Πολιτική

Μητσοτάκης: Αχνοφαίνεται στο βάθος του τούνελ η ελπίδα για αποτελεσματικά εμβόλια

Ο πρωθυπουργός απέδωσε σε εσωκομματικούς ανταγωνισμούς στον ΣΥΡΙΖΑ την πρόταση μομφής κατά Σταϊκούρα και παρουσίασε στοιχεία για την κατάργηση της προστασίας στην α’ κατοικία που έγινε με την υπογραφή Τσακαλώτου

Με θετικά μηνύματα προς την κοινωνία ότι «αχνοφαίνεται στο βάθος του τούνελ η ελπίδα» για ασφαλή και αποτελεσματικά εμβόλια για τον κορωνοϊό, αλλά και με σφοδρή επίθεση κατά του Αλέξη Τσίπρα, τον οποίο κατηγόρησε ότι απόπειρα διχασμού και παραπλάνησης των πολιτών, έκλεισε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης την τριήμερη συζήτηση στη Βουλή επί της πρότασης μομφής κατά του υπουργού Οικονομικών Χρήστου Σταϊκούρα που υπέβαλε η αξιωματική αντιπολίτευση με αφορμή το νομοσχέδιο για τον πτωχευτικό κώδικα.

«Πιεσμένος από τα εσωκομματικά σας αδιέξοδα, από την αμφισβήτηση που δέχεστε, επιστρέφετε σε αυτό το οποίο ξέρετε να κάνετε καλά, να διχάζετε και να παραπλανείτε», υπογράμμισε ο πρωθυπουργός ασκώντας δριμεία κριτική για την επιλογή, όπως είπε, του αρχηγού της αξιωματικής να μείνει αδιάφορος στις εθνικές απειλές και τις απειλές για την υγεία των Ελλήνων.

«Ενώ όλοι οι Έλληνες στεκόμαστε απέναντι στις δυσκολίες, θεωρώντας τις αντιπάλους μας, ο ΣΥΡΙΖΑ επιμένει να τις θεωρεί φίλους. Βλέπετε ως συμμάχους τα προβλήματα της χώρας. Μου δίνετε μερικές φορές την εντύπωση σαν να τροφοδοτείστε από τη μιζέρια, σαν να επιζητείτε τη δυσοσμία του πολιτικού βάλτου, για να διαμαρτυρηθείτε μετά με υποκρισία εναντίον της. Νομίζω ότι μάρτυρες αυτής της υποκρισίας έγιναν όλοι όσοι παρακολούθησαν σε όλη της την έκταση τη συζήτηση η οποία έγινε στη Βουλή για το νομοσχέδιο της δεύτερης ευκαιρίας», είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

«Σταματήστε να οξύνετε αναίτια την πολιτική αντιπαράθεση. Έχετε κάθε δικαίωμα να επιβεβαιώνετε το ρητό του Ιουλίου Καίσαρα που έλεγε ότι κάποιοι πιστεύουν αυτό που μόνο οι ίδιοι θέλουν να πιστεύουν. Εκείνο όμως το οποίο δεν επιτρέπεται να κάνετε είναι εξαγωγή της δικής σας εσωτερικής κρίσης στην κοινωνία. Να υψώνετε ψεύτικες απειλές, να κινδυνολογείτε, ειδικά για τα εθνικά θέματα μόνο και μόνο επειδή πάνω στην κινδυνολογία χτίσατε την πολιτική σας καριέρα. Ούτε μπορείτε και ούτε επιτρέπεται σε αυτή τη συγκυρία να δηλητηριάζετε τους πολίτες με έωλα συνθήματα, μακριά από τα πραγματικά τους προβλήματα. Γιατί το εμβόλιο για τον COVID-19 αργά ή γρήγορα θα βρεθεί, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι. Δυστυχώς, όμως, η νόσος του λαϊκισμού παραμένει ανίατη. Και απέναντι στον κορωνοϊό η ιατρική θα βρει το φάρμακο, αλλά απέναντι στη δική σας δημαγωγία πολύ φοβάμαι ότι η επιστήμη σηκώνει τα χέρια».

