SelectedΠολιτική

Μητσοτάκης: Δυνατή αχτίδα αισιοδοξίας από το εμβόλιο

Από τους πρώτους θα εμβολιαστεί ο πρωθυπουργός, για να σταλεί το μήνυμα ότι το εμβόλιο είναι ασφαλές – Η αυτοκριτική στη χθεσινή συνέντευξη στον Alpha και το σκεπτικό πίσω από το λελογισμένο άνοιγμα της οικονομίας

«Το εμβόλιο είναι ίσως η πιο δυνατή αχτίδα αισιοδοξίας σε αυτό τον πολύ σκοτεινό χειμώνα τον οποίο περνάμε», υπογράμμισε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στη συνέντευξη που παραχώρησε το βράδυ της Δευτέρας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του τηλεοπτικού σταθμού Alpha, εκτιμώντας ότι οι πρώτοι εμβολιασμοί κατά του κορωνοϊού στη χώρα μας θα γίνουν στην αρχή του νέου χρόνου.

«Είναι ένα θαύμα της επιστήμης το γεγονός ότι μέσα σε μήνες και όχι σε χρόνια έχουμε καθώς φαίνεται στη διάθεσή μας αρκετά εμβόλια τα οποία, όπως φαίνεται, είναι και ασφαλή και αποτελεσματικά», ανέφερε ο πρωθυπουργός. «Εκτιμώ ότι στις 30 Δεκεμβρίου, σύμφωνα με την τελευταία ενημέρωση που έχουμε, θα εγκριθεί το πρώτο εμβόλιο της Pfizer από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων. Αμέσως θα ξεκινήσουν οι διανομές, το εμβόλιο υπάρχει, είναι έτοιμο αυτή τη στιγμή και εκτιμώ ότι εντός 48 ωρών θα το έχουμε και στη χώρα μας και θα ξεκινήσουν αμέσως οι εμβολιασμοί», συμπλήρωσε.


Συνέντευξη Κυριάκου Μητσοτάκη στον τηλεοπτικό σταθμό Alpha και τον δημοσιογράφο Aντώνη Σρόιτερ

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης επανέλαβε με έμφαση ότι θα είναι από τους πρώτους που θα εμβολιαστούν, ενώ το ίδιο θα κάνουν και μέλη της οικογένειάς του. «Πρέπει να στείλουμε πρώτα από όλα εμείς ένα μήνυμα ότι το εμβόλιο είναι ασφαλές», σημείωσε. «Είναι πάρα πολύ σημαντικό να ξεπεραστεί η επιφύλαξη, η καχυποψία, ενός όχι ευκαταφρόνητου τμήματος της ελληνικής κοινωνίας που εξακολουθεί να φοβάται», πρόσθεσε. Απευθυνόμενος μάλιστα προς όλους αυτούς είπε ότι σε ένα βαθμό καταλαβαίνει τη φοβία και τον προβληματισμό τους.  «Όμως, τα εμβόλια είναι ασφαλή και τα εμβόλια έχουν κάνει θαύματα τα οποία πολλές φορές τα έχουμε ξεχάσει και νομίζω ότι είναι χρέος μας να τα υπενθυμίσουμε», είπε. Και αφού αναφέρθηκε στην περίπτωση της μητέρας του που είχε προσβληθεί από πολιομυελίτιδα, μια σοβαρή ασθένεια που μέσω του εμβολιασμού έπαψε να εμφανίζεται, τόνισε: «Το ίδιο, λοιπόν, είμαι σίγουρος ότι θα γίνει και με το εμβόλιο κατά του covid. Ας μην γελιόμαστε, δεν υπάρχει άλλος τρόπος από το να ξαναπάρουμε τον έλεγχο των ζωών μας στα χέρια μας και να προστατεύσουμε τους συμπολίτες μας, οι οποίοι είναι οι πιο ευάλωτοι, από το να εμβολιαστεί τουλάχιστον το 70% του ελληνικού, θα έλεγα, του παγκόσμιου πληθυσμού».

Δεν ήταν αυστηρή η καραντίνα

Αναφερόμενος στην κατάσταση στην οποία βρίσκεται η πανδημία στη χώρα μας, ο πρωθυπουργός δήλωσε ότι «δεν είμαστε ικανοποιημένοι από την ταχύτητα πτώσης των κρουσμάτων του ιού». Ο ίδιος πρόσθεσε ότι υπάρχουν αρκετές εξηγήσεις γιατί συμβαίνει αυτό: «Σίγουρα η καραντίνα δεν ήταν τόσο αυστηρή όσο η καραντίνα του Μαρτίου και του Απριλίου και πιστεύω ότι υπάρχει και μία φυσιολογική, μία αναμενόμενη κούραση, μία κόπωση του κόσμου που πρέπει να σας πω ότι την καταλαβαίνω απόλυτα. Ο κόσμος, οι πολίτες, είναι σε μία μεγάλη ένταση, αντιλαμβάνομαι απόλυτα το πόσο δύσκολο είναι να βρίσκεται κανείς περιορισμένος στο σπίτι του. Πλην, όμως, αυτό μας υποδεικνύουν οι ειδικοί και αυτό θα πρέπει να εξακολουθούμε να κάνουμε».

