Πολιτική

Μητσοτάκης: Δεν περίμενα καμία μελέτη κανενός καθηγητή για να ενισχύσω το σύστημα υγείας

«Ουδέποτε την πήραμε εμείς στα χέρια μας», είπε ο πρωθυπουργός από το βήμα της Βουλής, αναφερόμενος στη μελέτη Τσιόδρα- Λύτρα, για τη θνητότητα εκτός ΜΕΘ

Ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης,  έκανε εκτενή αναφορά στη μελέτη, όπως αναμενόταν λόγω της πολιτικής αντιπαράθεσης που έχει προκαλέσει, κατά τη διάρκεια της συζήτησης για τον προϋπολογισμό του 2022.

Το βασικό συμπέρασμα της μελέτης, είπε ο κ. Μητσοτάκης, δεν είναι άλλο από το ότι όσο πιέζεται το σύστημα υγείας, τόσο αυξάνονται οι απώλειες και ότι δυστυχώς το σύστημα υγείας είναι δύο ταχυτήτων και για αυτό χρειάζεται διαρκή ενίσχυση.

«Πρόκειται για δεδομένα που πρώτος εγώ επικαλούμαι εδώ και πολλούς μήνες, πολύ νωρίτερα από τη δήθεν, από την παράδοση της μελέτης στην κυβέρνηση, όχι στο Μέγαρο Μαξίμου. Διότι τη μελέτη αυτή ουδέποτε την πήραμε εμείς στα χέρια μας», είπε ο πρωθυπουργός, προκαλώντας την αντίδραση βουλευτών της αντιπολίτευσης.

Ο κ. Μητσοτάκης έκανε αναφορά σε δήλωσή του τον Φεβρουάριο του 2020, για τα προβλήματα στα περιφερειακά νοσοκομεία. «Δεν περίμενα καμία μελέτη κανενός καθηγητή για να ενισχύσω το σύστημα υγείας και να αυξήσω τον αριθμό των ΜΕΘ. Από την πρώτη στιγμή επιβολής του πρώτου lockdown γνωρίζαμε ότι η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ μας παρέδωσε στον τομέα των ΜΕΘ μια κατάσταση τραγική και σπεύσαμε να ενισχύσουμε το σύστημα υγείας», τόνισε.

Ο πρωθυπουργός αναγνώρισε ότι στην προηγούμενη ομιλία του «δεν χρησιμοποίησα την καλύτερη δυνατή διατύπωση». Η διασωλήνωση εκτός ΜΕΘ, συνέχισε, «είναι πράγματι μια λύση ανάγκης, στην οποία αναγκαζόμαστε να καταφύγουμε όταν η πίεση στο σύστημα υγείας είναι πολύ μεγάλη» και απευθυνόμενος στον ΣΥΡΙΖΑ αναρωτήθηκε αν είναι καινούριο πρόβλημα ή το είχαν αντιμετωπίσει επί των ημερών τους. Παράλληλα, σημείωσε ότι αυτά που συνέβησαν στην Ελλάδα συμβαίνουν σε πολύ πιο ώριμα συστήματα υγείας.

Σε ό,τι αφορά την πορεία της πανδημίας, ο κ. Μητσοτάκης επεσήμανε πως όλα τα στοιχεία δείχνουν πως η μετάλλαξη Όμικρον «μεταδίδεται με εξαιρετικά μεγάλη ταχύτητα, πολύ μεγαλύτερη από όλες τις προηγούμενες μεταλλάξεις. Ευχόμαστε και ελπίζουμε, αλλά δεν το γνωρίζουμε ακόμη, να προκαλεί πιο ήπια συμπτώματα από τη μετάλλαξη Δέλτα, κάτι που φαίνεται να υποστηρίζεται από κάποια δεδομένα από τη Νότια Αφρική».

Η πιο σημαντική άμυνα, τόνισε, είναι η τρίτη δόση του εμβολίου σε όλους τους πολίτες. «Κάθε εβδομάδα που κερδίζουμε πριν γίνει κυρίαρχη η μετάλλαξη Όμικρον- κάτι που θα συμβεί νομοτελειακά- είναι σχεδόν 500.000 πρόσθετοι εμβολιασμοί τρίτης δόσης», συμπλήρωσε.

Ο κ. Μητσοτάκης υπογράμμισε πως είναι απολύτως απαραίτητη η τήρηση των προστατευτικών μέτρων τις ημέρες των γιορτών. «Θέλω να ενθαρρύνω τους πολίτες να είναι διπλά προσεκτικοί, να φοράμε τις μάσκες μας και όπου γίνεται πριν από συνάξεις και εξόδους να προβαίνουν και οι εμβολιασμένοι σε τεστ, για να έχουμε όσο το δυνατόν καλύτερη επιδημιολογική παρατήρηση», δήλωσε.

Διαβάστε ακόμη

Περισσότερα στην κατηγορία: Πολιτική