Πολιτική

Μητσοτάκης από τη φρεγάτα «Κίμων»: Δεν δικαιολογείται σήμερα καμία γεωπολιτική αφέλεια

Από τα ναυπηγεία της Λοριάν, με φόντο τις τρεις φρεγάτες Belharra, ο Κυριάκος Μητσοτάκης, μόλις τρία 24ωρα πριν από τις ευρωεκλογές, μίλησε στην ΕΡΤ για το διακύβευμα των εκλογών, αλλά και την πρωτοβουλία του για τον κοινό αντιαεροπορικό θόλο στην Ευρώπη.

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, στη διαπραγμάτευση για τον επόμενο πρόεδρο της Κομισιόν, στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, αλλά και στις εξελίξεις με τη Βόρεια Μακεδονία.

Πιο αναλυτικά, ο πρωθυπουργός στη συνέντευξη που έγινε πάνω στη φρεγάτα «Κίμων», αφού εξέφρασε τον θαυμασμό του για τα πλοία, μίλησε για:

Αν η δήλωση του Μακρόν ότι η Ευρώπη «κινδυνεύει να πεθάνει», μπορεί να γίνει πραγματικότητα: «Γιορτάζουμε τα 80 χρόνια από τη μεγαλύτερη στρατιωτική επιχείρηση στην Ιστορία, όπου και η Ελλάδα συμμετείχε με δύο κορβέτες. Είναι μια υπενθύμιση ότι δεν δικαιολογείται σήμερα καμία γεωπολιτική αφέλεια. Η Ευρώπη μπορεί να αναπροσαρμόζεται στις συνθήκες που επικρατούν. Μαζί με τον Μακρόν μιλήσαμε πρώτοι για την ανάγκη άμυνας στην Ευρώπη, πριν την εισβολή της Ρωσίας, και δικαιωθήκαμε».

Μητσοτάκης: Προτείνουμε συμπλήρωμα του ΝΑΤΟ

Για την ευρωπαϊκή χρηματοδότηση για οπλικά συστήματα και τις επιφυλάξεις που έχουν ορισμένοι ηγέτες: «Είπαμε κάτι απλό. Αν θέλουμε ένα ενιαίο αμυντικό ταμείο με ευρωπαϊκούς πόρους, θα πρέπει να συνδέεται από πρότζεκτ στρατηγικής προτεραιότητας που θα προσφέρουν περισσότερη αξία στις αμυντικές μας αξίες. Είμαστε στην αρχή της συζήτησης, αλλά προτιμώ να βλέπω ευκαιρίες παρά εμπόδια. Το ζητούμενο είναι αν αντέχουν οι προϋπολογισμοί των κρατών. Η Ευρώπη είχε ρίξει το βάρος της ασφάλειας στις ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ. Δεν ξέρουμε πως θα είναι η επόμενη μέρα. Είναι συμπλήρωμα στο ΝΑΤΟ αυτό που προτείνουμε, με εξορθολογισμό δαπανών. Τα επόμενα πλοία του μέλλοντος θα μπορούσε να είναι ευρωπαϊκή προσπάθεια και όχι ατομικά της κάθε χώρας. Αν δε θέτουμε φιλόδοξους στόχους, δεν θα το πετυχουμε ποτέ.

Μητσοτάκης: Στηρίζουμε Φον ντερ Λάιεν, καλοδεχούμενη η στήριξη ατομικά από κυβερνήσεις

Για τις ευρωεκλογές και αν θα μείνει στη στήριξη του ΕΛΚ και των σοσιαλιστών ή στην πλευρά της Μελόνι: Το ΕΛΚ διεκδικεί την κυριαρχία και πάμε με την κυρία Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν. Είμαστε σαφείς. Η Ευρώπη χτίστηκε με τη στήριξη κεντροδεξιών και κεντροαριστερών δυνάμεων. Αν ατομικά κυβερνήσεις μπορούν να ενισχύσουν και να συμπλεύουν μαζί μας αν πιστεύουν σε αυτά που θέλουμε , είναι καλοδεχούμενοι. Θα υπάρχουν άκρα στη Βουλή και στα δεξιά και στα αριστερά. Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι στα αριστερά. Μια δύναμη αντίδρασης. Θα είναι μια σύνθετη διαπραγμάτευση. Ο κ. Τουσκ θα παίξει ρόλο στην διαπραγμάτευση. Ευχή μου είναι μέσα στον Ιούλιο να ολοκληρωθεί η διαπραγμάτευση.