Ο πρωθυπουργός διευκρίνισε ότι οι αποφάσεις για το λιανεμπόριο θα ληφθούν στο τέλος της εβδομάδας, εκφράζοντας την ελπίδα ότι «θα μπορούμε να σώσουμε έστω κάτι από τη χριστουγεννιάτικη σεζόν, να λειτουργήσουν με κάποιο τρόπο τα καταστήματα». Όπως είπε, «το μεγαλύτερο πρόβλημα το οποίο αντιμετωπίσαμε είναι ότι το Σύστημα Υγείας ειδικά στη Βόρειο Ελλάδα δοκιμάστηκε και δοκιμάζεται ακόμα». Κατά συνέπεια, συνέχισε, «αυτό το οποίο πρέπει να δούμε είναι μία αποσυμφόρηση, μία αποσυμπίεση στο Σύστημα Υγείας. Έχουμε ήδη αρχίσει και τη βλέπουμε, θέλουμε αυτή να επιταχυνθεί ώστε να αισθανόμαστε πιο άνετα, ότι το λελογισμένο άνοιγμα το οποίο θα κάνουμε, δεν θα μας οδηγήσει σε ένα τρίτο κύμα. Διότι αυτό, τη στιγμή αυτή, πρέπει να αποφύγουμε πάση θυσία. Και αυτή τη στιγμή υπάρχει στον ορίζοντα η αισιοδοξία του εμβολίου, αλλά ξέρουμε ότι για να πετύχουμε τον μαζικό εμβολιασμό που χρειαζόμαστε απαιτούνται αρκετοί μήνες».

Η διασκέδαση και τα Χριστούγεννα

Ερωτηθείς για τα κέντρα διασκέδασης δεν απέκλεισε να μείνουν κλειστά ακόμη και ως το Πάσχα. Κι αυτό διότι όπως εξήγησε «όλες οι ιχνηλασίες μας έδειξαν ότι ειδικά στη νυχτερινή διασκέδαση όταν ο κόσμος χαλαρώνει, φωνάζει, έρχεται πιο κοντά, υπάρχει μεγάλο πρόβλημα μετάδοσης του ιού. Δεν ισχύει το ίδιο σε αυτή την έκταση στα εστιατόρια γι’ αυτό και διαχωρίζω τη λειτουργία των εστιατορίων από τη λειτουργία της διασκέδασης». Ειδικά για τη βραδινή διασκέδαση είπε πως το πιο πιθανό είναι ότι δεν θα λειτουργήσει μέχρι που να φτάσουμε σε ένα σημείο να έχουμε μια μαζική ανοσία του πληθυσμού.

Ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι το δεύτερο κύμα της πανδημίας κτύπησε σχεδόν όλες τις χώρες, αλλά δεν έκρυψε τα λάθη που μπορεί να έγιναν και στη δική μας χώρα. «Έχω πει ότι εκ των υστέρων μπορεί να έκλεινα τη Βόρεια Ελλάδα, τη Θεσσαλονίκη, μία εβδομάδα νωρίτερα. Αλλά, ξέρετε, τότε δεν υπήρχαν αιτήματα από κανέναν να κλείσουμε νωρίτερα, ούτε κανένας ειδικός μάς το είχε υποδείξει αυτό. Προφανώς υπήρχε μία διασπορά την οποία δεν μπορούσαμε να εντοπίσουμε. Την είδαμε όταν αυξήθηκαν εκθετικά τα κρούσματα στις εντατικές και τότε πήραμε δραστικά μέτρα. Αλλά σας διαβεβαιώνω ότι παρακολουθούμε με πάρα πολύ μεγάλη λεπτομέρεια τα δεδομένα».

Υπογράμμισε ότι «αυτή τη στιγμή το πρόβλημα εστιάζεται όχι τόσο στις πόλεις όσο στην περιφέρεια, στην επαρχία, στα χωριά, όπου εκ των πραγμάτων η αστυνόμευση είναι πιο χαλαρή και ίσως ο κόσμος αισθάνεται ότι μπορεί να κινείται με μεγαλύτερη ασφάλεια». Και με αυτή την ευκαιρία έκανε έκκληση και πάλι σε όλες και σε όλους να αποφύγουν κυρίως τις μετακινήσεις από σπίτι σε σπίτι. «Τα Χριστούγεννα, με την οικογένειά μας, με μία οικογένεια ακόμα, maximum 9 άτομα. Αυτοί είναι οι κανόνες, πρέπει να τους τηρήσουμε για να προστατεύσουμε πρώτα από όλα τους εαυτούς μας και τους ανθρώπους που αγαπάμε, διότι στη Βόρειο Ελλάδα δεχτήκαμε μία πίεση μεγάλη σε περιφερειακά νοσοκομεία, τα οποία ενισχύθηκαν πάρα πολύ από την Πολιτεία, αλλά είναι δεδομένο ότι δεν είχαν σχεδιαστεί ποτέ για να αντιμετωπίσουν μία τέτοια μεγάλη έξαρση».

