«Η οικονομία στη χώρα μας αναπτύσσεται με γρήγορους ρυθμούς σε μεγάλο βαθμό ως αποτέλεσμα της εξαιρετικής τουριστικής κίνησης αλλά και των σημαντικών επενδύσεων που γίνονται στη χώρα μας. Μην έχουμε καμία αμφιβολία όμως ότι βρισκόμαστε αντιμέτωποι με πολύ ισχυρούς ανέμους, οι οποίοι δημιουργούν μεγάλο βαθμό ανασφάλειας στην παγκόσμια οικονομία. Το κόστος ζωής, ο πληθωρισμός, είναι φαινόμενα τα οποία είναι παγκόσμια, χτυπούν και την ελληνική οικονομία, ροκανίζουν και το ελληνικό διαθέσιμο εισόδημα. Γι΄ αυτό και η κυβέρνηση, διά του κρατικού προϋπολογισμού, θα εξακολουθεί να εξαντλεί τα δημοσιονομικά περιθώρια, προκειμένου να στηρίξει τους πολίτες να αντιμετωπίσουν αυτήν την “εισβολή” του εισαγόμενου πληθωρισμού που μας δημιουργεί, σήμερα, αρκετά προβλήματα και αρκετούς βαθμούς ανασφάλειας» τόνισε.
Αναφερόμενος στα τοπικά προβλήματα σημείωσε ότι «υπάρχει ένα σημαντικό έργο το οποίο επιτελείται, σε απόλυτο συντονισμό με την Περιφέρεια, αλλά και με μία εξαιρετική συνεργασία με τους Δημάρχους. Καταφέρνουμε και επουλώνουμε πληγές του παρελθόντος. Αντιμετωπίζουμε πρωτοφανείς φυσικές καταστροφές, οι οποίες έπληξαν την Κεφαλονιά αλλά ταυτόχρονα βάζουμε και τα θεμέλια για μία βιώσιμη ανάπτυξη, παρέχοντας πάντα ποιοτικές υπηρεσίες στους κατοίκους και των δύο νησιών, αλλά και στους πολλούς επισκέπτες οι οποίοι επιλέγουν την Κεφαλονιά και την Ιθάκη ως προορισμό των διακοπών», τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.
Προτεραιότητα η λειτουργία της ΜΕΘ
Ο Πρωθυπουργός αναφέρθηκε στην επίσκεψή του στο Γενικό Νοσοκομείο Κεφαλονιάς ενώ δεσμεύτηκε ότι οι εκκρεμότητες του παρελθόντος θα αντιμετωπιστούν άμεσα.
«Είχα την ευκαιρία να επισκεφτώ το νοσοκομείο στο Αργοστόλι και βέβαια πρέπει να πω ότι υπάρχουν -πρέπει να είμαστε ειλικρινείς- υπάρχουν εκκρεμότητες οι οποίες έρχονται από το παρελθόν και οι οποίες πρέπει να αντιμετωπιστούν με πολύ μεγάλη ταχύτητα. Θέλω και πάλι να ευχαριστήσω το υγειονομικό προσωπικό, είδα πολύ πρόθυμους γιατρούς, νοσηλευτές, υποστηρικτικό προσωπικό που κράτησαν το νοσοκομείο όρθιο στα δύσκολα χρόνια της πανδημίας. Θα προσθέσουμε προσωπικό στο νοσοκομείο. Ήδη η αρμόδια αναπληρώτρια Υπουργός έχει καταρτίσει το σχετικό σχέδιο. Θα ανοίξει επιτέλους η πολύπαθη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας, η οποία παραμένει κλειστή εδώ και πολλά χρόνια, μη τιμώντας με αυτόν τον τρόπο μια πολύ σημαντική δωρεά η οποία έγινε στο νοσοκομείο. Θα κατασκευαστούν νέα τμήματα επειγόντων περιστατικών, τα οποία είχα την ευκαιρία να δω κι ελπίζω να τα έχουμε έτοιμα και πριν το τέλος του έτους. Και, βέβαια, η όλη ανακατασκευή και ο εξωραϊσμός του νοσοκομείου θα μπορεί να ενταχθεί στο Ταμείο Ανάκαμψης, ώστε και το παλιό κτίριο να μην υπολείπεται της καινούριας πτέρυγας, η οποία είναι υπερσύγχρονη, πλην όμως υπολειτουργεί λόγω έλλειψης γιατρών».
