Όλες τις εκφάνσεις της τουρκικής προκλητικότητας αναμένεται να εκθέσει στους ομολόγους τους ο πρωθυπουργός, μετά τη χθεσινή ανοιχτή απειλή περί «απάντησης στο πεδίο» – Τι περιλαμβάνει η εναλλακτική λύση που προσκόμισε στη Σύνοδο Κορυφής ο Κυριάκος Μητσοτάκης για το αδιέξοδο στην ενεργειακή κρίση
Στην ίδια κατεύθυνση, ο κ. Μητσοτάκης προτίθεται να αναδείξει την επαμφοτερίζουσα στάση της Τουρκίας απέναντι στις δεσμεύσεις της προς την ΕΕ, καθώς αυτή δεν υλοποιεί το μέτρο των επαναπροωθήσεων, ούτε και αντιμετωπίζει δραστικά τα παράνομα κυκλώματα διακινητών μεταναστών στα παράλιά της. Επιπλέον, οι ευρωπαίοι ηγέτες θα γίνουν κοινωνοί της προκλητικής συμπεριφοράς της Τουρκίας και στις νόμιμα ανακηρυγμένες ΑΟΖ της Κύπρου και της Ελλάδας, με τελευταίο «επεισόδιο» την παρενόχληση του ερευνητικού σκάφους Nautical Geo, ανατολικά της Κρήτης. Πάγιο για τις ελληνικές θέσεις παραμένει και το ζήτημα της φύλαξης των συνόρων, με την Αθήνα να υπενθυμίζει πως τα ελληνικά σύνορα είναι και ευρωπαϊκά.
Προσγείωση στους συσχετισμούς
Στην εισήγηση του Έλληνα Πρωθυπουργού θα καταδειχθεί ακόμη και η μη συμμόρφωση της Τουρκίας με τα ψηφίσματα του ΟΗΕ αναφορικά με το Κυπριακό, απορρίπτοντας για άλλη μια φορά δημόσια την αξίωση της Τουρκίας για την ύπαρξη δύο κρατών στο νησί. Η επαναφορά του ζητήματος της τουρκικής προκλητικότητας από τον κ. Μητσοτάκη, για δεύτερη φορά μέσα σε λίγα εικοσιτετράωρα -μετά και την Τριμερή Ελλάδας, Κύπρου και Αιγύπτου στην Αθήνα- όπου ο Έλληνας Πρωθυπουργός εγκάλεσε την Τουρκία ότι δεν αντιλαμβάνεται «τα μηνύματα των καιρών», συντηρεί το κλίμα της «αναγκαστικής συμμόρφωσης» της γειτονικής χώρας με τους νέους συσχετισμούς δυνάμεων τόσο στο εσωτερικό της ΕΕ, αλλά και διεθνώς, καθώς καταδεικνύεται η σταδιακή απομόνωσή της στην ευρύτερη περιοχή.
Σε ένα δεύτερο επίπεδο, η υπόμνηση από μεριάς του Έλληνα Πρωθυπουργού του Κυπριακού στην παρούσα συγκυρία συμβαδίζει με τις πρόσφατες ενέργειες του επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας, Ζοζέπ Μπορέλ, ο οποίος έχει «παραγγείλει» στις ευρωπαϊκές υπηρεσίες λίστα με δυνητικά μέτρα απέναντι στην Τουρκία, με όχημα την «νέα εντολή» των ευρωπαϊκών οργάνων για απάντηση στην «παρενόχληση» δύο κρατών -μελών της ΕΕ, δηλαδή της Ελλάδας και της Κύπρου. Την ίδια ώρα, ακόμη πιο ασφυκτικό καθίσταται το διεθνές περιβάλλον για την Άγκυρα μετά την επιστολή μελών του Αμερικανικού Κογκρέσου προς τον Υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ, Άντονι Μπλίνκεν, ζητώντας του να φρενάρει την πώληση νέων μαχητικών αεροσκαφών F-16 προς την Τουρκία και την αναβάθμιση των υφιστάμενων, επισημαίνοντας πως «δεδομένου ότι τα αναβαθμισμένα F-16 εξακολουθούν να παίζουν σημαντικό ρόλο τόσο για εμάς όσο και για τους αξιόπιστους συμμάχους μας, αυτός είναι ένας κίνδυνος που τον βρίσκουμε μη αποδεκτό». Η συγκεκριμένη πρωτοβουλία ανήκει στους βουλευτές Κρις Πάππας, Γκας Μπιλιράκης, και Κάρολιν Μαλόνι και χαίρει της στήριξης του Συμβουλίου Ελληνοαμερικανικής Ηγεσίας (HALC), της Αμερικανικής Εβραϊκής Επιτροπής (AJC), καθώς και αρμενικών, ινδικών και κουρδικών οργανώσεων, που μεταξύ άλλων, τονίζουν ότι η πώληση «υπό τις παρούσες συνθήκες στέλνει λάθος σήμα στην Τουρκία και της δίνει λόγο να αμφιβάλει για την αποφασιστικότητά μας, ενώ συνεχίζει να αναπτύσσει τις στρατιωτικές σχέσεις της με τη Ρωσία».
