Πολιτική

Μη κρατικά ΑΕΙ: Μέσω πανελληνίων η εγγραφή, σε υποτροφίες το 5% των διδάκτρων – Τι προβλέπει το νομοσχέδιο

Κατά τη σημερινή παρουσίαση του Σχεδίου Νόμου για την Παιδεία, ο υπουργός Παιδείας αποσαφήνισε το πλαίσιο ίδρυσης και λειτουργίας των παραρτημάτων μη κρατικών Πανεπιστημίων στη χώρα μας. Σε καμία περίπτωση δεν ισχύει πως ‘όποιος έχει την οικονομική ευρωστία μπορεί αυτομάτως να εγγραφεί σε κάποιο ιδιωτικό πανεπιστήμιο’ – πιο απλά, ‘να αγοράζει το πτυχίο του’, όπως ακούγεται έντονα από εκείνους, οι οποίοι αντιδρούν στην ίδρυσή τους.

Για την εγγραφή των υποψηφίων σε ένα μη κερδοσκοπικό μη κρατικό πανεπιστήμιο θα έχουν δικαίωμα οι κάτοχοι ελληνικού απολυτηρίου ΓΕΛ ή ΕΠΑΛ ενώ θα απαιτείται η συμμετοχή τους στις Πανελλήνιες εξετάσεις. Σε αυτές θα πρέπει να έχουν πετύχει τουλάχιστον τον χαμηλότερο μέσο όρο της ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής των επιστημονικων πεδίων ο οποίος θα πολλαπλασιαστεί με τον συντελεστή 0,8. Θα υπάρχει δηλαδή ελάχιστη απαίτηση βαθμολογίας στις πανελλήνιες εξετάσεις, που θα είναι ίδια για όλες τις Σχολές των μη κρατικών πανεπιστημίων, ανεξαρτήτως επιστημονικού πεδίου. 

Χωρίς, δηλαδή, αυτό το μίνιμουμ βαθμολογίας στις πανελλήνιες, δεν θα είναι δυνατή η εγγραφή του σε μη κρατικό πανεπιστήμιο. Με τον τρόπο αυτό, το υπουργείο Παιδείας θέλει να διασφαλίσει ότι δεν θα υπάρξουν υποψήφιοι που θα δίνουν λευκή κόλλα στις Πανελλήνιες. Σε κάθε περίπτωση, το κάθε μητρικό Πανεπιστήμιο που θα εγκαταστήσει παράρτημα στην Ελλάδα θα μπορεί να ορίσει εισαγωγικό βαθμό ανώτερο από τη Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής. Δυνατότητα εγγραφής χωρίς συμμετοχή στις πανελλήνιες θα έχουν οι κάτοχοι International Baccalaureate ή αντίστοιχου τίτλου . Υπενθυμίζεται πως προϋπόθεση για το ΙΒ είναι η διετής ειδική προετοιμασία στο λύκειο και οι αυτοτελείς εξετάσεις, που οδηγούν σε αυτό. 

Τα κριτήρια ίδρυσης μη κρατικών ΑΕΙ

«Τα κριτήρια ίδρυσης των μη κρατικών πανεπιστημίων θα είναι τα αυστηρότερα στην Ευρώπη», ξεκαθάρισε ο υπουργός και με τον τρόπο αυτό «γίνεται μία άσκηση κυριαρχίας σε ένα χώρο που ως τώρα έμενε αρρύθμιστος», υπογραμμίζει ο κ.Πιερρακάκης.

Για την ίδρυση των μη κρατικών πανεπιστημίων θα ισχύουν ακριβώς οι ίδιοι όροι, που θέτει η Εθνική Αρχή Ανώτατης Εκπαίδευσης (ΕΘΑΑΕ) για την πιστοποίηση των Προγραμμάτων Σπουδών των Δημοσίων Πανεπιστημίων. «Το πλαίσιο της εποπτείας θα είναι σφιχτό», τονίζει ο υπουργός.

Τα μη κερδοσκοπικά μη κρατικά πανεπιστήμια θα λειτουργήσουν από το ακαδημαΪκό έτος 2025-2026 με τον τίτλο ‘Νομικά Πρόσωπα Πανεπιστημιακής Εκπαίδευσης’. Θα εξασφαλίζουν τίτλους σπουδών ισότιμους με το μητρικό Πανεπιστήμιο, οι οποίοι θα σφραγίζονται από το ελληνικό υπουργείο Παιδείας, χωρίς να απαιτείται επιπλέον αναγνώριση από τον ΔΟΑΤΑΠ.

Για τη χορήγηση άδειας ίδρυσης και λειτουργίας ενός μη κρατικού πανεπιστημίου, θα πρέπει να λειτουργούν τουλάχιστον τρεις Σχολές, με εξαίρεση πανεπιστήμια, τα οποία βρίσκονται στις 20 κορυφαίες θέσεις της διεθνούς κατάταξης – τα συγκεκριμένα, θα μπορούν να ιδρύουν μία σχολή.

Απαιτείται ένα μίνιμουμ 30 καθηγητών πλήρους απασχόλησης, εκ των οποίων το 80% πρέπει να είναι κάτοχοι διδακτορικού σε αντικείμενο συναφές με εκείνο που διδάσκουν. Επιπλέον, τα Μη Κρατικά Πανεπιστήμια θα είναι υποχρεωμένα να χορηγούν υποτροφίες σε φοιτητές με διαφάνεια και κοινωνικά κριτήρια. Οι υποτροφίες, πρέπει να αντιστοιχούν στο στο 5% του τζίρου από τα δίδακτρα.

Με τη δημιουργία παραρτημάτων ξένων πανεπιστημίων στη χώρα μας αναμένεται ότι θα περιοριστεί ο αριθμός των Ελλήνων που φεύγουν για σπουδές στο εξωτερικό, οι οποίοι σήμερα είναι περίπου 40.000. Αναμένεται επίσης να λειτουργήσουν ως πόλος έλξης αλλοδαπών φοιτητών ενώ οι συνέργειες, που θα δημιουργηθούν θα οδηγήσουν στην αναβάθμιση της ποιότητας του εκπαιδευτικού συστήματος και θα ενισχυθεί η ερευνητική δραστηριότητα.

You may also like