Ο πρωθυπουργός επέκρινε τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης ότι επιστράτευσε το πιο ισχυρό κοινοβουλευτικό όπλο το οποίο διαθέτει και είναι η πρόταση δυσπιστίας, στην πιο ακατάλληλη χρονική στιγμή. «Κάνατε δύο λάθη μαζί σε μία κίνηση. Δεν ξέρω ποιος σας συμβουλεύει. Αυτό το οποίο ξέρω είναι ότι επιτρέψατε στην κοινοβουλευτική πλειοψηφία, στους βουλευτές μας, να θυμίσουν το έργο μας αυτούς τους 15 μήνες, αλλά και να αναδειχθεί μία μοναδική πρωτοτυπία: Μία πρόταση μομφής κατά του σημερινού υπουργού Οικονομικών να μετατρέπεται τελικά σε μπούμερανγκ κατά του προκατόχου του. Υπήρχε ένας άνθρωπος σε αυτή την αίθουσα ο οποίος αισθάνθηκε πολύ άβολα αυτές τις τρεις ημέρες. Δεν ήταν ο κ. Σταϊκούρας, αλλά ήταν ο κ. Τσακαλώτος, ο δικός σας υπουργός, που ξεκίνησε τους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς με τη συμφωνία των τραπεζών».

Ποιος καταψήφισε τον «νόμο Κατσέλη»

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης επιτέθηκε στον Αλέξη Τσίπρα και για τα όσα υποστηρικτικά είπε για τον «νόμο Κατσέλη» που είχε ψηφιστεί το 2010 για την προστασία των δανειοληπτών πρώτης κατοικίας. «Θυμάστε τι είχατε κάνει, κ. Τσίπρα;», ρώτησε για να συμπληρώσει: «Είχατε καταψηφίσει το νόμο Κατσέλη, τον οποίο σήμερα με τόσο ενθουσιασμό επικαλείστε. Όταν η Νέα Δημοκρατία, παρά τις επιφυλάξεις της, τον είχε υπερψηφίσει. Σας ευχαριστούμε που μας προσφέρετε απλόχερα τη δυνατότητα να επαναφέρουμε για λίγο στη μνήμη των πολιτών το μέγεθος της υποκρισίας σας. Εσείς που καταψηφίσατε τον νόμο Κατσέλη ερίζετε τώρα με την κυρία Γεννηματά για την πραγματική ιδιοκτησία της κεντροαριστεράς».

Αντικρούοντας τους ισχυρισμούς του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης ότι το νομοσχέδιο υπαγορεύτηκε από τις τράπεζες, επεσήμανε: «Η δημόσια διαβούλευση ολοκληρώθηκε στις 10 Σεπτεμβρίου. Για 15 μέρες δεν είχατε κάνει κανένα σχόλιο. Ίσως δεν είχατε επιστρέψει ακόμα από τις καλοκαιρινές σας διακοπές. Στη συνέχεια έγινε εκτενέστατη συζήτηση στη Βουλή. Ο υπουργός έδωσε μία παραπάνω μέρα, ακούστηκαν απόψεις φορέων. Πολλοί φορείς τοποθετήθηκαν θετικά για το νομοσχέδιο. Δεν ανήκαν σε αυτούς τους φορείς, κ. Τσίπρα, οι τράπεζες οι οποίες εξέφρασαν μεγάλες επιφυλάξεις για το νομοσχέδιο αυτό και ουδέποτε συντάχθηκαν με αυτό. Είναι η καλύτερη απάντηση στην επιχειρηματολογία σας ότι δήθεν νομοθετούμε για λογαριασμό των τραπεζών».

Κατηγορώντας τον κ. Τσίπρα ότι δεν κατέθεσε καμία απολύτως αντιπρόταση, ο κ. Μητσοτάκης τον εγκάλεσε γιατί στράφηκε κατά του υπουργού Οικονομικών και όχι συνολικά κατά της κυβέρνησης: «Γιατί αφήσατε εμένα έξω από το κάδρο; Εσείς, εξάλλου, δε μας έχετε καταγγείλει επανειλημμένως ως τη χειρότερη Κυβέρνηση, ως Κυβέρνηση πολιτικών απατεώνων;», ρώτησε για να απαντήσει ο ίδιος: «Γιατί πολύ απλά τρέμετε να πείτε στους πολίτες πως τάχα υπάρχει δυσαρμονία μεταξύ λαϊκής θέλησης και κοινοβουλευτικών συσχετισμών, για αυτό και δεν τολμάτε να ζητήσετε εκλογές. Γιατί ξέρετε ότι σε μία πρωτόγνωρη συγκυρία για τη χώρα, αυτή η κυβέρνηση απολαμβάνει ακόμα μεγαλύτερης εμπιστοσύνης από εκείνη που είχε τον περασμένο Ιούλιο, όταν εκλέχθηκε».

