Ο υπουργός Παιδείας, Κυριάκος Πιερρακάκης, μίλησε σχετικά με το νομοσχέδιο για την ανώτατη εκπαίδευση, το οποίο πρόκειται να ψηφιστεί αύριο, Παρασκευή 8 Μαρτίου.
Ερωτηθείς για το αν πιστεύει ότι έδωσε αρκετό χρόνο για συναίνεση και αν τελικά ο χρόνος της διαβούλευσης ήταν επαρκής, ο υπουργός είπε στην ΕΡΤ: «Ο νόμος έχει 205 άρθρα. Από αυτά, τα 176 αφορούν τα δημόσια πανεπιστήμια. Σ’αυτά, δε νομίζω ότι υπάρχει κανένας λόγος διαφοροποίησης, όπως έχω τονίσει και στην Ολομέλεια της Βουλής».
Σχετικά με την πρόθεση ψήφου για ορισμένα άρθρα του νομοσχεδίου από άλλα κόμματα, ο υπουργός αναφέρθηκε στη στάση της κ.Κωνσταντοπούλου, η οποία «ανέφερε πως υπάρχουν κομμάτια του νομοσχεδίου από το δικό της ιδεολογικό πρίσμα, τα οποία θα υπερψηφίσει στα άρθρα και κομμάτια, τα οποία θα καταψηφίσει».
Ο κ.Πιερρακάκης δεν διατύπωσε συγκεκριμένες προσδοκίες για το αν μπορεί να συμβεί κάτι ανάλογο από άλλα κόμματα, ωστόσο ανέφερε ως παράδειγμα το κομμάτι του νόμου για το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο, που είναι πρόταση του ίδιου του Πρύτανη ή το κομμάτι που αφορά το Ελληνικό Ανοιχτό Πανεπιστήμιο, επειδή είναι κάτι που βρίσκεται στο πρόγραμμα πολλών κομμάτων.
«Πάτημα διαφωνίας, δεν υπάρχει», σχολίασε ο υπουργός.
Σχετικά με την εγκατάσταση παραρτημάτων ξένων πανεπιστημίων, ο υπουργός αναφέρθηκε στο ότι τους προσάπτουν «βιασύνη». Όπως είπε, «μόνο εμείς και η Κούβα είμαστε… δεν μας λες και Γιουσεϊν Μπολτ της ταχύτητας που έχουμε αναπτύξει ως χώρα γι’αυτό το θέμα. Τριάντα χρόνια το συζητάμε… ».
«Ακόμη και το επόμενο 24ωρο, ακόμη και από κόμματα που διαφωνούν, θα ενσωματωθούν ιδέες και προτάσεις ακόμη και στα άρθρα που διαφωνούν σε όλο το νομοσχέδιο, και στα 205 άρθρα. Είμαστε εκεί για να ακούσουμε οποιαδήποτε πρόταση. Δεν πρόκειται να αλλάξει κάτι θεμελιώδες, υπάρχουν όμως κομμάτια για ρυθμίσεις που μπορεί να αφορούν και τα δημόσια και τα μη κρατικά, προτάσεις από συγκεκριμένα κόμματα ή μεμονώμένους βουλευτές, τις οποίες μέσα στο επόμενο 24ωρο θα ανακοινώσουμε κάποιες».
Σχετικά με τις προτάσεις κορυφαίων συνταγματολόγων, οι οποίοι μάλιστα δεν ανήκουν στο χώρο της ΝΔ αλλά γνωμοδότησαν υπέρ της συνταγματικότητας του νέου νόμου και οι οποίες δεν ταυτίζονται με τις θέσεις της Επιστημονικής Επιτροπής της Βουλής, τις οποίες επικαλείται η αντιπολίτευση γύρω από το ζήτημα του κερδοσκοπικού ή μη χαρακτήρα των πανεπιστημίων, ο κ.Πιερρακάκης είπε:
«Η επιστημονική υπηρεσία της βουλής διαψεύδει πανηγυρικά εκείνο που έλεγαν τα κόμματα της αντιπολίτευσης που έθεταν θέμα συνταγματικότητας στις Επιτροπές, λέγοντας πως υπάρχουν δύο σχολές σκέψης και πως όλα θα κριθούν από τη δικαστική εξουσία, το Συμβούλιο της Επικρατείας. Οι γνωμοδοτήσεις των κορυφαίων συνταγματολόγων μας πείθουν ως προς το πόσο στέρεο είναι το βήμα, το οποίο κάνουμε».