Η πύλη εισόδου της Κεφαλονιάς ισάξια της ποιότητας του τουριστικού προϊόντος της
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έκανε ιδιαίτερη αναφορά στην πορεία του τουρισμού και την αναβάθμιση των σχετικών υποδομών του νησιού. «Χαίρομαι γιατί ο τουρισμός φαίνεται να πηγαίνει πολύ καλά και εδώ στην Κεφαλονιά. Τα 14 περιφερειακά αεροδρόμια τα οποία τόσο συνέτειναν στην αναβάθμιση του τουριστικού προϊόντος της χώρας μας, δρομολογήθηκαν από κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας και ολοκληρώθηκαν από την κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, με αποτέλεσμα να έχει και η Κεφαλονιά μια πύλη εισόδου ισάξια της ποιότητας που μπορεί να προσφέρει το νησί ως προς το τουριστικό της προϊόν».
Συγκρότηση ειδικής επιτροπής για τα ζητήματα Κεφαλονιάς και Ιθάκης
«Η βούλησή μου είναι να συγκροτήσουμε, υπό τον Υφυπουργό Επικρατείας, τον κύριο Τριαντόπουλο -τον οποίο εξάλλου γνωρίζετε καλά γιατί έχετε συνεργαστεί πολύ στενά μαζί του- μια ευέλικτη επιτροπή που θα ασχοληθεί ειδικά με τα θέματα της Κεφαλονιάς και της Ιθάκης για να μπορέσουμε να υποστηρίξουμε και την Περιφέρεια, να επιταχύνουμε μια σειρά από έργα αποκατάστασης, διότι σίγουρα μπορούμε να κινηθούμε πιο γρήγορα και να διορθώσουμε ακόμα ζημιές οι οποίες έρχονται από το παρελθόν», ανακοίνωσε στη διάρκεια της σύσκεψης ο Πρωθυπουργός.
Χρειάζεται μια ολιστική προσέγγιση στα ζητήματα της πολιτικής προστασίας
Ο κ. Μητσοτάκης στάθηκε στα ζητήματα πολιτικής προστασίας και ιδιαίτερα της πρόληψης των φυσικών καταστροφών από τις οποίες έχει ταλαιπωρηθεί η Κεφαλονιά. «Πράγματι η Κεφαλονιά είναι επίκεντρο του προσανατολισμού μας για μια πολιτική προστασία η οποία θα έχει έναν ολιστικό χαρακτήρα και θα μπορεί να καλύπτει όλα τα στραβά ενδεχόμενα τα οποία μπορεί να μας τύχουν και τα οποία γνωρίζουμε πια ότι ειδικά στα ζητήματα των πλημμυρών ενδέχεται να είναι πιο συχνά από ό,τι στο παρελθόν. Καλούμαστε ακόμα να διορθώσουμε και να αντιμετωπίσουμε προβλήματα από τον σεισμό του 2014. Θα το πω, το είπατε και εσείς, υπήρξαν πολύ μεγάλες καθυστερήσεις από την προηγούμενη κυβέρνηση. Ουσιαστικά ελάχιστα πράγματα έγιναν», τόνισε ο Πρωθυπουργός και πρόσθεσε: «Αγωνιζόμαστε για να καλύψουμε εδώ το χαμένο έδαφος, αλλά θα χρειαστούμε μια πιο ολιστική προσέγγιση στα ζητήματα της πολιτικής προστασίας που να καλύπτει και τα ζητήματα της σεισμικότητας. Εκεί έχουμε πια μεγάλη εμπειρία, αλλά θα βάζουμε πια και στον τρόπο με τον οποίο διαχειριζόμαστε τις φυσικές καταστροφές το στοιχείο της πρόληψης. Έχουμε δουλειά να κάνουμε στα ρέματα. Είναι κάτι το οποίο θα μας απασχολήσει και στη συνέχεια λόγω της ιδιαίτερης γεωμορφολογίας της περιοχής.