Επικρίσεις σε Φώφη

Ο πρωθυπουργός δεν χαρίστηκε και στην πρόεδρο του Κινήματος Αλλαγής Φώφη Γεννηματά, κυρίως όταν απάντησε στην επίκρισή της ότι η κυβέρνηση θέλει να εξοντώσει τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις: «Θα ήθελα να σας θυμίσω ότι θα πρέπει να σας προβληματίζει ιδιαίτερα το γεγονός ότι 7 στους 10 συμπολίτες μας οι οποίοι δηλώνουν στις μετρήσεις ότι ψηφίζουν το κόμμα σας, έχουν θετική άποψη για την Κυβέρνηση και για τις κεντρικές πολιτικές επιλογές», επεσήμανε.

Παρουσιάζοντας το ΦΕΚ με την υπογραφή του Ευκλείδη Τσακαλώτου, ο κ. Μητσοτάκης είπε προς την αξιωματική αντιπολίτευση ότι «είναι απολύτως αποδεδειγμένο ότι εσείς καταργήσατε το πλαίσιο προστασίας της πρώτης κατοικίας όπως προβλεπόταν από το νόμο Κατσέλη τον Φεβρουάριο του 2019». Και, όπως συμπλήρωσε, «αντικαταστήσατε αυτή την οριζόντια κατάργηση με ένα πλαίσιο εξαιρετικά περιοριστικό, το οποίο αφορούσε ένα πολύ μικρό υποσύνολο όσων μπορούσαν να ενταχθούν στο νόμο Κατσέλη και το οποίο μάλιστα εκ των πραγμάτων και απεδείχθη παντελώς αναποτελεσματικό».

«Ακόμη δύο δύσκολοι μήνες»

«Απαιτείται μία συλλογική συστράτευση», είπε ο πρωθυπουργός αναφερόμενος στην πανδημία. «Έχουμε ακόμα δύσκολους μήνες μπροστά μας. Πρέπει να το πούμε με ειλικρίνεια στον ελληνικό λαό. Αχνοφαίνεται, όμως, στο βάθος του τούνελ η ελπίδα. Και η ελπίδα δεν είναι άλλη από ένα ή περισσότερα εμβόλια τα οποία δεν θα είναι απλά ασφαλή, αλλά θα είναι και αποτελεσματικά. Η χώρα μας θα έχει πρόσβαση σε αυτά τα εμβόλια, όπως και όλες οι ευρωπαϊκές χώρες. Και έχουμε ήδη δρομολογήσει με τον Υπουργό Υγείας και την Επιτροπή Εμβολιασμών το σχέδιο για τον ταχύτατο δυνατό εμβολιασμό, ξεκινώντας από τις ευπαθείς ομάδες, όσων πρέπει να εμβολιαστούν κατά του COVID-19».

Εκτενείς απαντήσεις έδωσε ο κ. Μητσοτάκης και για την συνεχιζόμενη τουρκική προκλητικότητα. «Το δικαίωμα επέκτασης των χωρικών υδάτων στα 12 μίλια είναι μονομερές, αναφαίρετο δικαίωμα της χώρας. Δεν αμφισβητείται, δεν τίθεται υπό αίρεση», υπογράμμισε, συμπληρώνοντας: «Η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας είναι αυτή η οποία πρώτη το άσκησε, ξεκινώντας από το Ιόνιο. Επίσης, είναι γνωστό, επειδή άκουσα και πολλές αναφορές, γιατί δεν έχουν επεκταθεί από καμία Κυβέρνηση από το 1995 και μετά που υπάρχει το casus belli, τα χωρικά ύδατα στο Αιγαίο από τα 6 στα 12 μίλια. Νομίζω το γνωρίζετε καλά, έτσι δεν είναι; Δε φαντάζομαι ότι εισηγείστε αυτό, χωρίς να σημαίνει ότι η χώρα δεν διαθέτει ανά πάσα στιγμή αυτό το δικαίωμα».

Διαβάστε ακόμη

Περισσότερα στην κατηγορία: Πολιτική