Συνέντευξη στο Bloomberg έδωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος βρίσκεται στο Ντουμπάι για τη Συνδιάσκεψη για το Κλίμα COP 28.
Ο κ. Μητσοτάκης σκιαγράφησε τις προκλήσεις της ελληνικής οικονομίας, μίλησε για την ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας εξηγώντας ότι βοήθησε τη δυνατότητα δανεισμού της Ελλάδας με χαμηλότερα επιτόκια, ενώ σημείωσε ότι η ελληνική οικονομία είναι ιδιαίτερα ανθεκτική και ότι καταγράφει αύξηση της ανάπτυξης.
Σε ό,τι αφορά τον τουρισμό, ο Κυριάκος Μητσοτάκης επισήμανε πως η χώρα προσδοκά επέκταση της τουριστικής περιόδου, ενώ απάντησε και σε ερώτηση για το επεισόδιο με τον Ρίσι Σούνακ. Ήταν ξεκάθαρος ότι δεν θέλει να δοθεί συνέχεια, προσθέτοντας πως θέλουμε να διατηρήσουμε μια καλή σχέση με το Ηνωμένο Βασίλειο.
«Άφησα πίσω μου αυτό το συμβάν» τόνισε ο πρωθυπουργός, ενώ είπε πως δεν έχει μιλήσει με τον κ. Σούνακ μετά το περιστατικό και πως σε κάθε περίπτωση δεν θέλει να δώσει υπερβολικά μεγάλη σημασία σε αυτό που συνέβη.
Σχολίασε, ακόμα, ότι δεν επιθυμεί να μιλήσει για κάτι που αφορά την εγχώρια πολιτική σκηνή του Ηνωμένου Βασιλείου και πως οι σχέσεις της Ελλάδας με τη Βρετανία έχουν μακρά παράδοση.
Αναφέρθηκε, επίσης, στο μεταρρυθμιστικό έργο της κυβέρνησης. «Έχουν εγκριθεί σημαντικές νομοθετικές πρωτοβουλίες, σκοπός είναι να μην επιβαρύνουμε αυτούς που έχουν ήδη επιβαρυνθεί, και γι’ αυτό φροντίζουμε να χρησιμοποιήσουμε την ανάπτυξη, για να ελαφρύνουμε τους αδυνάμους». Στην ερώτηση της δημοσιογράφου για αβεβαιότητα στην Ευρώπη, ο Κ. Μητσοτάκης είπε ότι στην Ελλάδα υπάρχει ισχυρή λαϊκή εντολή.
Σε ό,τι αφορά την πράσινη μετάβαση, ο πρωθυπουργός είπε: «Πάρα πολλά θα είναι τα ωφελήματα από την πράσινη μετάβαση στην Ελλάδα, σκοπός μας είναι να αυξήσουμε τις ΑΠΕ για να μειώσουμε το κόστος στη χώρα μας.
Σχετικά με τις μεγάλες γεωπολιτικές προκλήσεις, ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφέρθηκε στον ρόλο της ΕΕ. «Η ΕΕ μπορεί να παίξει σημαντικό ρόλο. Εμείς είμαστε στην πρώτη γραμμή της κλιματικής αλλαγής, αλλά δεν μπορούμε να επιτύχουμε τους στόχους μας μόνοι μας. Στη ναυτιλία είμαστε οι ηγέτες και σε καμία περίπτωση δεν θέλουμε να υπονομεύσουμε την ανάπτυξη της ναυτιλίας.
Σκοπός μας αλλά και ο τρόπος με τον οποίο μπορούμε να το κάνουμε είναι να δώσουμε τα σωστά κίνητρα και να χρησιμοποιήσουμε την τεχνολογία».
Στην ερώτηση για το πώς η Ελλάδα, ενώ θέλει να γίνει εξαγωγέας πράσινης ενέργειας, κάνει έρευνες για υδρογονάνθρακες, ο πρωθυπουργός εξήγησε: «Θέλουμε να αυξήσουμε τη δυναμικότητα παραγωγής πράσινης ενέργειας, να αυξήσουμε την παραγωγή, αλλά ταυτόχρονα θέλουμε να καλύψουμε τις ανάγκες μας.
Βοηθάμε γειτονικές χώρες να καλύψουν τους στόχους τους. Μέσω της Βόρειας Ελλάδας θέλουμε να βοηθήσουμε στη διασφάλιση ενεργειακής ασφάλειας για τις ευρωπαϊκές χώρες», συμπλήρωσε ο πρωθυπουργός.
«Σκοπός είναι να επιτύχουμε στις προκλήσεις αλλά και στους στόχους μας», κατέληξε ο πρωθυπουργός στη συνέντευξή του.