Και βέβαια, στα ζητήματα της πρόληψης δεν μπορώ να αφήσω απ’ έξω τα ζητήματα που αφορούν τις δασικές πυρκαγιές. Νομίζω ότι έχετε αντιληφθεί και εσείς ότι υπάρχει ένα άλλο επίπεδο προετοιμασίας φέτος το οποίο ξεκίνησε πολύ νωρίτερα, με προληπτικές δράσεις οι οποίες έγιναν σε πάρα πολλά δάση της χώρας. Αλλά δίνοντας έμφαση κυρίως και στην γρήγορη προσβολή της πυρκαγιάς, πριν αυτή πάρει διαστάσεις που θα την καταστήσουν πολύ δύσκολα ελέγξιμη στη συνέχεια. Βέβαια, είμαστε ακόμα στις αρχές του Αυγούστου και απαιτείται πολύ μεγάλη προσοχή και εγρήγορση από όλους τους φορείς».
Στη σύσκεψη συμμετείχαν και ανέλυσαν τις κυβερνητικές πολιτικές για την περιοχή η Αναπληρώτρια Υπουργός Υγείας, Μίνα Γκάγκα, ο Αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών, Στέλιος Πέτσας, η Υφυπουργός Πρόνοιας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης Δόμνα Μιχαηλίδου, ο Υφυπουργός Αρμόδιος για Θέματα Υποδομών, Γιώργος Καραγιάννης, ο Υφυπουργός με Αρμοδιότητα σε Θέματα Κρατικής Αρωγής και Αποκατάστασης από Φυσικές Καταστροφές, Χρήστος Τριαντόπουλος και ο Βουλευτής Κεφαλονιάς και Ιθάκης της ΝΔ, Παναγής Καππάτος.
Συμμετείχαν, επίσης, ο Δήμαρχος Αργοστολίου, Θεόφιλος Μιχαλάτος, ο Δήμαρχος Ληξουρίου, Γιώργος Κατσιβέλης, ο Δήμαρχος Σάμης, Γεράσιμος Μονιάς και ο Δήμαρχος Ιθάκης, Διονύσης Στανίτσας οι οποίοι στη διάρκεια των τοποθετήσεών τους, ανέδειξαν τα προβλήματα τα οποία αντιμετωπίζουν οι δήμοι της Κεφαλονιάς και της Ιθάκης.
Από την Περιφέρεια συμμετείχαν η Περιφερειάρχης Ιονίων Νήσων, Ρόδη Κράτσα, ο Χωρικός Αντιπεριφερειάρχης Κεφαλληνίας και Ιθάκης, Σταύρος Τραυλός, ο Θεματικός Αντιπεριφερειάρχης Αγροτικής Οικονομίας και Ανάπτυξης Υπαίθρου, Ευστάθιος Κουρής, ο Θεματικός Αντιπεριφερειάρχης Υποδομών και Τεχνικών Έργων, Εμμανουήλ Ορφανουδάκης και ο Έπαρχος Ιθάκης, Αθανάσιος Λιβιτσάνης.
Παρών ήταν, επίσης, ο Διοικητής της Δημόσιας Υπηρεσίας Απασχόλησης, Σπύρος Πρωτοψάλτης.
Στα σκαριά η στέγαση νέου νηπιαγωγείου
Μετά τη σύσκεψη στο κτίριο της Αντιπεριφέρειας, ο Πρωθυπουργός επισκέφθηκε το Δημαρχείο Αργοστολίου όπου ο Διοικητής της Δημόσιας Υπηρεσίας Απασχόλησης, Σπύρος Πρωτοψάλτης και ο Δήμαρχος Αργοστολίου, Θεόφιλος Μιχαλάτος, υπέγραψαν σύμβαση 15ετούς παραχώρησης ακινήτου του τ. ΟΑΕΔ που δεν αξιοποιείται αυτή τη στιγμή στον Δήμο, για τη στέγαση νηπιαγωγείου, κάτι που αποτελούσε αίτημα των δημοτικών αρχών.
«Χαίρομαι όταν αξιοποιείται η περιουσία του δημοσίου για καλό σκοπό και όταν παραχωρείται, ειδικά όταν πρόκειται για τόσο ευαίσθητα ζητήματα όπως η προσχολική αγωγή. Είναι σημαντικό να στεγαστεί ένα νηπιαγωγείο σε ένα χώρο ο οποίος μέχρι σήμερα ήταν ουσιαστικά αχρησιμοποίητος», δήλωσε ο Πρωθυπουργός.
