Πολιτική

Μηταράκης: Επανέναρξη του διαλόγου μετά τη συνάντηση με τον Σοϊλού

Η συνάντηση διεξήχθη σε καλό κλίμα, παρότι ο κ. Σοϊλού έχει πρωτοστατήσει σε εμπρηστικές δηλώσεις κατά καιρούς αναφορικά με τη στάση της Ελλάδας στο προσφυγικό – Όλα όσα ειπώθηκαν

Με την επανεκκίνηση των διαύλων επικοινωνίας με την Τουρκία στις αποσκευές του επέστρεψε ο Υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Νότης Μηταράκης, ο οποίος συναντήθηκε χθες με τον ομόλογό του, Υπουργό Εσωτερικών της γειτονικής χώρας, Σουλεϊμάν Σοϊλού, στην Άγκυρα.

Μολονότι η συνάντηση είχε προγραμματιστεί από καιρό, ο στόχος της επίσκεψης του Έλληνα Υπουργού υπήρξε διπλός και πλέον επίκαιρος, μετά τις προσθήκες που υπήρξαν στο Κείμενο Συμπερασμάτων της τελευταίας Συνόδου Κορυφής στις 21-22 Οκτωβρίου στις Βρυξέλλες, όπου με παρέμβαση του Πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη ενσωματώθηκαν ειδικές αναφορές για τη στάση της Τουρκίας απέναντι στην ευρωτουρκική συμφωνία για το προσφυγικό, όπως και η καταδίκη της ΕΕ απέναντι σε απόπειρες εργαλειοποίησης προσφύγων.

Υπό αυτό το πρίσμα, η επίσκεψη του κ. Μηταράκη αποσκοπούσε αφενός στο να ανοίξει εκ νέου ο δίαυλος επικοινωνίας Έλλάδας – Τουρκίας, ο οποίος είναι χρήσιμο να υπάρχει σε κάθε περίπτωση, ιδιαίτερα για ζητήματα διεθνικού χαρακτήρα, όπως το προσφυγικό -μεταναστευτικό και αφετέρου στην ώθηση της γειτονικής χώρας να εφαρμόσει κατά γράμμα την Κοινή Δήλωση ΕΕ- Τουρκίας, καθώς η Τουρκία καλείται στο εξής να καταβάλει προσπάθεια, ώστε να μη δρουν ανεξέλεγκτα τα κυκλώματα διακινητών στα δυτικά παράλιά της, ενώ έμφαση από ελληνικής πλευράς δίνεται και στην ανάγκη αποδοχής των επιστροφών, όσων δεν δικαιούνται (μετά από αρνητική απόφαση σε δεύτερο βαθμό) διεθνούς προστασίας και έχουν έρθει στην Ελλάδα από τη γειτονική χώρα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η συνάντηση διεξήχθη σε καλό κλίμα, παρότι ο κ. Σοϊλού έχει πρωτοστατήσει σε εμπρηστικές δηλώσεις κατά καιρούς αναφορικά με τη στάση της Ελλάδας στο προσφυγικό, ενώ και η ελληνική πλευρά αναγνωρίζει ότι η Τουρκία επωμίζεται ένα μεγάλο βάρος στην περίπτωση της προσφυγικής κρίσης, αφού φιλοξενεί περισσότερους από 3,7 εκατομμύρια πρόσφυγες.

Υπό το φόβο, μάλιστα, μιας νέας προσφυγικής κρίσης με επίκεντρο το Αφγανιστάν, ενδεχόμενο το οποίο έχει θορυβήσει ήδη την Ευρώπη, πάγια ελληνική θέση αποτελεί ότι οι προσφυγικές και μεταναστευτικές ροές πρέπει να μειωθούν και προς την Τουρκία και βέβαια και προς την Ελλάδα και την Ευρώπη.

Πηγές με γνώση των διμερών διαβουλεύσεων εξέφρασαν την ελπίδα ότι η επόμενη ημέρα θα έχει πολλαπλούς διαδρόμους επικοινωνίας σε πολιτικό επίπεδο, αλλά και συνεργασία σε επιχειρησιακό επίπεδο μεταξύ των Σωμάτων Ασφαλείας Ελλάδας- Τουρκίας, ενώ η συνάντηση αποτιμάται και από τις δύο πλευρές ως ικανοποιητική, αφού κατέληξε στην επανεκκίνηση του διαλόγου μεταξύ των δύο μερών, στη διατύπωση του κοινού στόχου του περιορισμού των προσφυγικών και μεταναστευτικών ροών και προς την Τουρκία, αλλά και στη δέσμευση για πλήρη υλοποίηση της Κοινής Δήλωσης ΕΕ-Τουρκίας του 2016.

«Μετά από μία έντονη διετία στο μεταναστευτικό, όπου η Ελλάδα απέδειξε την ικανότητά της να ανακτήσει τον έλεγχο της μεταναστευτικής κρίσης, καθώς τα νέα δεδομένα στο Αφγανιστάν καθιστούν ακόμη πιο αναγκαία την περιφερειακή συνεργασία, συναντήθηκα σήμερα με τον Υπουργό Εσωτερικών της Τουρκίας. Σε ένα θετικό κλίμα, με κοινή αντίληψη για τους κινδύνους της μεταναστευτικής κρίσης» δήλωσε μετά το πέρας της χθεσινής συνάντησης ο Υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Νότης Μηταράκης.

Αναφορικά με το αντικείμενο της συνάντησης, «συμφωνήσαμε για την ανάγκη περαιτέρω συνεργασίας στα πλαίσια της κοινής δήλωσης Ευρωπαϊκής Ένωσης – Τουρκίας, σε συνέχεια της συνομιλίας του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Πρόεδρο Ερντογάν» επισήμανε ο Υπουργός και πρόσθεσε ότι «η Ελλάδα θα εξακολουθήσει με υπευθυνότητα να αντιμετωπίζει τις υποχρεώσεις της για την προστασία των συνόρων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με απόλυτο σεβασμό στο διεθνές δίκαιο».

«Εμείς θα στηρίξουμε τις προσπάθειες της Τουρκίας στα πλαίσια της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ώστε να μπορέσει και η ίδια να αντιμετωπίσει την πίεση που μπορεί να δημιουργηθεί στο Αφγανιστάν» ξεκαθάρισε, στη σκιά της αποχώρησης των ΗΠΑ από την περιοχή ο κ. Μηταράκης, καταλήγοντας πως «επαφίεται στην Τουρκία να δείξει και αυτή καλή θέληση στη συνεργασία με τη χώρα μας».

Διαβάστε ακόμη

Περισσότερα στην κατηγορία: Πολιτική