Ο Κυριάκος Μητσοτάκης επισκέφθηκε τον μαρτυρικό τόπο – Μιλά το απόγευμα σε εκδήλωση στην Καβάλα
«Μεγαλώσαμε με βιβλία όπως «Τα μυστικά του βάλτου» και κάποιοι πρέπει να τα διαβάσουν για να καταλάβουν την ιστορία της Μακεδονίας».Το μήνυμα αυτό που είχε βέβαια σαφή αποδέκτη, έστειλε το πρωί ο Κυριάκος Μητσοτάκης, με αφορμή το βιβλίο της Πηνελόπης Δέλτα που εντόπισε στη βιβλιοθήκη του Πνευματικού Κέντρου Δοξάτου Δράμα. Ο Πρόεδρος της ΝΔ ξεκίνησε την περιοδεία του στην Ανατολική Μακεδονία από το Δοξάτο όπου τον υποδέχθηκαν ο Δήμαρχος του Δοξάτου και το Διοικητικό Συμβούλιο του Πνευματικού Κέντρου και του παρουσίασαν το ιστορικό φωτογραφικό υλικό. Μεταξύ άλλων, ο κ. Μητσοτάκης είδε τις συγκλονιστικές φωτογραφίες από τις σφαγές που έγιναν στο Δοξάτο αλλά και φωτογραφίες από την κοινωνική ζωή και τις ιπποδρομίες οι οποίες είχαν παράδοση στην περιοχή.
Ο κ. Μητσοτάκης ξεναγήθηκε στη συνέχεια στη μόνιμη πινακοθήκη που λειτουργεί καθώς και στη λαογραφική έκθεση. Ενώ κατά την έξοδο του από το πνευματικό κέντρο, έγραψε στο βιβλίο επισκεπτών: «η ιστορική μνήμη αυτού του μαρτυρικού αλλά όμορφου τόπου κρατιέται ζωντανή σε αυτό τον χώρο. Λαός που δεν γνωρίζει τη Ιστορία του δεν έχει μέλλον». Τα μέλη του πνευματικού κέντρου, του δώρισαν κρασιά και λικέρ της περιοχής καθώς και το ημερολόγιο του συλλόγου τους.
Φεύγοντας από το χωριό, ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, κατέθεσε στεφάνι στο Μνημείο Πεσόντων του Δοξατου.
Στη συνέχεια, ο κ. Μητσοτάκης μετέβη στη Δράμα, όπου, μεταξύ άλλων, επισκέφθηκε το ιστορικό Φιλανθρωπικό Σωματείο «Ένωση Κυριών Δράμας». Στη συζήτηση που είχε, μία γυναίκα του Σωματείου, του ζήτησε «να μπορούν να βρουν τα παιδιά μας δουλειά χωρίς μέσο». Και ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας της απάντησε: «Για αυτό επιμένω για την Ελλάδα της αξιοκρατίας και των ευκαιριών σε όλους». Αμέσως μετά είχε σύντομη συνάντηση με τον Μητροπολίτη Δράμας ενώ ακολούθως, ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας έκανε μία βόλτα στο κέντρο της πόλης και συνομίλησε με κατοίκους.
Ο κ. Μητσοτάκης ολοκλήρωσε την επίσκεψη του στη πόλη της Δράμαςεπισκεπτόμενος εταιρεία παραγωγής μαρμάρου και γρανίτη στη Βιομηχανική Περιοχή.
«Χαίρομαι πάρα πολύ που μου δίνεται η δυνατότητα να επισκεφθώ μια επιτυχημένη, ανταγωνιστική, εξαγωγική ελληνική επιχείρηση. Το ελληνικό μάρμαρο ταξιδεύει σε όλα τα μήκη και τα πλάτη του κόσμου. Από την Κίνα στην Αμερική και από τη Μέση Ανατολή μέχρι τη Νότιο Αφρική. Το μάρμαρο αποτελεί ένα συγκριτικό πλεονέκτημα για τη χώρα μας και οι επιχειρήσεις οι οποίες δραστηριοποιούνται στον τομέα αυτόν, θα πρέπει να στηριχθούν με χαμηλότερη φορολογία, αλλά και με απλοποίηση του αδειοδοτικού καθεστώτος έτσι ώστε να έχουμε ακόμη περισσότερες επενδύσεις και ακόμη περισσότερες καλά πληρωμένες θέσεις εργασίας σε έναν κλάδο στον οποίο η χώρα μας έχει συγκριτικό πλεονέκτημα.
