης έκανε λόγο για μία νέα συμφωνία αλήθειας που πρέπει να περιλαμβάνει τους πολίτες αλλά και την επιχειρηματική κοινότητα.
Όπως υπογράμμισε, πολλοί αντιμετωπίζουν τις επιχειρήσεις ως μέρος του προβλήματος και όχι της λύσης, πράγμα που είναι τελείως αναληθές καθώς η ανάπτυξη θα έρθει από τις επιχειρήσεις που θέλουν να επενδύσουν.
Ωστόσο, ο κ. Μητσοτάκης ανέφερε ότι η καχυποψία δεν είναι εντελώς αβάσιμη καθώς σε παλαιότερα χρόνια «σε ένα σφικταγκαλιασμένο ταγκό πολιτικές δυνάμεις και κάποιοι επιχειρηματίες υπονόμευσαν την παραγωγική δύναμη της χώρας».
Ειδικότερα, ο αρχηγός της Νέας Δημοκρατίας τόνισε πως «η υποχρέωση των πολιτικών είναι να δημιουργήσουν ένα ασφαλές περιβάλλον που θα ευνοεί τις επενδύσεις, με χαμηλή φορολογία και μηδενική γραφειοκρατία» και επισήμανε ότι «ανάπτυξη θα έρθει μόνο από εταιρείες που είναι διατεθειμένες να επενδύσουν αναλαμβάνοντας το επιχειρηματικό ρίσκο που απαιτεί το κέρδος».
Ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας απευθυνόμενος στην επιχειρηματική κοινότητα ανέπτυξε τι θα πρέπει να περιμένει από μια Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, αλλά και τι περιμένει ο ίδιος απ’ αυτήν. «Από εμένα», τόνισε, «θέλω να περιμένετε:
– Μάχη με συνέπεια και αποφασιστικότητα για εμπέδωση στην κοινωνία της αντίληψης ότι η επιχειρηματικότητα είναι η μόνη οδός προς την ευμάρεια της χώρας.
– Στήριξη των επενδύσεων και δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, τα οποία χαρακτήρισε απόλυτη προτεραιότητα.
– Εξασφάλιση ποιοτικών και ανταγωνιστικά κοστολογημένων δημόσιων αγαθών και υπηρεσιών, όπως παιδεία, υποδομές, ενέργεια, χωροταξία.
– Προστασία της επιχειρηματικότητας από αθέμιτο ανταγωνισμό.
– Ειδικό βάρος στη στήριξη της νέας επιχειρηματικότητας.
Αναπτύσσοντας όσα περιμένει από τον επιχειρηματικό κόσμο, ο κ. Μητσοτάκης ανέφερε τα εξής: «Περιμένω να επενδύσετε στο μέλλον του τόπου μας… Να βάλετε τα κεφάλαια που διαθέτετε εντός και εκτός Ελλάδας να δουλέψουν προς όφελος και δικό σας αλλά και της χώρας. Αναμένω να επαναπατρίσετε επαρκή κεφάλαια για την κεφαλαιουχική ενίσχυση των επιχειρήσεών σας και αν αυτά δεν επαρκούν να τα αναζητήσετε από το διεθνές επενδυτικό κοινό.»
Ο πρόεδρος της Ν.Δ. ζήτησε επίσης από τους επιχειρηματίες:
– Να επενδύσουν σε συλλογικά όργανα όπως ο Σ.Ε.Β., ακόμη περισσότερους πόρους για την εξειδίκευση και προώθηση των θεσμικών και διοικητικών παρεμβάσεων που είναι απαραίτητες για την επιτυχία τους
– Μέσα από αυτορρύθμιση κλάδων που συμμετέχουν να προστατεύσουν τον καταναλωτή.
– Να προστατεύουν και να αναδεικνύουν το ελληνικό περιβάλλον
– Αυξημένη κοινωνική ευθύνη στήριξη φορέων που ενισχύουν την κοινωνική συνοχή.
Επανάληψη της κρατικοδίαιτης αντίληψης του χθες από την κυβέρνηση
Κατά την ομιλία του, ο κ. Μητσοτάκης εξαπέλυσε σφοδρή κριτική στην Κυβέρνηση, τονίζοντας ότι η πολιτική που ακολουθεί αποτελεί επανάληψη της κρατικοδίαιτης αντίληψης του χθες.
«Η Κυβέρνηση έχει υιοθετήσει μέτρα που φορτώνουν άδικα βάρη στις πλάτες της παραγωγικής Ελλάδας. Η προσαρμογή της ελληνικής οικονομίας γίνεται μέσα από ένα στρεβλό σύστημα κινήτρων για την εργασία και τις επενδύσεις. Το αποτέλεσμα είναι η υπερφορολόγηση των συνεπών φορολογουμένων και κατά συνέπεια η ενθάρρυνση της παραβατικότητας. Ταυτόχρονα, καθώς τα κίνητρα για εργασία αμβλύνονται επικίνδυνα, η παραγωγική βάση της ελληνικής οικονομίας συρρικνώνεται όλο και περισσότερο. Ολοένα και περισσότερες επιχειρήσεις μετακινούν τη φορολογική τους έδρα εκτός Ελλάδας… Παράλληλα, η Κυβέρνηση επιμένει να τηρεί μια αντιφατική στάση απέναντι στις μεταρρυθμίσεις. Από τη μία, τις νομοθετεί πειθαναγκαστικά για να ικανοποιήσει τους δανειστές. Αλλά, από την άλλη, τα ίδια τα στελέχη της υπονομεύουν συστηματικά την υλοποίησή των μεταρρυθμίσεων, με σκοπό να ικανοποιήσουν ένα στενό κομματικό ακροατήριο. Η Κυβέρνηση αρέσκεται να μιλάει για την επιστροφή στην ανάπτυξη με όρους και κρατικίστικες προσεγγίσεις του προηγούμενου αιώνα», ανέφερε.