SelectedΠολιτική

Μητσοτάκης από Βίλνιους: «Σημαντικές διαφορές με Τουρκία, αλλά μπορούμε να συμφωνήσουμε σε έναν οδικό χάρτη»

Στα ελληνοτουρκικά αναφέρθηκε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης προσερχόμενος στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ που διεξάγεται στο Βίλνιους της Λιθουανίας.

Όπως τόνισε ο πρωθυπουργός, κατά τη συνάντηση που θα έχει με τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν θα επιχειρηθεί να γίνει ένα πρώτο βήμα για την ομαλοποίηση των σχέσεων ανάμεσα σ Ελλάδα και Τουρκία.

«Έχουμε σημαντικές διαφορές με την Τουρκία, αλλά μπορούμε να συμφωνήσουμε σε οδικό χάρτη για οριοθέτηση θαλασσίων ζωνών. Δεν είμαστε καταδικασμένοι να ζούμε σε διαρκές κλίμα έντασης με την Τουρκία. Θα έχω την ευκαιρία να συναντηθώ με τον πρόεδρο Ερντογάν στην πρώτη συνάντηση μετά την διπλή εκλογική μας επικράτηση και πιστεύω ότι και οι δύο με ισχυρή λαϊκή εντολή μπορούμε να κάνουμε ένα πρώτο βήμα επανεκκίνησης των σχέσεων Ελλάδας-Τουρκίας. Έχει διαμορφωθεί θετικό κλίμα τους τελευταίους μήνες. Ευελπιστώ ότι μπορούμε να οικοδομήσουμε σε αυτό για βήματα προόδου προς όφελος των λαών μας», σημείωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Ολόκληρη η δήλωση του πρωθυπουργού από το Βίλνιους:

«Συναντιόμαστε εδώ πέρα στο Βίλνιους καθόσον ακόμα λίγες εκατοντάδες χιλιόμετρα πιο πέρα μαίνεται η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία. Κατά συνέπεια η επαναβεβαιώση των βασικών αρχών της συμμαχίας είναι σήμερα περισσότερο απαραίτητη παρα ποτέ και θέλω να χαιρετίσω την επί της αρχής απόφαση της Τουρκίας και του προέδρου Ερντογάν να δεχθεί στους κόλπους της συμμαχίας την Σουηδία και εύχομαι πολύ σύντομα και επίσημα η φίλη Σουηδία να αποτελέσει το 32ο μελος της συμμαχίας μας.

Θα έχω όπως γνωρίζετε την ευκαιρία να συναντηθώ αύριο κατ΄ιδίαν με τον πρόεδρο Ενρτογάν στην πρώτη συνάντησή μας μετά την διπλή εκλογική μας επικράτηση. Πιστεύω ότι και οι δύο με μία ισχυρή λαϊκή εντολή μπορούμε να κάνουμε ένα πρώτο βήμα επανεκκίνησης των σχέσεων Ελλάδας και Τουρκίας. Όπως έχω πει πολλές φορές δεν είμαστε καταδικασμένοι να ζούμε με την Τουρκία σε ένα διαρκές κλίμα έντασης. Έχουμε προφανώς σημαντικές διαφορές, μπορούμε όμως να συμφωνήσουμε ότι με γνώμονα τις σχέσεις καλής γειτονίας αλλά και το σεβασμό στο διεθνές δίκαιο θα χαράξουμε έναν οδικό χάρτη, ώστε να μπορέσουμε να επιλύσουμε την γεωπολιτική μας διαφορά που δεν είναι άλλη από την οριοθέτηση των θαλάσσιων ζωνών, δηλαδή ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδα, στο Αιγαίο και στην ανατολική Μεσόγειο.

Έχει διαμορφωθεί ένα θετικό κλίμα τους τελευταίους μήνες στις σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών μας και ευελπιστώ και προσβλέπω ότι μπορούμε να οικοδομήσουμε πάνω σε αυτό το θετικό κλίμα και να κάνουμε κάποια σημαντικά βήματα προόδου, βήματα προόδου που θα είναι προφανώς προς όφελος και των δύο λαών μας».

You may also like

More in Selected