Η αναβάθμιση του Λιμανιού του Αργοστολίου
Στη συνέχεια, ο Κυριάκος Μητσοτάκης μετέβη στο λιμάνι του Αργοστολίου, όπου ενημερώθηκε για τα εν εξελίξει έργα αποκατάστασης, λόγω των ζημιών που προκάλεσε ο σεισμός του 2014.
Παράλληλα, εξετάστηκε η επικαιροποίηση του master plan για το λιμάνι και το σχέδιο για τη μετεγκατάσταση του εμπορικού του τμήματος στην αντίπερα ακτή του κόλπου, στο Δράπανο, όπως έχει ζητήσει ο Δήμος Αργοστολίου.
Κατ’ αυτόν τον τρόπο θα αποσυμφορηθεί ο αστικός ιστός από την κυκλοφορία μεγάλων οχημάτων, βελτιώνοντας την καθημερινότητα των πολιτών και την οδική ασφάλεια, ενώ ταυτόχρονα σχεδιάζεται και η κατασκευή μιας ακόμα προβλήτας στις υφιστάμενες υποδομές ώστε να καταστεί δυνατή η υποδοχή περισσότερων κρουαζιερόπλοιων, στο πλαίσιο του σχεδιασμού για αναβάθμιση ολόκληρης της Κεφαλονιάς στον χάρτη της κρουαζιέρας στην ανατολική Μεσόγειο.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ενημερώθηκε επίσης για τη μελέτη η οποία εκπονείται όσον αφορά το Πλαίσιο Έργων Ανάπτυξης του Λιμένα Ληξουρίου, ώστε να αναβαθμιστεί και να καταστεί ένα σύγχρονο λιμάνι.
Ολόκληρη η ομιλία του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στη διάρκεια της σύσκεψης με τους φορείς της Τοπικής Αυτοδιοίκησης στην Αντιπεριφέρεια Κεφαλονιάς:
Είχαμε μία πολύ παραγωγική σύσκεψη με την κα Περιφερειάρχη, τα στελέχη της Περιφέρειας, αλλά και τους τέσσερις Δήμους, τρεις της Κεφαλονιάς, καθώς και τον Δήμαρχο της Ιθάκης, για τις σημαντικές προκλήσεις που αντιμετωπίζει η Κεφαλονιά και η Ιθάκη.
Να πω κατ΄ αρχάς πόσο χαίρομαι που επιστρέφω σε ένα νησί το οποίο είχα την ευκαιρία να επισκέπτομαι αρκετά συχνά όταν ήμουν νεότερος και έχω πάντα εξαιρετικές αναμνήσεις από τη διαμονή μου στην Κεφαλονιά.
Και χαίρομαι, επίσης, διότι υπάρχει ένα σημαντικό έργο το οποίο επιτελείται, σε απόλυτο συντονισμό με την Περιφέρεια, αλλά και με μία εξαιρετική συνεργασία με τους Δημάρχους, καταφέρνουμε και επουλώνουμε πληγές του παρελθόντος.
Αντιμετωπίζουμε πρωτοφανείς φυσικές καταστροφές οι οποίες έπληξαν την Κεφαλονιά, αλλά ταυτόχρονα βάζουμε και τα θεμέλια για μία βιώσιμη ανάπτυξη, παρέχοντας πάντα ποιοτικές υπηρεσίες στους κατοίκους και των δύο νησιών, αλλά και στους πολλούς επισκέπτες οι οποίοι επιλέγουν την Κεφαλονιά και την Ιθάκη ως προορισμό των διακοπών.
Είχαμε την ευκαιρία σήμερα, μαζί με τον αρμόδιο Υφυπουργό, να επισημοποιήσουμε την πρόθεση της Κυβέρνησης να κινηθεί ταχύτατα για να κατασκευάσει το δρόμο από το Αργοστόλι στον Πόρο. Ήταν μία προσπάθεια η οποία ξεκίνησε από μία επικοινωνία που είχα με τον Βουλευτή μας, με είχε ευαισθητοποιήσει και η Ρόδη Κράτσα για την πολύ μεγάλη σημασία αυτού του δρόμου και πράγματι σήμερα είμαστε απολύτως βέβαιοι ότι το έργο αυτό θα ολοκληρωθεί με μεγάλη ταχύτητα και θα μπορέσει να δώσει τη δυνατότητα στους κατοίκους της Κεφαλονιάς να επικοινωνούν μεταξύ του Πόρου και του Αργοστολίου, με έναν δρόμο ο οποίος θα είναι όσο το δυνατόν πιο ασφαλής.
