«Η Αίγυπτος θα σταθεί δίπλα στην Ελλάδα και υπέρ της Ελλάδας για τα δικαιώματά της για οποιοδήποτε θέμα που αφορά την ασφάλεια της χώρας και τα θαλάσσια σύνορα» τόνισε ο πρόεδρος της Αιγύπτου από την Αθήνα
Ο άξονας μιας ισχυρής σχέσης στρατηγικής συνεργασίας ανάμεσα στην Ελλάδα και την Αίγυπτο επαναβεβαιώθηκε κατά τη διάρκεια των επίσημων συνομιλιών του Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι με τον Κυριάκο Μητσοτάκη στην Αθήνα.
«Επιτρέψτε μου να σας πω ότι η Αίγυπτος θα σταθεί δίπλα στην Ελλάδα και υπέρ της Ελλάδας για τα δικαιώματά της για οποιοδήποτε θέμα που αφορά την ασφάλεια της χώρας και τα θαλάσσια σύνορα» τόνισε ο πρόεδρος της Αιγύπτου την Τετάρτη, με την έναρξη της επίσκεψής του στην Αθήνα, έχοντας δίπλα του την Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου.
Στις συνομιλίες του προέδρου της Αιγύπτου με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, ετέθησαν ζητήματα που αφορούν την στρατιωτική και την οικονομική συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών.
«Οι σημερινές μας διαβουλεύσεις εστίασαν στις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο, δεδομένης της πρόσφατης κλιμάκωσης στο πλαίσιο των προκλήσεων και των μονομερών ενεργειών που παραβιάζουν τους κανόνες του Διεθνούς Δικαίου, αλλά και δεδομένης της υιοθέτησης ιδεολογικών πολιτικών που στηρίζουν τρομοκρατικές και εξτρεμιστικές ομάδες. Συμφωνήσαμε πως θα συνεχίσουμε να επιδεικνύουμε αλληλεγγύη μεταξύ μας, μαζί με όλες τις φιλικές μας χώρες, με στόχο να αντιμετωπίσουμε όλα όσα θα μπορούσαν να αποτελέσουν απειλή για την περιφερειακή σταθερότητα και την ασφάλεια, επιδιώκοντας να παρεμποδίσουμε την επιβολή εχθρικών θέσεων. Διατηρούμε τις συνθήκες εθνικής ασφάλειας από τη μία, και από την άλλη επωφελούμαστε των διαθέσιμων φυσικών πόρων» υπογράμμισε ο Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι.
Η ελληνο-αιγυπτιακή συμφωνία οριοθέτησης ΑΟΖ
«Επαναβεβαιώσαμε το γεγονός πως η σύναψη της συμφωνίας μεταξύ Αιγύπτου και Ελλάδος για την οριοθέτηση της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης, που βασίστηκε στους κανόνες Διεθνούς Δικαίου αλλά και στη Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας, αποτελεί μια σημαντική εξέλιξη που ανοίγει τον δρόμο και στις δύο χώρες ώστε να επωφεληθούν από τους άφθονους πόρους της Μεσογείου. Ταυτόχρονα, η θέσπιση του Eastern Mediterranean Gas Forum κατάφερε να μεγιστοποιήσει τα συμφέροντα των λαών των συμβαλλόμενων χωρών, σε σχέση με τα αποθέματα φυσικού αερίου και υδρογονανθράκων στην Ανατολική Μεσόγειο, ενώ κάθε χώρα διατηρεί τα κυριαρχικά της δικαιώματα και το δικαίωμα να διερευνήσει τους πόρους στη δική της Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη, σεβόμενη τους κανόνες του διεθνούς δικαίου, καθώς επίσης χαιρετίζοντας και τη συνεργασία με διεθνείς εταίρους προς την ίδια κατεύθυνση» ανέφερε ο κ. αλ Σίσι.
Από την πλευρά του, ο Κυριάκος Μητσοτάκης επισήμανε ότι η Συμφωνία της 6ης Αυγούστου για μερική οριοθέτηση θαλασσίων ζωνών της Ελλάδας και της Αιγύπτου, έπειτα από 15 χρόνια συνομιλιών, είναι ένα έμπρακτο «παράδειγμα ειρήνης αλλά και συνεργασίας» και προανήγγειλε την κοινή πρόθεση των δύο κυβερνήσεων «οι διαβουλεύσεις αυτές να συνεχιστούν, ώστε η Συμφωνία αυτή να επεκταθεί».
Ο πρωθυπουργός κάλεσε την ηγεσία της Τουρκίας να εγκαταλείψει την επιθετικότητα και να επανέλθει στους κανόνες της καλής γειτονίας.
Η επίσημη επίσκεψη του προέδρου της Αιγύπτου στην Αθήνα ολοκληρώνεται το πρωί της Πέμπτης με την συνάντηση που θα έχει ο Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι με τον πρόεδρο της Βουλής των Ελλήνων Κώστα Τασούλα.