Δεν ευθύνεται ο τουρισμός

Στο ερώτημα για το τι θα μπορούσε να γίνει διαφορετικά, ο πρωθυπουργός ανέφερε: «Αυτό που θα έκανα διαφορετικά τον Ιούλιο, όταν πιστέψαμε όλοι μας ότι κάπου είχε περάσει αυτή η περιπέτεια, θα ήταν να είμαι πολύ πιο αυστηρός στο δημόσιο μήνυμα ότι η πανδημία θα επανέλθει. Το ξέραμε ότι θα επανέλθει, αλλά κάπου νομίζω ότι όλοι επαναπαυθήκαμε από την επιτυχία του πρώτου κύματος, με αποτέλεσμα να πιαστούμε, χρησιμοποιώ πρώτο πληθυντικό ως κοινωνία, δεν θα πω απροετοίμαστοι αλλά αιφνιδιασμένοι από την ένταση του δεύτερου κύματος».

Απέρριψε, ωστόσο, την κριτική για το άνοιγμα του τουρισμού, λέγοντας: «Δεν έχουμε καμία ένδειξη ότι ο τουρισμός συσχετίζεται με το δεύτερο κύμα όπως το είδαμε στην Ελλάδα». Και επιχειρηματολογώντας «με στοιχεία», συμπλήρωσε: Πρώτα απ’ όλα υπήρχαν χώρες που δεν άνοιξαν στον τουρισμό, όπως το Ισραήλ, που χτυπήθηκαν από «δεύτερο κύμα» πολύ νωρίτερα από την Ελλάδα. Δεύτερον, περιοχές της Ελλάδας οι οποίες κατεξοχήν έχουν μεγάλη τουριστική κίνηση, όπως η Κέρκυρα, όπως η Κρήτη, όπως η Ρόδος, δεν έχουν χτυπηθεί από το «δεύτερο κύμα». Αντίθετα έχουν χτυπηθεί περιοχές όπως η Δράμα και η Πέλλα που δεν έχουν τουρισμό. Δεν υπάρχει, λοιπόν, καμία συσχέτιση μεταξύ του ανοίγματος του τουρισμού και του δεύτερου κύματος. Και το τρίτο επιχείρημα που επικαλέστηκε ήταν ότι εάν υπήρχε τέτοια συσχέτιση θα τη βλέπαμε τον Σεπτέμβριο, δεν θα την βλέπαμε στα τέλη Οκτωβρίου.

Ερωτηθείς, τέλος, για την κριτική που δέχθηκε επειδή φωτογραφήθηκε στην Πάρνηθα με πολίτες, ο πρωθυπουργός έκανε αυτοκριτική. «Ήταν λάθος ότι δέχτηκα να φωτογραφηθώ χωρίς μάσκα, όχι λάθος ότι πήγα για ποδήλατο», είπε, διευκρινίζοντας ότι η άσκηση επιτρέπεται εντός Περιφερειακής Ενότητας. «Αλλά εκ των υστέρων προφανώς και θα φορούσα μάσκα την ώρα που ζήτησαν οι συμπολίτες μου να φωτογραφηθούμε. Και πρέπει να σας πω ότι ο ίδιος βάζω τον πήχη των προσδοκιών πιο ψηλά για τον εαυτό μου. Κάνω και εγώ τη δική μου αυτοκριτική και όπως την κάνω εγώ, ζητώ από όλους τους συμπολίτες μας να αναλογιστούν τις στιγμές εκείνες της προσωπικής ανεμελιάς ότι μπορεί να έκαναν ζημιά. Άρα και για το περιστατικό αυτό έχω κάνει την αυτοκριτική μου. Νομίζω ότι διογκώθηκε, αλλά, ξέρετε, αυτά συμβαίνουν στην πολιτική. Αλλά μου έδωσε και εμένα τη δυνατότητα να σκεφτώ πόσο σημαντικό είναι το ατομικό παράδειγμα των πολιτικών. Τηρώ τα μέτρα με θρησκευτική ευλάβεια και πρέπει να σας πω ότι ενοχλήθηκα προσωπικά που μία μικρή στιγμή ανεμελιάς ή αβλεψίας διογκώθηκε σε τέτοιο βαθμό».

You may also like

More in Selected