Διεθνή

Μήνυμα Μέρκελ προς Ευρώπη για ενιαία πολιτική ασύλου και ποσοστώσεις

64A448739309F7AD54D0ED58CEF670B3.jpgΜιλώντας μια μέρα πριν την παρουσίαση του νέου σχεδίου της Κομισιόν για το διαμοιρασμό επιπλέον 120.000 προσφύγων με – πιθανώς υποχρεωτικές – ποσοστώσεις, η κ. Μέρκελ σημείωσε πως η πρόταση του Ζαν Κλοντ Γιούνκερ είναι ένα «σημαντικό» αλλά μόλις «πρώτο» βήμα για την Ευρώπη. Επισήμανε ακόμα πως χρειάζεται μια νέα, ενιαία πολιτική ασύλου, καθώς το Δουβλίνο «δεν λειτουργεί πια».

Μήνυμα υπέρ ενός ενιαίου, ευρωπαϊκού συστήματος ασύλου, που θα διασφαλίζει την κατανομή των προσφύγων ανάμεσα στα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, έστειλε σήμερα Τρίτη η γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ, μετά τη συνάντηση που είχε στο Βερολίνο με τον σουηδό πρωθυπουργό Στέφαν Λόφβεν.

Μιλώντας μια μέρα πριν την παρουσίαση του νέου σχεδίου της Κομισιόν για το διαμοιρασμό επιπλέον 120.000 προσφύγων με – πιθανώς υποχρεωτικές – ποσοστώσεις, η κ. Μέρκελ σημείωσε πως η πρόταση του Ζαν Κλοντ Γιούνκερ είναι ένα «σημαντικό» αλλά μόλις «πρώτο» βήμα για την Ευρώπη, με δεδομένο ότι ο αριθμός των προσφύγων ορίζεται από τις εξελισσόμενες συνθήκες επί του πεδίου.

«Χρειαζόμαστε ένα ανοιχτό σύστημα για να κατανέμουμε αυτούς που έχουν το δικαίωμα στο άσυλο», είπε η γερμανίδα καγκελάριος, συμπληρώνοντας με νόημα πως το χρειάζεται ένα ενιαίο σύστημα που «δεν θα υπάρχει απλώς στη θεωρία, αλλά και στην πράξη».

Η κ. Μέρκελ συμπλήρωσε πως το σύστημα του Δουβλίνου «δεν λειτουργεί πια», καθώς υποχρεώνει χώρες εισόδου όπου η Ελλάδα και η Ιταλία να φιλοξενούν τον μεγαλύτερο όγκο των εισελθόντων, τη στιγμή που εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι κατευθύνονται προς την Ευρώπη. «Πρέπει να συζητήσουμε μια νέα πολιτική ασύλου», δήλωσε, με δεδομένο ότι Ελλάδα και Ιταλία αδυνατούν να αντεπεξέλθουν στις προσφυγικές εισροές.

Παράλληλα, η γερμανίδα ηγέτιδα έδωσε έμμεση αλλά ξεκάθαρη απάντηση στα κεντροευρωπαϊκά και ανατολικοευρωπαϊκά κράτη, όπως η Ουγγαρία, που απορρίπτουν κάθετα κάθε ενδεχόμενο υποχρεωτικών ποσοστώσεων ή υποχρεωτικής συμμετοχής στην μετεγκατάσταση των χιλιάδων προσφύγων.

«Προσωπικά, και μιλήσαμε για αυτό, είμαι της άποψης ότι δεν πρέπει να πλειοδοτούμε με απειλές», σχολίασε. «Θα πρέπει να μιλούμε ο ένας στον άλλον σε πνεύμα αμοιβαίου σεβασμού», συμπλήρωσε.

Σύμφωνα με πληροφορίες της ισπανικής εφημερίδας El Pais, η Γερμανία και η Γαλλία θα υποδεχτούν περίπου 55.000 από τους 120.000 πρόσφυγες, πέρα από το μερίδιό τους για τους 40.000 ανθρώπους που συμφωνήθηκε να μετεγκατασταθούν στην Ευρώπη το καλοκαίρι (άρα το σύνολο έρχεται στους 160.000 πρόσφυγες).

Στο σχέδιο διαμοιρασμού δεν περιλαμβάνονται Ελλάδα, Ιταλία και Ουγγαρία, ως επιβαρημένα κράτη-πύλες της Ε.Ε. Θα απέχουν επίσης Ηνωμένο Βασίλειο, Ιρλανδία και Δανία, που έχουν δικαίωμα να απέχουν από ευρωπαϊκές συμφωνίες για τη συνοριακή πολιτική.

Νωρίτερα, ο Σοσιαλδημοκράτης αντικαγκελάριος Ζίγκμαρ Γκάμπριελ δήλωσε πως για τα επόμενα χρόνια η Γερμανία μπορεί να υποδέχεται κάθε έτος ακόμα και 500.000 πρόσφυγες, ή και περισσότερους.

Από την πλευρά του, ο υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε διαβεβαίωσε πως η Γερμανία μπορεί να καλύψει τις ανάγκες των προσφύγων που φτάνουν στο έδαφός της χωρίς να αυξήσει το δημόσιο χρέος και χωρίς άλλα βάρη για τους γερμανούς πολίτες.

«Θέλουμε να το κάνουμε χωρίς νέα χρέη […] δεν θα πρέπει να αφήσουμε τον λογαριασμό για τις επόμενες γενιές», είπε, ο κ. Σόιμπλε, προσθέτοντας όμως ότι Η αντιμετώπιση της προσφυγικής-μεταναστευτικής κρίσης έχει «απόλυτη προτεραιότητα».

You may also like

More in Διεθνή