Δεν μπορούμε να κάνουμε θαύματα σε ένα υφιστάμενο οδικό δίκτυο, όμως οι παρεμβάσεις τις οποίες δρομολογούμε θα ξεπεράσουν τα 50 εκατομμύρια, θα μετατρέψουν τον δρόμο αυτό σε έναν δρόμο ασφαλή αλλά κυρίως ανθεκτικό. Για αυτό και εξάλλου έχουμε τη δυνατότητα να χρηματοδοτήσουμε αυτή την παρέμβαση και από άλλους πόρους. Θα έχουμε σύντομα την έγκριση των περιβαλλοντικών όρων και αμέσως μετά θα προχωρήσουμε στις υπόλοιπες διαδικασίες.
Εκτιμώ ότι και εντός του 2023 θα μπορούμε πια να έχουμε ανοιχτά εργοτάξια στο δρόμο αυτό για να κλείσουμε έτσι μια μεγάλη πληγή η οποία έρχεται από το παρελθόν.
Ταυτόχρονα, σε συνεννόηση και με την Περιφέρεια, γίνονται παρεμβάσεις και σε άλλα σημεία του οδικού δικτύου. Αναφέρθηκε και ο κύριος Δήμαρχος στη σημασία να εξασφαλίσουμε ασφαλή πρόσβαση σε εμβληματικές παραλίες όπως αυτή του Μύρτου. Και βέβαια θα κινηθούμε με ακόμα μεγαλύτερη ταχύτητα για να μπορέσουμε να θεραπεύσουμε τις μεγάλες πληγές που άφησε πίσω του ο «Ιανός» και ο «Μπάλος».
Η βούλησή μου είναι να συγκροτήσουμε, υπό τον Υφυπουργό Επικρατείας, τον κύριο Τριαντόπουλο -τον οποίο εξάλλου γνωρίζετε καλά γιατί έχετε συνεργαστεί πολύ στενά μαζί του- μια ευέλικτη επιτροπή που θα ασχοληθεί ειδικά με τα θέματα της Κεφαλονιάς και της Ιθάκης για να μπορέσουμε να υποστηρίξουμε και την Περιφέρεια, να επιταχύνουμε μια σειρά από έργα αποκατάστασης, διότι σίγουρα μπορούμε να κινηθούμε πιο γρήγορα και να διορθώσουμε ακόμα ζημιές οι οποίες έρχονται από το παρελθόν.
Είναι κάτι το οποίο μπορούμε να το προχωρήσουμε άμεσα και προσβλέπω και εγώ σε μια περαιτέρω επιτάχυνση των ρυθμών και στη συνεργασία και της Περιφέρειας και των δήμων, υπό την καθοδήγηση του Χρήστου Τριαντόπουλου, ο οποίος, εξάλλου, έχει πια μια πολύ μεγάλη εμπειρία στα ζητήματα αποκατάστασης φυσικών καταστροφών.
Είχα την ευκαιρία να επισκεφτώ το νοσοκομείο στο Αργοστόλι και βέβαια πρέπει να πω ότι υπάρχουν -πρέπει να είμαστε ειλικρινείς- υπάρχουν εκκρεμότητες οι οποίες έρχονται από το παρελθόν και οι οποίες πρέπει να αντιμετωπιστούν με πολύ μεγάλη ταχύτητα.
Θέλω και πάλι να ευχαριστήσω το υγειονομικό προσωπικό, είδα πολύ πρόθυμους γιατρούς, νοσηλευτές, υποστηρικτικό προσωπικό που κράτησαν το νοσοκομείο όρθιο στα δύσκολα χρόνια της πανδημίας.
Θα προσθέσουμε προσωπικό στο νοσοκομείο. Ήδη η αρμόδια Αναπληρώτρια Υπουργός έχει καταρτίσει το σχετικό σχέδιο. Θα ανοίξει επιτέλους η πολύπαθη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας η οποία παραμένει κλειστή εδώ και πολλά χρόνια, μη τιμώντας με αυτό τον τρόπο μια πολύ σημαντική δωρεά η οποία έγινε στο νοσοκομείο.
