Πολιτική

Μητσοτάκης: Δεν έχουν λογική οι δασμοί Τραμπ σε λάδι, ελιές, φέτα -Θα αγωνιστούμε για να διαφυλάξουμε τα εθνικά μας συμφέροντα

Συνεδριάζει αυτή την ώρα το Κυβερνητικό Συμβούλιο Οικονομικής Πολιτικής υπό τον πρωθυπουργό Κ. Μητσοτάκη, με τη συμμετοχή του αντιπροέδρου της κυβέρνησης Κ. Χατζηδάκη και υπουργών.

Λαμβάνοντας τον λόγο ο πρωθυπουργός εξήγησε ότι το ΚΥΣΟΙΠ θα επανέλθει στη ζωή υπό τον Κωστή Χατζηδάκη και θα συνεδριάζει τακτικά όπως απαιτεί η συγκυρία.

Μητσοτάκης για δασμούς Τραμπ: Επιμένουμε για μια ενιαία αντίδραση

Μεταξύ άλλων ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανέφερε:

«Σε αυτή τη συγκυρία έχουμε την ανατροπή μιας παγκόσμιας αρχιτεκτονικής στις διεθνείς σχέσεις. Θα μπορούσαμε να μιλήσουμε για την αντιστροφή της παγκοσμιοποίησης. Οι ΗΠΑ που το θέσπισαν, τώρα το παίρνουν πίσω.

»Είναι μια εποχή με ρίσκα για κάθε κράτος. Σημασία έχει ο βραχίονας. Η πολιτική σταθερότητα και η εσωτερική συνοχή καθίστανται ζητούμενα σε έναν κόσμο που έχει εντάσεις και τρικυμίες. Δεν είναι ένα εξωγενές σοκ, αλλά συνειδητή απόφαση των ΗΠΑ να αλλάξουν τους κανόνες του παιχνιδιού. Σε αυτές τις συγκυρίες η οικονομία είναι έτοιμη να αντιμετωπίσει αυτές τις προκλήσεις, αρκεί να δρούμε με γνώμονα την αλήθεια και τη συνοχή.

»Όσον αφορά τους δασμούς, η Ελλάδα επιμένει για μια ενιαία αντίδραση, για να είμαστε αποτελεσματικοί στο επίπεδο των 27 της ΕΕ. Μια αντίδραση που νομίζω θα σχηματιστεί τις επόμενες εβδομάδες. Συμφωνώ που δεν αντιδράσαμε σπασμωδικά. Προφανώς θα αγωνιστούμε να διαφυλάξουμε τα εθνικά μας συμφέροντα. Όμως, θέλω να κρατήσω τον πήχη χαμηλά, δεν ξέρω πώς θα αντιδράσουν οι ΗΠΑ, είναι κάποια προϊόντα μοναδικά, λάδι, ελιές, φέτα, που δεν τα παράγουν στις ΗΠΑ και στο μυαλό μου δεν έχουν λογική οι δασμοί.

»Η έμφαση που δίνουμε και οι σχέσεις που αναπτύσσουμε με άλλες δυνάμεις καθίστανται πιο δυναμικές, όπως με την Ινδία, σχέσεις που είναι πιο σημαντικές σε μια τέτοια συγκυρία. Θα κυνηγήσουμε την είσοδο των ελληνικών προϊόντων σε άλλες αγορές.

»Η Ελλάδα είναι ανοιχτή οικονομία που ωφελείται από τους σταθερούς κανόνες. Η δημοσιονομική σταθερότητα είναι πιο σημαντική σήμερα. Η επιτάχυνση των μεταρρυθμίσεων για τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας γίνεται πιο επείγουσα».

Διαβάστε ακόμη

Περισσότερα στην κατηγορία: Πολιτική