Πολιτική

Μητσοτάκης από Οδησσό: Η συμμετοχή στο πρόγραμμα SAFE για την άμυνα χρειάζεται ευθυγράμμιση με την εξωτερική πολιτική της ΕΕ

“Επιτρέψτε μου να εκφράσω και πάλι την αλληλεγγύη της χώρας μου προς τον ουκρανικό λαό, ο οποίος αυτές τις μέρες υποφέρει και πάλι από μεγάλης κλίμακας επιθέσεις με ρωσικούς πυραύλους και drones εναντίον αμάχων. Αυτές οι επιθέσεις, και πιστεύω ότι πρέπει να το επαναλαμβάνουμε σε κάθε ευκαιρία, παραβιάζουν κατάφωρα το Διεθνές Ανθρωπιστικό Δίκαιο. Από την αρχή έχουμε καταστήσει σαφές ότι έχετε το εγγενές δικαίωμα να αμυνθείτε ενάντια στη ρωσική επιθετικότητα”. Αυτό τόνισε στην ομιλία του ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ο οποίος συμμετείχε σήμερα στην 4η Σύνοδο Κορυφής Ουκρανίας-Νοτιοανατολικής Ευρώπης, η οποία πραγματοποιήθηκε στην Οδησσό.

Ο κ. Μητσοτάκης εξέφρασε την στήριξη της χώρας μας στην Ουκρανία λέγοντας ότι η Ελλάδα θα συνεχίσει να στηρίζει την Ουκρανία, όπως έκανε από την αρχή, διπλωματικά, πολιτικά, οικονομικά, στρατιωτικά, ανθρωπιστικά.

“Θα κάνουμε οτιδήποτε μπορούμε να κάνουμε για να εργαστούμε προς την κατεύθυνση του τερματισμού αυτής της καταστροφής και της δυστυχίας της χώρας σας” είπε ο κ. Μητσοτάκης και προσέθεσε ότι επαφίεται στους Ουκρανούς να αποφασίσουν για την αποδοχή ή την απόρριψη οποιασδήποτε ειρηνευτικής φόρμουλας.


Μητσοτάκης από Οδησσό: Η συμμετοχή στο πρόγραμμα SAFE για την άμυνα χρειάζεται ευθυγράμμιση με την εξωτερική πολιτική της ΕΕ


Μητσοτάκης από Οδησσό: Η συμμετοχή στο πρόγραμμα SAFE για την άμυνα χρειάζεται ευθυγράμμιση με την εξωτερική πολιτική της ΕΕ

“Και πιστεύω ότι έχετε αποδείξει πολύ ξεκάθαρα ότι οι προθέσεις σας είναι πραγματικά ειλικρινείς, σε αντίθεση με εκείνες της άλλης πλευράς” είπε.

Χαρακτήρισε την Οδησσό πόλη-σύμβολο της αντίστασης του ουκρανικού λαού που αγωνίζεται για την ελευθερία του και σημείωσε ότι αυτή τη στιγμή θα πρέπει όλοι να εργαστούνε για μια άμεση και άνευ όρων κατάπαυση του πυρός ως πρώτο βήμα προς μια δίκαιη και βιώσιμη ειρήνη.

“Θα συνεχίσουμε να ασκούμε μεγαλύτερη πίεση στη Ρωσία, να υποστηρίζουμε πακέτα πρόσθετων κυρώσεων και φυσικά να επισημαίνουμε, όπως έγινε από τους συναδέλφους μου, ότι αυτός ο πόλεμος δεν αφορά μόνο τη Ρωσία και την Ουκρανία. Αφορά τη διεθνή τάξη που εδράζεται σε κανόνες, το να μην επιβραβεύεται ο επιτιθέμενος με την αποδοχή μιας διευθέτησης που ουσιαστικά δικαιώνει αυτές τις επιθετικές συμπεριφορές” είπε.

Έκανε μια σύντομη αναφορά για το μέλλον και για τη σημασία της Οδησσού ως πόλης που αναδεικνύει τα μελλοντικά έργα ανοικοδόμησης και συνδεσιμότητας, και είπε ότι οραματίζεται την πόλη στο ένα άκρο ενός φιλόδοξου συνολικού έργου συνδεσιμότητας που θα ξεκινούσε από το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης και θα περνούσε από τη Βάρνα, την Κωστάντζα και τελικά θα έφτανε στην Οδησσό.


Μητσοτάκης από Οδησσό: Η συμμετοχή στο πρόγραμμα SAFE για την άμυνα χρειάζεται ευθυγράμμιση με την εξωτερική πολιτική της ΕΕ


Μητσοτάκης από Οδησσό: Η συμμετοχή στο πρόγραμμα SAFE για την άμυνα χρειάζεται ευθυγράμμιση με την εξωτερική πολιτική της ΕΕ

“Αυτό είναι έργο που θα μπορούσε να προταθεί για χρηματοδότηση από την ΕΕ. Θα περιελάμβανε μεταφορές, σιδηρόδρομο, ηλεκτρική ενέργεια, φυσικό αέριο, αγωγούς και θα ήταν ένα έργο που θα παρείχε έναν πρόσθετο διάδρομο συνδεσιμότητας για την Ουκρανία, πολύ ταχύτερο από τη θαλάσσια μεταφορά των εμπορευμάτων σας. Και θα ήταν επίσης ένα σαφές μήνυμα για το πώς η ένταξή σας στην Ευρωπαϊκή Ένωση θα μπορούσε να κάνει πραγματική διαφορά για τον λαό της Ουκρανίας” είπε ο κ.Μητσοτάκης.

Διαβάστε ακόμη

Περισσότερα στην κατηγορία: Πολιτική