Για Ελληνα επίτροπο και χαρτοφυλάκιο: «Είναι μια συζήτηση που θα κάνουμε. Η στήριξή μας προϋποθέτει τις δικές μας προτεραιότητες. Θα έχουμε ένα χαροφυλάκιο και αυτό που θα πάρουμε, θα καθορίσει και το πρόσωπο του επιτρόπου.

Μητσοτάκης: Αν ο Μίκτσοσκι επιμείνει θα βρεθεί σε πολύ δυσάρεστη θέση στο ΝΑΤΟ

Για Μιτσκόσκι και Βόρεια Μακεδονία: «Πρώτα πρέπει να αναλάβει επίσημα πρωθυπουργός. Σημαντική η συνάντησή μας. Η Συμφωνία με τη μία ενιαία ονομασία, ήταν βασική προϋπόθεση να μπει στο ΝΑΤΟ η χώρα. Θεωρώ αδιανόητο ότι μπορεί να προσέλθει με την νέα της ηγεσία και να θέσει εν αμφιβόλω τη Συμφωνία των Πρεσπών. Θα βρεθεί σε πολύ δυσάρεστη θέση. Δε νοείται να λέει ότι ατομικά μπορεί να αποκαλεί τη χώρα όπως θέλει. Εκπροσωπεί μια χώρα, έναν λαό. Δεν είναι θέμα βέτο, αλλά κατανόησης. Είχαμε επιφυλάξεις ως προς την εθνότητα και τη γλώσσα και δικαιωθήκαμε. Στηρίζουμε την πορεία τους στην Ευρώπη, αλλά άνοιξαν ένα νέο αχρείαστο μέτωπο με την Ελλάδα. Αχρείαστη διάσταση που περιπλέκει την κατάσταση και δεν εξυπηρετεί τους πολίτες της χώρας.

Για ελληνοτουρκικά και την επόμενη συνάντηση με Ερντογάν: «Σκοπός μας σε επίπεδο ΥΠΕΞ είναι να μπούμε στον πυρήνα του ζητήματος της ΑΟΖ. Ο διάλογος γινόταν δεκαετίες και σταμάτησε τα χρόνια της μεγάλης έντασης.Η βελτίωση του κλίματος, ότι δεν έχουμε παραβιάσεις. Δεν είμαστε αφελείς. Αν ήμασταν δε θα χτίζαμε τέτοια πλοία. Αχρείαστα να είναι πάντα βέβαια. Η ενίσχυση των δυνάμεών μας και η ενίσχυση του διαλόγου με φιλικές προθέσεις, χωρίς να υποχωρούμε στις πάγιες θέσεις μας, δεν αλλάζουν. Το θαλάσσιο πάρκο θα γίνει κανονικά»

Για το συμβούλιο Ασφαλείας του ΝΑΤΟ: «Πιστεύω ότι θα είμαστε στο Σ.Α. ως μη μόνιμο μέλος (η συνέντευξη γυρίστηκε πριν την απόφαση του ΟΗΕ). Είναι μεγάλη ευθύνη, αλλά έχουμε ξεκάθαρη στρατηγική. Οι συμμαχίες μας είναι δεδομένες και με αυτή την αίσθηση σταθερότητας, η Ελλάδα έχει πολλά να προσφέρει στο Σ.Α. Ενδεχομένως να βοηθήσει και στο Κυπριακό όπου στηρίζουμε την επανέναρξη των συνομιλιών. Βέβαια ξεκινάμε με μια θέση της Τουρκίας περί δύο κρατών που δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή από τη μεριά μας.

Για το μεσανατολικό και το σχέδιο εκεχειρίας, καθώς και τη θέση της χώρας: «Η Ελλάδα ψήφισε υπέρ δυνατότητας να έχει η Παλαιστίνη ένα ρόλο στον ΟΗΕ. Είμαστε υπέρμαχοι της λύσης δύο κρατών, αλλά το ζήτημα είναι πως θα φτάσουμε σε αυτό τον οδικό χάρτη. Πρώτα πρέπει να υπάρξει άμεση κατάπαυση του πυρός και επιστροφή των ομήρων. Το ζήτημα είναι πότε θα γίνει αυτό.

Για την αγορά 4ης φρεγάτας: «Χτίζουμε τρεις, αλλα με υπ. Αμυνας είμαστε σε διαδικασία επαναξιολόγησης για τις δαπάνες της επόμενης 12ετιας για την άμυνά μας. Η χώρα εκσυγχρονίστηκε με rafale, φρεγάτες που εντός του 26’ θα τις παραλάβουμε. Μεγάλη ανακούφιση για τον κρατικό προϋπολογισμό αν ενταχθούν οι δαπάνες αυτές σε ένα ευρωπαϊκό πλάνο.

Διαβάστε ακόμη

Περισσότερα στην κατηγορία: Πολιτική