Η Νέα Δημοκρατία, την επόμενη μέρα, θα σταθεί δίπλα στις εξαγωγικές ελληνικές επιχειρήσεις και θα μπορέσουμε να στηρίξουμε όχι μόνο τις επιχειρήσεις αυτές καθ’ αυτές, αλλά να αντιμετωπίσουμε το μείζον πρόβλημα που αντιμετωπίζει σήμερα η χώρα μας: το πρόβλημα της ανεργίας των νέων. Νέοι οι οποίοι ψάχνουν για καλές θέσεις απασχόλησης, πρέπει να τις βρουν στον τόπο τους. Το μάρμαρο από τη φύση του είναι ένα προϊόν που στηρίζει την περιφερειακή ανάπτυξη και εδώ στη Δράμα, ο κλάδος του μαρμάρου από μόνος του, μπορεί να δημιουργήσει αρκετές χιλιάδες θέσεις απασχόλησης. Και αυτό θα κάνει η επόμενη κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας εφόσον μας εμπιστευτεί ο ελληνικός λαός».
Δημοσιογράφος: Κύριε Πρόεδρε, πέρα από τις δεσμεύσεις για την επιχειρηματικότητα, υπάρχει συγκεκριμένη δέσμευση της Νέας Δημοκρατίας για την υλοποίηση του οδικού άξονα Δράμας-Αμφίπολης;
KM: «Βεβαίως. Έχω δεσμευθεί από τη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης, αλλά έχει ενταχθεί και στο πρόσφατο πρόγραμμα για τις υποδομές το οποίο έχουμε ανακοινώσει για την άρση της απομόνωσης της Δράμας. Η Δράμα αποτελεί μία από τις δύο περιφερειακές ενότητες της Βόρειας Ελλάδος που δεν συνδέεται με κεντρικό οδικό άξονα. Το έργο Εγνατία-Δράμα μέσω Αμφίπολης είναι ένα έργο το οποίο θα δρομολογηθεί από την επόμενη κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας. Αποτελεί δέσμευσή μου, αποτελεί αίτημα της τοπικής κοινωνίας, αποτελεί αίτημα των επιχειρήσεων, οι οποίες και αυτές εξάγουν τα προϊόντα τους και θέλουν να έχουν γρήγορη πρόσβαση όχι μόνο στην Εγνατία, αλλά και σε όλα τα λιμάνια της Βόρειας Ελλάδος».
Στην δική του τοποθέτηση ο ιδιοκτήτης της επιχείρησης κ. Χριστόφορος Παυλίδης ανέφερε μεταξύ άλλων πως «αν δεν πιστέψουμε πρώτα εμείς οι Έλληνες επιχειρηματίες να επενδύσουμε στη χώρα μας δεν πρόκειται να έρθουν από το εξωτερικό», o κ. Μητσοτάκης συμπλήρωσε:
«Δεν θέλουμε οι επιχειρηματίες που επενδύουν στη χώρα να αισθάνονται διωκόμενοι στην ίδια τους την πατρίδα. Και δεν μπορώ να δεχθώ ότι η χώρα μας να έχει ένα πιο δυσχερές επιχειρηματικό περιβάλλον απ ό,τι έχουν πολλές γειτονικές μας χώρες. Αυτό θα αλλάξει. Οι Έλληνες επιχειρηματίες θα κληθούν από την επόμενη κυβέρνηση να επενδύσουν στην πατρίδα μας, να δημιουργήσουν καλά αμειβόμενες θέσεις εργασίας και αυτή η συμφωνία αλήθειας μεταξύ της επόμενης κυβέρνησης και τους ελληνικού επιχειρείν, είμαι βέβαιος ότι θα τηρηθεί και από τις δύο πλευρές»
Ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας συνεχίζει αυτή την ώρα την περιοδεία του στην Προσοτσάνη, ενώ το βράδυ θα μιλήσει στην Καβάλα, στο κλειστό γήπεδο Καλαμίτσας.