Τη σύσταση εξεταστικής των πραγμάτων επιτροπής της Βουλής η οποία θα διερευνήσει αν υπάρχουν ευθύνες για την τεράστια ζημιά που προκάλεσε η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ στο Ελληνικό τραπεζικό σύστημα και το Δημόσιο με την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών αφήνει ανοιχτή ο υποψήφιος Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκος Μητσοτάκης, με άρθρο του σήμερα, Κυριακή 29 Νοεμβρίου, στην εφημερίδα «Καθημερινή».
Ο κ. Μητσοτάκης στο άρθρο του με τίτλο «Για ποιον χτυπά η καμπάνα;» κάνει επιπλέον ειδική αναφορά στον πρώην υπουργό Οικονομικών, Γιάνη Βαρουφάκη, ο οποίος με άρθρο του τον Απρίλιο του 2013 στο Protagon και με τίτλο «Να Αφελληνιστούν», είχε προβλέψει την πορεία που τελικά ακολούθησε το εγχώριο τραπεζικό σύστημα. Ο κ. Βαρουφάκης υποστήριζε τότε ότι «όσοι από εμάς θέλουμε την Ελλάδα να ορθοποδεί εντός της Ευρωζώνης δεν μπορούμε παρά να υποστηρίξουμε ότι οι τράπεζες που λειτουργούν στην Ελλάδα πρέπει να γίνουν πραγματικά ευρωπαϊκές. Με άλλα λόγια, να αφελληνιστούν άμεσα!»
Δηλαδή αυτό που στην ουσία έγινε καθώς με την ανακεφαλαιοποίηση περιορίζεται σημαντικά και το ποσοστό του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ) στον τραπεζικό τομέα σε μόλις 26,5%, ενώ το υπόλοιπο 73,5% ελέγχουν πλέον κυρίως ξένοι ιδιώτες επενδυτές, αλλά και ορισμένα «επιθετικά» hedge funds, τα οποία μέχρι πρότινος κατήγγειλε ο πρωθυπουργός κ. Αλέξης Τσίπρας, όπως χαρακτηριστικά επισημαίνει στο άρθρο του ο κ. Μητσοτάκης.
Ολόκληρο το άρθρο ακολουθεί:
«Η Κυβέρνηση επαίρεται για τη δήθεν πετυχημένη ανακεφαλαιοποίηση των συστημικών τραπεζών. Η αλήθεια είναι ότι οι πολιτικές επιλογές και οι αστοχίες της ίδιας της Κυβέρνησης είναι αυτές που δημιούργησαν την ανάγκη της νέας ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών, η οποία ζημίωσε ευθέως τον Ελληνικό λαό.
Τον Ιούνιο του 2014, η αξία των παλαιών μετοχών των συστημικών τραπεζών αποτιμούνταν σε 37,8 δις ευρώ, ενώ σήμερα οι ίδιες μετοχές αξίζουν μόλις 800.000.000 ευρώ. Μέσα σε λίγους μήνες εξανεμίστηκαν 37 δις ευρώ, εκ των οποίων τα 20 δις προέρχονταν από το ΤΧΣ (δηλαδή το ελληνικό Δημόσιο) και 17 δις από Έλληνες ιδιώτες και θεσμικούς επενδυτές.
Αλλά πέραν της ασύλληπτης απαξίωσης των τραπεζικών μετοχών και το βαρύ πλήγμα στους επενδυτές και το Δημόσιο, με τη νέα ανακεφαλαιοποίηση περιορίζεται σημαντικά και το ποσοστό του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ) στον τραπεζικό τομέα σε μόλις 26,5%. Το υπόλοιπο 73,5% ελέγχουν πλέον κυρίως ξένοι ιδιώτες επενδυτές, αλλά και ορισμένα “επιθετικά” hedge funds, τα οποία μέχρι πρότινος κατήγγειλε ο πρωθυπουργός κ. Αλέξης Τσίπρας.