Ενεργειακός κόμβος η Μεσόγειος
Η ένταση της ελληνικής κυβέρνησης να αποτυπώσει το πραγματικό μέγεθος των έκνομων τουρκικών ενεργειών συσχετίζεται και με την ενεργειακή κρίση που κλυδωνίζει την Ευρώπη, καθώς αυτή αναβιώνει τον παραδοσιακό, εσωτερικό διχασμό σε «βόρειους» και «νότιους», με τους πρώτους να περιορίζουν δραστικά τον ορίζοντα γενναίας οικονομικής στήριξης των ευρωπαϊκών κοινωνιών ενόψει του χειμώνα και τους δεύτερους να ζητούν πόρους και «συλλογικές διαπραγματεύσεις» για την αγορά φυσικού αερίου. Με ορατό το αδιέξοδο μεταξύ των δύο πλευρών, εναλλακτική λύση προσκόμισε χθες ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης στους ομολόγους του, αναδεικνύοντας την Ανατολική Μεσόγειο σε ρόλο -ρυθμιστή στην ευρωπαϊκή αγορά ενέργειας.
Συγκεκριμένα, ο κ. Μητσοτάκης υποστήριξε, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, ότι τόσο στην ηλεκτρική ενέργεια όσο και στο φυσικό αέριο, η Αίγυπτος, με την οποία η χώρα μας υπέγραψε συμφωνία ηλεκτρικής διασύνδεσης, μπορεί να γίνει η γέφυρα της Αφρικής με την Ευρώπη, καθώς μπορεί να εξάγει ηλεκτρική πράσινη ενέργεια σε χαμηλές τιμές και να τη μεταφέρει μέσω Ελλάδας στην Ευρώπη, αλλά και υγροποιημένο φυσικό αέριο. Διαγράφοντας ακόμη το επόμενο βήμα, ο Πρωθυπουργός υπογράμμισε τη σημασία όχι μόνο των προμηθειών, αλλά και των δυνατοτήτων αποθήκευσης φυσικού αερίου στην Ευρώπη, ζητώντας, σε κάθε περίπτωση, «να μελετηθεί η ευρωπαϊκή αγορά ενέργειας προκειμένου να εξεταστεί τί παρεμβάσεις μπορούν να γίνουν για να μην είμαστε εκτεθειμένοι σε απότομες μεταβολές τιμών». «Πρέπει να κάνουμε ό,τι περνάει απ’ το χέρι μας για να μην μεταφερθεί η κρίση στα νοικοκυριά», υπογράμμισε.
Απειλή «στο πεδίο»
Η δυνατότητα γεφύρωσης της Βόρειας Αφρικής με την Ευρώπη για την παροχή ενέργειας θέτει ως αυτονόητη την ειρήνη και τη σταθερότητα στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, τη στιγμή που μύδρους κατά της Ελλάδας και της Κύπρου εξαπέλυσε χθες ο Εκπρόσωπος του Τουρκικού ΥΠΕΞ, Τανζού Μπιλγκίτς. «Τόσο η Ελλάδα όσο και η “Ελληνοκυπριακή Διοίκηση” (σ.σ. Κυπριακή Δημοκρατία) κάνουν βήματα που αυξάνουν την ένταση στη Μεσόγειο. Οι προσπάθειες αποστολής ερευνητικών πλοίων στην υφαλοκρηπίδα μας στη Μεσόγειο συνεχίζονται. Απαντάμε σε αυτές τις προκλήσεις τόσο στο πεδίο όσο και στο τραπέζι και δεν επιτρέπουμε ποτέ την παραβίαση των δικαιωμάτων μας» τόνισε ο κ. Μπιλγκίτς. «Η ελληνοκυπριακή πλευρά ανακοίνωσε ότι θα ξεκινήσει νέα γεώτρηση τον Νοέμβριο. Εάν συμβεί αυτό εμείς ως Τουρκία θα συνεχίσουμε να δίνουμε τις απαραίτητες απαντήσεις σε τέτοιες προκλήσεις προκειμένου να προστατεύσουμε τα δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων», κατέληξε.
Αγνοώντας τις αντιδράσεις από τη γειτονική Τουρκία, ο κ. Μητσοτάκης εξήγησε πως «είτε μιλάμε για φυσικό αέριο -το οποίο θα μπορεί να μεταφέρεται σε υγροποιημένη μορφή από την Αίγυπτο προς την Ελλάδα και από εκεί προς το ευρωπαϊκό δίκτυο φυσικού αερίου- είτε μιλάμε για ηλεκτρική ενέργεια η οποία θα μπορεί να παράγεται, πάλι στη Βόρεια Αφρική σε πολύ συμφέρουσες, σε ιδανικές θα έλεγα, συνθήκες και να μεταφέρεται μέσω ενός καλωδίου, πάλι, από την Αίγυπτο στην Ευρώπη μέσω της Ελλάδας», αποδίδοντας στην Ανατολική Μεσόγειο ρόλο ενεργειακής πύλης στην ΕΕ.