Θα κατασκευαστούν νέα τμήματα επειγόντων περιστατικών, τα οποία είχα την ευκαιρία να δω κι ελπίζω να τα έχουμε έτοιμα και πριν το τέλος του έτους. Και βέβαια η όλη ανακατασκευή και ο εξωραϊσμός του νοσοκομείου θα μπορεί να ενταχθεί στο Ταμείο Ανάκαμψης, ώστε και το παλιό κτίριο να μην υπολείπεται της καινούριας πτέρυγας, η οποία είναι υπερσύγχρονη, πλην όμως υπολειτουργεί λόγω έλλειψης γιατρών.
Από κει και πέρα, επισημάνθηκαν μια σειρά από άλλα πολύ ενδιαφέροντα ζητήματα τα οποία έχουν να κάνουν με την ευρύτερη ανάπτυξη της περιοχής. Άκουσα με πολύ μεγάλο ενδιαφέρον τις πρωτοβουλίες που έχετε αναλάβει και συγχαρητήρια για το γεγονός ότι υπάρχει θεματικός τομεάρχης, υπεύθυνος για τα ζητήματα του πρωτογενούς τομέα.
Πιστεύω πάρα πολύ στη σύνδεση του πρωτογενούς τομέα με τον τομέα των υπηρεσιών και ειδικά με τον τομέα του τουρισμού. Για να μπορέσουμε να έχουμε ποιοτικά προϊόντα, πρέπει να έχουμε λύσει μια σειρά από βασικά ζητήματα, με πρώτα τα ζητήματα της άρδευσης, που πράγματι εδώ υπάρχουν λιμνοδεξαμενές οι οποίες χρονολογούνται από την εποχή που ο πατέρας μου ήταν Πρωθυπουργός και ο οποίος είχε μάλιστα τότε εκφράσει ένα πολύ έντονο ενδιαφέρον κι είχε υλοποιήσει ένα πρόγραμμα λιμνοδεξαμενών σε ολόκληρη τη χώρα.
Θα πρέπει να επανέλθουμε σε μία αντίστοιχη πρωτοβουλία και να είμαστε σίγουροι ότι μπορούμε να αποθηκεύουμε το πολύ νερό το οποίο πέφτει εδώ στην Κεφαλονιά και στην Ιθάκη, ώστε να μην σπαταλιέται και να μην αντιμετωπίζουμε κανένα απολύτως πρόβλημα άρδευσης, φυσικά και ύδρευσης. Στην ύδρευση θα έρθω στη συνέχεια, γιατί νομίζω ότι είναι ζητήματα τα οποία αντιμετωπίζονται και από το Πρόγραμμα «Τρίτσης».
Θα ήθελα, λοιπόν, Χρήστο, να ξαναδούμε και σε συνεργασία με τα συναρμόδια Υπουργεία πως μπορούμε να επιταχύνουμε τις λιμνοδεξαμενές οι οποίες πρέπει να κατασκευαστούν, ώστε να θωρακίσουμε και το νησί ως προς τα ζητήματα της διαχείρισης των υδάτινων πόρων.
Στο Πρόγραμμα «Τρίτσης» έχει γίνει μια πολύ σημαντική δουλειά. Είναι ένα χρηματοδοτικό εργαλείο το οποίο γνωρίζετε και εσείς ότι ουδέποτε τα τελευταία χρόνια είχε στη διάθεσή της η Αυτοδιοίκηση. Έχω πιέσει κι εγώ πολύ τον Αναπληρωτή Υπουργό να ολοκληρώσουμε τις σχετικές εντάξεις, πάντα με σεβασμό στον δημοσιονομικό χώρο τον οποίο μπορούμε να διαθέσουμε και από κει και πέρα εξαρτάται από σας το πόσο γρήγορα θα τρέξετε τα έργα. Βλέπω ότι υπάρχει μία μεγάλη κινητικότητα και αυτό είναι κάτι το οποίο με χαροποιεί ιδιαίτερα.
Και βέβαια μιας και μιλάμε για βασικά έργα υποδομής, να σταθώ και στην σημασία και στην άριστη συνεργασία που είχαμε και με την Περιφέρεια στο ζήτημα του Φορέα Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων (ΦΟΔΣΑ), μια πολύ περίπλοκη υπόθεση που απαιτούσε συνεργασία μεταξύ και των τριών βαθμών -ουσιαστικά- του κράτους, διότι είναι δεδομένο ότι πρέπει να διαχειριζόμαστε τα στερεά μας απόβλητα με τρόπο ο οποίος να είναι απολύτως σύμφωνος με τις τελευταίες επιταγές της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Και χαίρομαι γιατί φαίνεται να κινούμαστε σε αυτή την κατεύθυνση.
