Διεθνή

«Μια γενοκτονία πρέπει να ονομάζεται γενοκτονία»

BBB1B57747F446D6CE07707805C851EE.jpgΤο ψήφισμα για την αναγνώριση της σφαγής των Αρμενίων ως γενοκτονία από τη γερμανική βουλή, αλλά και η διαμάχη που κορυφώνεται στην Χριστιανική Ένωση είναι τα θέματα που απασχολούν σήμερα τον γερμανικό τύπο.

Έντονα απασχολεί τα γερμανικά ΜΜΕ η σημερινή ψηφοφορία στη γερμανική βουλή για την υιοθέτηση του όρου «γενοκτονία» αναφορικά με τη σφαγή των Αρμενίων.

Συγκεκριμένα η εφημερίδα Süddeutsche Zeitung γράφει: «Αυτή την Πέμπτη το γερμανικό κοινοβούλιο θα προβεί σε ψήφισμα για την γενοκτονία των Αρμενίων από την Οθωμανική Αυτοκρατορία. Η βάση αυτής της απόφασης είναι σωστή. Μια γενοκτονία πρέπει να ονομάζεται γενοκτονία. Ταυτόχρονα όμως, η χρονική συγκυρία και οι περιστάσεις δημιουργούν δυσαρέσκεια. Η ψηφοφορία πρέπει να γίνει γιατί διαφορετικά το κοινοβούλιο θα βρεθεί αντιμέτωπο με την κατηγορία ότι προδίδει τις ηθικές του αξίες για χάρη των κλειστών συνόρων και την εύνοια ενός απόλυτου κυρίαρχου».

Σε έντονο ύφος σχολιάζει η εφημερίδα Die Welt την απουσία κορυφαίων στελεχών της γερμανικής πολιτικής από την επίμαχη ψηφοφορία. «Ο υπουργός Εξωτερικών δραπετεύει στη Ν. Αμερική για να μην αναγκαστεί να παρευρεθεί στην ψηφοφορία. Ακόμη και η καγκελάριος εξετάζει προφανώς να κρυφτεί σε μια διάσκεψη φυσικών επιστημών κατά τη διάρκεια της ψηφοφορίας για τους Αρμενίους λόγω της συμφωνίας της με τον τούρκο πρόεδρο Ερντογάν για τους πρόσφυγες. Είναι ντροπή.

Θλιβερή είναι η συμπεριφορά τουρκικών συνδέσμων στη Γερμανία. Ορισμένα στελέχη, που πριν ένα χρόνο μετά την επίθεση στα γραφεία του Charlie Hebdo έπρεπε να πιεστούν για να συμμετάσχουν στις διαδηλώσεις κατά της ισλαμιστικής τρομοκρατίας, βομβαρδίζουν με λιβέλους, τηλεφωνήματα και μεμονωμένα ακόμη και με απειλές τους γερμανούς βουλευτές».

«Μια συμφιλίωση μεταξύ Αρμενίων και Τούρκων μπορεί να υπάρξει μόνο εάν η Άγκυρα παραδεχτεί τη γενοκτονία» υποστηρίζει η εφημερίδα Mannheimer Morgen και αναλύει αυτόν τον ισχυρισμό: «Οι Αρμένιοι δε θέλουν να φορτώσουν την ευθύνη στους Τούρκους αλλά να ξεπεράσουν κάπως τα τραύματα του παρελθόντος. Και αυτό μπορεί να γίνει μόνο ένα βοηθήσει και η Τουρκία να ανακουφιστούν αυτοί οι πόνοι μέσω μιας παραδοχής. Ακριβώς αυτό όμως δεν αναμένεται να συμβεί».

CDU/CSU μεθοδεύουν την πτώση τους

Τα σχόλια του γερμανικού τύπου προκαλεί και η κρίση που υπάρχει στην Χριστιανική Ένωση. Χάσμα έχει δημιουργηθεί μεταξύ της καγκελάριου Μέρκελ και του επικεφαλής του Χριστιανοκοινωνικού κόμματος Χορστ Ζέεχοφρερ αφού φαίνεται ότι οι απόψεις τους δεν συγκλίνουν σε πολλά θέματα, κυρίως όμως στην αντιμετώπιση του προσφυγικού.

«Ο Ζέεχοφερ πιστεύει ότι με τη Μέρκελ δεν μπορεί πλέον να επικρατήσουν στις εκλογές γιατί ένα σημαντικό μέρος των ψηφοφόρων έχει γυρίσει την πλάτη (σ.σ. στην καγκελάριο) εξαιτίας της πολιτικής που ακολουθεί στο θέμα του προσφυγικού. Ο Ζέχοφερ θέλει η καγκελάριος να παραδεχτεί το λάθος της. Η Μέρκελ σε καμία περίπτωση δεν θεωρεί την πολιτική της λάθος. Αλλά ακόμη και έτσι να ήταν μια δημόσια παραδοχή θα συνεπάγονταν την αποχή της από μια νέα υποψηφιότητα για την καγκελαρία. Το αίτημα του Ζέεχοφερ δεν μπορεί να εκπληρωθεί και το γνωρίζει. Μεθοδεύει την πτώση της Μέρκελ» γράφει η Sächsische Zeitung.

Για το ίδιο θέμα η Kölner Stadt Anzeiger γράφει: «Βασικά δεν μένει κάτι άλλο να ειπωθεί. Τα δυο αδελφά κόμματα ζουν σε διαφορετικούς κόσμους και θεωρούν το ένα για το άλλο ότι δεν έχει αντίληψη της πραγματικότητας. Εάν επρόκειτο για διαπροσωπική σχέση θα έπρεπε να τους συμβουλέψει κανείς να χωρίσουν. Για το CDU και το CSU αυτό όμως θα σήμαινε την σίγουρη ήττα, τόσο στη Γερμανία όσο και στη Βαυαρία. Παρ’ όλα αυτά μεθοδεύουν και οι δύο την πτώση τους. Δε μένει πολύ μέχρι την αποτυχία της παράταξης».

hit.xiti?s=531599&s2=14&p=gri-VEU-Vollte

You may also like

More in Διεθνή