«Θέλω μια δημόσια τηλεόραση που θα σέβεται τα χρήματα των φορολογουμένων και δεν θα λειτουργεί ως όργανο προπαγάνδας», είπε ο πρόεδρος της ΝΔ – Στηλίτευσε τα «καραγκιοζιλίκια του 2015» που «οδήγησαν τη χώρα στο χείλος του γκρεμού»
Δέσμευση για περικοπή κατά το ήμισυ του τέλους που πληρώνουν όλοι οι Έλληνες για την ΕΡΤ, μέσω των λογαριασμών του ηλεκτρικού ρεύματος, ανακοίνωσε ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκος Μητσοτάκης, στο πλαίσιο των προτάσεων του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης για ταυτόχρονη μείωση των φορολογικών επιβαρύνσεων και των κρατικών δαπανών.
«Θέλω μια δημόσια τηλεόραση που θα σέβεται τα χρήματα των φορολογουμένων και δεν θα λειτουργεί ως όργανο προπαγάνδας», είπε ο κ. Μητσοτάκης μιλώντας σε σύσκεψη με τοπικούς φορείς στο Γύθειο, στο πλαίσιο της διήμερης περιοδείας του στο Νομό Λακωνίας που συνεχίζεται και την Τετάρτη. «Αυτή η δημόσια τηλεόραση θα πρέπει να λειτουργήσει με το μισό τέλος από αυτά που πληρώνουμε όλοι σήμερα», συμπλήρωσε δεσμευόμενος ότι επί των ημερών της δικής του διακυβέρνησης η ΕΡΤ «θα λειτουργεί με όρους κόστους – οφέλους».
Αναφερόμενος στη γενικότερη δέσμευσή του για μείωση των φόρων, ο πρόεδρος της ΝΔ εξήγησε ότι αυτή μπορεί να εξισορροπηθεί δημοσιονομικά «από μια λελογισμένη και στοχευμένη μείωση των κρατικών δαπανών». Όπως είπε χαρακτηριστικά, «δεν νομίζω ότι υπάρχει κανείς που πιστεύει ότι παρότι έχουν μειωθεί οι δαπάνες δεν υπάρχει περιθώρια περαιτέρω εξοικονόμησης σπατάλης στο Κράτος». Και πρόσθεσε: «Δεν πρόκειται να κάνουμε στις δικές σας πλάτες πελατειακή πολιτική, όπως αυτή που εφαρμόζει σήμερα ο ΣΥΡΙΖΑ».
«Ασφυκτικό δημοσιονομικό πλαίσιο, αλλά…»
Ο κ. Μητσοτάκης εξέφρασε ην πεποίθηση ότι «μια φερέγγυα, αξιόπιστη Κυβέρνηση, η οποία θα αγκαλιάσει τις διαρθρωτικές αλλαγές και τις μεταρρυθμίσεις, όχι γιατί αυτές επιβάλλονται από το Μνημόνιο, αλλά γιατί είναι απαραίτητες για τη χώρα» μπορεί να πετύχει μείωση των υψηλών πρωτογενών πλεονασμάτων.
Ασκώντας κριτική στην κυβέρνηση υποστήριξε ότι ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας «δέσμευσε τη χώρα σε εξαιρετικά υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα για τα επόμενα 5 χρόνια». Αυτό σημαίνει, εξήγησε ότι «είμαστε κάτω από ένα ασφυκτικό δημοσιονομικό πλαίσιο και δεν μπορούμε να κόψουμε τους φόρους όσο θα θέλαμε». Είναι, όμως, συμπλήρωσε, «κάτι που πρέπει να διαπραγματευτούμε με τους Ευρωπαίους εταίρους μας. Μπορούμε να πετύχουμε κάτι καλύτερο».
«Πληρώσαμε», είπε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης «πολύ ακριβά το λαϊκισμό στη χώρα μας… Τρία χαμένα χρόνια, με πόνο και χιλιάδες λουκέτα στην αγορά. Δεν πρόκειται να επαναλάβουμε τα λάθη του παρελθόντος. Οι προτάσεις μας και το σχέδιό μας θα είναι καλά μελετημένα και καλά κοστολογημένα. Θα είναι αποτέλεσμα διαβούλευσης σε κλαδικό και τοπικό επίπεδο».
«Οι μεταρρυθμίσεις», συνέχισε ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, «είναι μια παρεξηγημένη έννοια στην Ελλάδα. Μεταρρύθμιση δεν σημαίνει κόψιμο μισθών, μείωση συντάξεων και αύξηση των φόρων… Μεταρρύθμιση στο Δημόσιο σημαίνει περιορισμός της γραφειοκρατίας. Σημαίνει αξιολόγηση των δημοσίων υπαλλήλων… Οι καλοί δημόσιοι υπάλληλοι θα μπορούν να έχουν μια πιο γρήγορη πρόοδο στο Δημόσιο. Πραγματική μεταρρύθμιση είναι να έχουμε μια Δικαιοσύνη, η οποία αποδίδεται γρήγορα χωρίς έξωθεν παρεμβάσεις».
Είπε τέλος ότι ο ίδιος και το κόμμα του προτείνουν στους πιστωτές «ένα συνεκτικό σχέδιο μεταρρυθμίσεων», ώστε «να μπορέσουν και αυτοί να δουν με άλλη οπτική γωνία το στόχο των πρωτογενών πλεονασμάτων». Και αυτό θα γίνει, όπως είπε, «με συστηματικότητα και μεθοδικότητα. Χωρίς εκβιασμούς και χωρίς -λυπάμαι που θα το πω- τα καραγκιοζιλίκια, τα οποία είδαμε το πρώτο εξάμηνο του 2015, τα οποία οδήγησαν τη χώρα στο χείλος του γκρεμού».