Στόχος της κυβέρνησης είναι με τη συγκεκριμένη πρωτοβουλία να ανοίξει ο δρόμος ώστε γιατροί που έχουν κάνει την ειδικότητά τους στην Αμερική να μπορούν να προσφέρουν απρόσκοπτα τις υπηρεσίες τους στην Ελλάδα.
Με βάση τη ρύθμιση που προωθεί το Υπουργείο Υγείας, γιατροί που έχουν αποκτήσει ειδικότητα στις ΗΠΑ, η οποία έχει πιστοποιηθεί από τον αρμόδιο αμερικανικό φορέα, θα μπορούν να αναγνωρίζουν την ειδικότητά τους αυτόματα στην Ελλάδα, υποβάλλοντας μία απλή αίτηση στον Πανελλήνιο Ιατρικό Σύλλογο. Όσον αφορά στην εξειδίκευση, η αναγνώριση θα γίνεται αυτόματα με την κατάθεση του πιστοποιητικού, αρκεί να υπάρχει επίσημα η συγκεκριμένη εξειδίκευση στην Ελλάδα.
Στόχος και ο επαναπατρισμός Ελλήνων που είναι στις ΗΠΑ
«Πήραμε απόφαση με τον Υπουργό και τον Υφυπουργό να κόψουμε τον γόρδιο δεσμό και να φέρουμε μία διάταξη η οποία να αναγνωρίζει αυτόματα ειδικότητα και εξειδίκευση σε όσους είναι πιστοποιημένοι στις Ηνωμένες Πολιτείες από τα αντίστοιχα όργανα, έτσι ώστε να μπορέσουμε να λύσουμε αυτό το γραφειοκρατικό πρόβλημα, το οποίο καταλαβαίνω ότι ταλανίζει πολλούς από εσάς. Και βέβαια, με το σκεπτικό ότι αυτή η διάταξη ενδεχομένως να βοηθήσει και στον επαναπατρισμό κάποιων Ελλήνων που είναι στις Ηνωμένες Πολιτείες, σκέφτονται να γυρίσουν και ενδεχομένως να αποτρέπονται από αυτή τη διαδικαστική και γραφειοκρατική δυσκολία αναγνώρισης των σπουδών που έχουν κάνει», επισήμανε ο Πρωθυπουργός.
Η σχετική Υπουργική Απόφαση για την αναγνώριση της ιατρικής ιδιότητας αναμένεται να υπογραφεί τις επόμενες ημέρες και η νομοθετική ρύθμιση για το σκέλος της εξειδίκευσης αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή εντός της εβδομάδας.
«Με αυτές τις δύο κινήσεις, τις νομοθετικές, θα έχουμε καλύψει το σύνολο του προβλήματος που παραλάβαμε. Η βασική ιδέα είναι αυτονόητη: το να έχεις αποκτήσει τέτοιους έγκυρους τίτλους από τις ΗΠΑ δεν θέτει πραγματικό ζήτημα εάν έχεις τα προσόντα», ανέφερε ο Υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης, προσθέτοντας ότι οι ρυθμίσεις που προωθούνται είναι προϊόν προσπάθειας αρκετών μηνών.
«Όποιος έχει εκπαιδευτεί και εργαστεί στις ΗΠΑ αναγνωρίζεται από όλους για την υψηλή εκπαίδευση και επαγγελματική κατάρτιση, άρα με αυτό το δεδομένο προχωράμε και στη ρύθμιση αυτή. Η χώρα μας θα είναι από τις πρώτες που θα προχωρήσει στην αυτόματη αναγνώριση», εξήγησε από την πλευρά του ο Υφυπουργός Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους.
Ικανοποίηση των γιατρών
Οι γιατροί που συμμετείχαν στη συζήτηση εξέφρασαν την ικανοποίησή τους για την ταχεία ανταπόκριση της κυβέρνησης στις προτάσεις τους και τόνισαν τη σημασία της αυτόματης αναγνώρισης για τη διευκόλυνση κάθε επιστήμονα που θέλει να επαναπατριστεί, να συνεργαστεί με Έλληνες συναδέλφους του ή να προσφέρει ακαδημαϊκά.