Να σταθώ λίγο στα ζητήματα της πολιτικής προστασίας. Και πράγματι η Κεφαλονιά είναι επίκεντρο του προσανατολισμού μας για μια πολιτική προστασία η οποία θα έχει έναν ολιστικό χαρακτήρα και θα μπορεί να καλύπτει όλα τα ενδεχόμενα στραβά τα οποία μπορεί να μας τύχουν και τα οποία γνωρίζουμε πια ότι, ειδικά στα ζητήματα των πλημμυρών, ενδέχεται να είναι πιο συχνά από ότι στο παρελθόν.
Καλούμαστε ακόμα να διορθώσουμε και να αντιμετωπίσουμε προβλήματα από τον σεισμό του ’14. Θα το πω, το είπατε και εσείς, υπήρξαν πολύ μεγάλες καθυστερήσεις από την προηγούμενη κυβέρνηση. Ουσιαστικά ελάχιστα πράγματα έγιναν.
Αγωνιζόμαστε για να καλύψουμε εδώ το χαμένο έδαφος, αλλά θα χρειαστούμε μια πιο ολιστική προσέγγιση στα ζητήματα της πολιτικής προστασίας που να καλύπτει και τα ζητήματα της σεισμικότητας. Εκεί έχουμε πια μεγάλη εμπειρία, αλλά θα βάζουμε πια και στον τρόπο με τον οποίο διαχειριζόμαστε τις φυσικές καταστροφές το στοιχείο της πρόληψης. Έχουμε δουλειά να κάνουμε στα ρέματα. Είναι κάτι το οποίο θα μας απασχολήσει και στη συνέχεια λόγω της ιδιαίτερης γεωμορφολογίας της περιοχής.
Και βέβαια, στα ζητήματα της πρόληψης δεν μπορώ να αφήσω απ’ έξω τα ζητήματα που αφορούν τις δασικές πυρκαγιές. Νομίζω ότι έχετε αντιληφθεί και εσείς ότι υπάρχει ένα άλλο επίπεδο προετοιμασίας φέτος το οποίο ξεκίνησε πολύ νωρίτερα, με προληπτικές δράσεις οι οποίες έγιναν σε πάρα πολλά δάση της χώρας. Αλλά δίνοντας έμφαση κυρίως και στην γρήγορη προσβολή της πυρκαγιάς, πριν αυτή πάρει διαστάσεις που θα την καταστήσουν πολύ δύσκολα ελέγξιμη στη συνέχεια. Βέβαια, είμαστε ακόμα στις αρχές του Αυγούστου και απαιτείται πολύ μεγάλη προσοχή και εγρήγορση από όλους τους φορείς.
Χαίρομαι, τέλος, γιατί ο τουρισμός φαίνεται να πηγαίνει πολύ καλά και εδώ στην Κεφαλονιά. Είχα την ευκαιρία να προσγειωθώ στο αεροδρόμιο και νομίζω ότι μερικές φορές θεωρούμε ως δεδομένες σημαντικές επενδύσεις οι οποίες όμως έχουν ονοματεπώνυμο και πολιτικό ιδιοκτήτη.
Τα 14 περιφερειακά αεροδρόμια τα οποία τόσο συνέτειναν στην αναβάθμιση του τουριστικού προϊόντος της χώρας μας, δρομολογήθηκαν από Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας και ολοκληρώθηκαν από την Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, με αποτέλεσμα να έχει και η Κεφαλονιά μια πύλη εισόδου ισάξια της ποιότητας που μπορεί να προσφέρει το νησί ως προς το τουριστικό της προϊόν.
Εργατικές κατοικίες: θα το λύσουμε το θέμα και καταλαβαίνω ότι υπάρχουν και κάποιες κατεδαφίσεις οι οποίες πρέπει να γίνουν ακόμα. Η ανακατασκευή θα γίνει και αυτή η εκκρεμότητα η οποία έχει «εκδικαστεί» από το 2014, Δήμαρχε, θα φροντίσουμε να την ολοκληρώσουμε το συντομότερο δυνατό.
