Διεθνή

Μήνυμα Μακρόν προς Βρετανία: Δεν γίνεται να ζητάτε "ΕΕ α λα κάρτ"

EC6FE0D35584C7A012ED07013925A392.jpgΟ πρωθυπουργός της Βρετανίας Ντέιβιντ Κάμερον επιχειρεί να επαναδιαπραγματευτεί τη σχέση της Βρετανίας με το ευρωπαϊκό μπλοκ των 28, ενόψει του δημοψηφίσματος που έχει δεσμευτεί να πραγματοποιήσει μέχρι το τέλος του 2017 με το ερώτημα της παραμονής ή μη της χώρας, στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Η Βρετανία δεν μπορεί να επιλέγει τις πλευρές της ΕΕ που της αρέσουν και να απορρίπτει τις υπόλοιπες με ένα σύστημα “ΕΕ α λα καρτ” γιατί αυτό θα υπονόμευε ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση, δήλωσε σήμερα στο BBC ο Γάλλος υπουργός Οικονομίας Εμμανουέλ Μακρόν.

“Θα πρέπει να είμαστε υπερβολικά προσεκτικοί ώστε να μην προκαλέσουμε ένα είδος ΕΕ α λα κάρτ”, πρόσθεσε σε συνέντευξή του που προβλήθηκε σήμερα από το βρετανικό δίκτυο BBC.
“Το να δημιουργήσουμε μεγαλύτερες δυνατότητες ευελιξίας και απλότητας για όλα τα κράτη μέλη είναι καλό, αλλά το να το πράξουμε μόνο για ένα μέλος θα ισοδυναμούσε με την αποσύνθεση (της ΕΕ)”, είπε ο κ.Μακρόν.

Ο Γάλλος υπουργός είχε στο παρελθόν δεχτεί την ιδέα μία Ευρώπης δύο ταχυτήτων στην οποία τα 19 μέλη της ευρωζώνης, στην οποία δεν ανήκει η Βρετανία, θα προχωρούσαν σε στενότερη ολοκλήρωση.

Στη συνέντευξή του στο BBC είπε ότι η Βρετανία δεν θα μπορούσε να απολαμβάνει τα οφέλη της συμμετοχής της στην ΕΕ, αλλά να μην παίρνει κανένα από τα ρίσκα που συνεπάγεται στη συμμετοχή της.

Ερωτηθείς αν η Γαλλία θα συμφωνήσει σε αλλαγή των συνθηκών της ΕΕ, για να ικανοποιήσει την επιθυμία της Βρετανίας να δυσκολέψει την πρόσβαση μεταναστών από τις υπόλοιπες χώρες της ΕΕ στη βρετανική αγορά εργασίας, ο Μακρόν απάντησε: “Αν μιλάμε για αλλαγή των συνθηκών η απάντηση είναι όχι. Θεωρώ ότι δεν έχει νόημα”.

Πρόσθεσε όμως: “Σαφώς εξαρτάται από τις λεπτομέρειες και από το πώς ορίζεται η ευελιξία στο σύστημα υγείας και στο σύστημα κοινωνικής πρόνοιας. Αν είναι ένας τρόπος να περιοριστεί η ελεύθερη κίνηση προσώπων, αυτό είναι πρόβλημα γιατί πρόκειται για ένα κομμάτι του DNA της ΕΕ. Αν είναι απλώς για την προσαρμογή των κανονισμών και αν είναι πραγματοποιήσιμο μαζί με τους άλλους, μπορούμε να το συζητήσουμε”.

Διαβάστε ακόμη

Περισσότερα στην κατηγορία: Διεθνή