SelectedΠολιτική

Μητσοτάκης: Ενίσχυση της ηλεκτρονικής διακυβέρνησης για την προαγωγή της διαφάνειας

ImageHandler.ashx?m=AnchoredFit&f=Ly8xMC Στις πρωτοβουλίες για την ενίσχυση και την επέκταση της ηλεκτρονικής διακυβέρνησης που θα λάβει το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης αναφέρθηκε σήμερα ο Κυριάκος Μητσοτάκης, με ομιλία του στο 3ο συνέδριο «e-government conference» που διεξάγεται στην Αθήνα. Ταυτόχρονα, έκανε γνωστό ότι για την ενίσχυση του δημοσίου με έμπειρα στελέχη Πληροφορικής, θα ανακοινωθεί οριζόντια προκήρυξη για προσλήψεις προσωπικού Πανεπιστημιακής Εκπαίδευσης Πληροφορικής, μέσω ΑΣΕΠ.

«Η οικονομική κρίση της τελευταίας πενταετίας και τα βαθιά τραύματα που άφησε στη χώρα μας δημιουργεί καίρια ερωτήματα, που όλες οι κυβερνήσεις στο εξής θα πρέπει να απαντούν πειστικά: Πώς μπορούμε να πετύχουμε περισσότερα, με λιγότερα; Πώς μπορούμε να βελτιώσουμε τη δημόσια διοίκηση και την εξυπηρέτηση του πολίτη, χωρίς να δαπανήσουμε επιπλέον εθνικούς πόρους; Η απάντηση βρίσκεται μέσα στην καρδιά της τεχνολογικής επανάστασης που εξελίσσεται γύρω μας» τόνισε ο κ. Μητσοτάκης.

Επίσης, ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε στις παθογένειες του παρελθόντος, όπως είναι οι αναποτελεσματικοί μηχανισμοί σχεδιασμού και παρακολούθησης δράσεων, τα υπερτροφικά, επικαλυπτόμενα και διάσπαρτα έργα, σε διαφορετικά προγράμματα, αλλά και το αναποτελεσματικό πλαίσιο συνεργασίας με την αγορά και την ακαδημαϊκή κοινότητα.

Ωστόσο, στάθηκε και στα επιτυχημένα παραδείγματα, όπως είναι η λειτουργία της κεντρικής διαδικτυακής πύλης «Ερμής», τα συστήματα Taxis και η εφαρμογή του προγράμματος «Διαύγεια» για την προαγωγή της διαφάνειας, αλλά και στο νέο πρόγραμμα «Διαύγεια», στα ΚΕΠ- online, στο νέο, απλό και γρήγορο τρόπο έκδοσης Δελτίου Αστυνομικής Ταυτότητας και στην ανοιχτή διάθεση εγγράφων και δεδομένων του δημοσίου τομέα.

«Το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, κατόπιν εκτεταμένης διαβούλευσης και μακράς επεξεργασίας, προετοίμασε τις βασικές αρχές και τους κατευθυντήριους στόχους της στρατηγικής για την Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση στην Ελλάδα, για την περίοδο 2014- 2020» τόνισε ο κ. Μητσοτάκης. Πρόσθεσε πως η στρατηγική ακολουθεί τα βέλτιστα διεθνή πρότυπα και ευθυγραμμίζεται με την ευρύτερη ψηφιακή στρατηγική της χώρας, ενώ εξελίσσεται σε σχέδιο δράσεων που συνδέεται με το ΕΣΠΑ 2014- 2020 και την αναβάθμιση της εξυπηρέτησης του πολίτη. Πλέον, θα υπάρχει κεντρικός προγραμματισμός και απόλυτα εκλογικευμένη χρήση των απαιτούμενων κεφαλαίων, για ουσιαστική αναβάθμιση της ηλεκτρονικής διακυβέρνησης.

Οι βασικοί άξονες της στρατηγικής είναι η περαιτέρω απλούστευση των διαδικασιών, η ηλεκτρονική διαχείριση εγγράφων, η ενιαία διαχείριση των πόρων με τη δημιουργία μίας ενιαίας πολιτικής προμήθειας, χρήσης, διαχείρισης και συντήρησης υπουργείων, οργανισμών, φορέων και περιφερειακών και δημοτικών υπηρεσιών, καθώς και η δημιουργία ενός σημείου πρόσβασης στο δημόσιο για τον πολίτη.

You may also like

More in Selected