Τέλος, επιτρέψτε μου μία γενικότερη παρατήρηση: Η οικονομία στη χώρα μας αναπτύσσεται με γρήγορους ρυθμούς σε μεγάλο βαθμό ως αποτέλεσμα της εξαιρετικής τουριστικής κίνησης αλλά και των σημαντικών επενδύσεων που γίνονται στη χώρα μας.
Από την άλλη, μην έχουμε καμία αμφιβολία ότι βρισκόμαστε αντιμέτωποι με πολύ ισχυρούς ανέμους, οι οποίοι δημιουργούν μεγάλο βαθμό ανασφάλειας στην παγκόσμια οικονομία. Το κόστος ζωής, ο πληθωρισμός, είναι φαινόμενα τα οποία είναι παγκόσμια, χτυπούν και την ελληνική οικονομία, ροκανίζουν και το ελληνικό διαθέσιμο εισόδημα. Γι΄ αυτό και η Κυβέρνηση, δια του κρατικού προϋπολογισμού, θα εξακολουθεί να εξαντλεί τα δημοσιονομικά περιθώρια, προκειμένου να στηρίξει τους πολίτες να αντιμετωπίσουν αυτήν την «εισβολή» του εισαγόμενου πληθωρισμού που μας δημιουργεί, σήμερα, αρκετά προβλήματα και αρκετούς βαθμούς ανασφάλειας.
Όπως ξέρετε, άνοιξε η πλατφόρμα ήδη του Fuel Pass ΙΙ. Η ανταπόκριση των πολιτών είναι εντυπωσιακή, υπήρξαν ώρες της ημέρας χθες και σήμερα που είχαμε παραπάνω από 100 αιτήσεις το δευτερόλεπτο κι αυτό πιστοποιεί ότι υπάρχει ανάγκη στήριξης των πολιτών σε ζητήματα που έχουν να κάνουν με το κόστος ζωής, εν προκειμένω με το κόστος των καυσίμων.
Από την άλλη, καταδεικνύει και τη συνέπεια της Κυβέρνησης, η οποία μπορεί εντός πολύ σύντομου χρονικού διαστήματος, όχι απλά να διαθέτει δημοσιονομικό χώρο για να στηρίξει την Πολιτεία, αλλά να έχει και τα τεχνολογικά εκείνα εργαλεία που επιτρέπουν στους πολίτες, με απόλυτη διαφάνεια, να μπορούν να δηλώνουν τα στοιχεία τους και στη συνέχεια να εισπράττουν το ποσό το οποίο δικαιούνται και σε αυτήν την κατεύθυνση θα συνεχίσουμε για όσο καιρό διαρκεί αυτή η κρίση.
Θέλω και πάλι να σας ευχαριστήσω όλες και όλους και λυπάμαι που λόγω του περιορισμένου χρόνου δε θα μπορέσω να περιοδεύσω σε όλη την Κεφαλονιά όπως είχα πρόθεση, αλλά νομίζω ότι είχαμε μια πολύ ουσιαστική συνάντηση. Χρωστάω μία επίσκεψη στους δύο ακόμα Δήμους και στην Ιθάκη και για τις δομές και τη σπουδαία δουλειά που γίνεται στο Ληξούρι. Ελπίζω η Υπουργός να μπορέσει να τις επισκεφτεί, διότι θέλουμε πάντα να στηρίζουμε τους συμπολίτες μας οι οποίοι έχουν την μεγαλύτερη ανάγκη. Και καταλαβαίνω ότι γίνεται μια πολύ σημαντική δουλειά την οποία ελπίζω στην επόμενη επίσκεψή μου να έχω τη δυνατότητα και εγώ προσωπικά να επισκεφτώ αυτές τις δύο δομές.
Οπότε και πάλι σας ευχαριστώ πάρα πολύ και καλή δύναμη. Να εξάρω και πάλι τη συνεργασία που έχουμε και με τον βουλευτή μας, τον Παναγή Καππάτο, αλλά και τη συνεργασία που έχουμε με την Περιφέρεια.
Και όπου υπάρχουν δυσκολίες, εδώ είμαστε να βοηθήσουμε να επιταχυνθούν κι άλλο οι ρυθμοί. Όλοι εργαζόμαστε για το καλό των δημοτών των Ιονίων Νήσων, εν προκειμένω της Κεφαλονιάς και της Ιθάκης.