Οι παλινωδίες της Κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ που επέφεραν αυτήν τη ζημιά ξεκίνησαν από τη στιγμή που ο πρώτος υπουργός Οικονομικών κ. Βαρουφάκης αποφάσισε ότι δεν έχουμε ανάγκη από χρήματα και απαρνήθηκε τα 11 δις του ΤΧΣ που με δική του υπογραφή επεστράφησαν στους δανειστές μας. Η κωλυσιεργία στις διαπραγματεύσεις μας οδήγησε αργότερα στο κλείσιμο των τραπεζών, τα Capital Controls και προκάλεσε τη φυγή πλέον των 40 δις ευρώ καταθέσεων.
Η Κυβέρνηση έκανε συστηματικά ό,τι περνούσε από το χέρι της για να οδηγηθούμε σε μια ακόμη ανακεφαλαιοποίηση υπό τη δαμόκλειο σπάθη του bail-in από την 1η Ιανουαρίου 2016, λόγω της εφαρμογής της σχετικής κοινοτικής οδηγίας.
Είναι ενδιαφέρον να θυμηθεί κανείς ότι ο κ. Βαρουφάκης, με άρθρο του τον Απρίλιο του 2013 στο Protagon και με τίτλο “Να Αφελληνιστούν”, είχε προβλέψει την πορεία που τελικά ακολούθησε το εγχώριο τραπεζικό σύστημα.
Ο κ. Βαρουφάκης υποστήριζε ότι “όσοι από εμάς θέλουμε την Ελλάδα να ορθοποδεί εντός της Ευρωζώνης δεν μπορούμε παρά να υποστηρίξουμε ότι οι τράπεζες που λειτουργούν στην Ελλάδα πρέπει να γίνουν πραγματικά ευρωπαϊκές. Με άλλα λόγια, να αφελληνιστούν άμεσα!”
Γιατί έπρεπε να γίνει αυτό; Διότι, κατά τον κ. Βαρουφάκη “η μόνη βιώσιμη λύση είναι οι τράπεζες να αφελληνιστούν … αφήνοντας εκτός νυμφώνος τη διαπλοκή Ελλήνων πολιτικών και Ελλήνων τραπεζιτών”.
Αυτό επετεύχθη. Η ανακεφαλαιοποίηση για την οποία επαίρεται σήμερα η Κυβέρνηση είχε πράγματι ως αποτέλεσμα τον αφελληνισμό των τραπεζών. Αλλά παράλληλα προκάλεσε τεράστια ζημιά στο Ελληνικό Δημόσιο και σε παραδοσιακούς Έλληνες μεγαλομετόχους που είχαν στηρίξει τις τράπεζες σε προηγούμενες αυξήσεις κεφαλαίου. Μάλιστα με την ανακεφαλαιοποίηση αυτή αποκλείστηκαν οι ‘Έλληνες μικροεπενδυτές από την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου σε τρεις από τις τέσσερις τράπεζες τη στιγμή που δόθηκε η δυνατότητα σε νέους μετόχους του εξωτερικού να αποκτήσουν τον απόλυτο μετοχικό έλεγχο των ελληνικών τραπεζών μόνο με 5 δις ευρώ.
Σε ερώτηση που κατέθεσα στη Βουλή προς τον υπουργό Οικονομικών, ανάμεσα σε άλλα ζήτησα να μάθω σε ποια χρηματιστηριακή τιμή εκτιμά ότι θα πρέπει να ανέλθουν οι μετοχές των τραπεζών για να ανακτηθούν τα χρήματα που έχει διαθέσει το Ελληνικό Δημόσιο για την ανακεφαλαιοποίησή τους. Περιμένω με ενδιαφέρον την απάντηση, ιδιαίτερα καθώς σε άλλες χώρες όπου το Δημόσιο συμμετείχε σε ανακεφαλαιοποιήσεις τραπεζών όχι μόνο δεν ζημίωσε αλλά τελικά ωφελήθηκε.
Όλα αυτά προφανώς θα πρέπει να διερευνηθούν στο μέλλον από μια εξεταστική των πραγμάτων επιτροπή της Βουλής η οποία θα κληθεί να αξιολογήσει κατά πόσον η προφητεία του κ. Βαρουφάκη εκπληρώθηκε στο ακέραιο από μνημειώδη αδεξιότητα ή βάσει σχεδίου. Και βέβαια να διερευνήσει αν υπάρχουν ευθύνες για την τεράστια ζημιά που προκλήθηκε στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα και το Δημόσιο από την Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ».