Πολιτική

Μητσοτάκης- Ερντογάν: Ραντεβού στις Βρυξέλες στη σκιά του Μπάιντεν

Η πρώτη εμφάνιση Μπάιντεν σε σύνοδο του ΝΑΤΟ , αλλά και η προγραμματισμένη πρώτη του συνάντηση με τον πρόεδρο της Τουρκίας, αναμένεται να παίξει σημαντικό ρόλο στην στάση που θα τηρήσει ο Ερντογάν

Με συνεντεύξεις προετοίμασαν το έδαφος για τις συναντήσεις τους στις Βρυξέλλες , με την ευκαιρία της συνόδου των ηγετών του ΝΑΤΟ, ο Κυριάκος Μητοστάκης και ο Ταγίπ Ερντογάν: Η παρουσία Μπάιντεν, με τον οποίον μέχρι στιγμής ο πρόεδρος της Τουρκίας δεν έχει μιλήσει ούτε στο τηλέφωνο, «φτιάχνει το γήπεδο» για την Τουρκία – και ο Ερντογάν αφιέρωσε το μεγαλύτερο μέρος της συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε πριν από την αναχώρησή του για την βελγική πρωτεύουσα στην ατζέντα των τετ α τετ συνομιλιών του με τον πρόεδρο των ΗΠΑ.

Το πρόγραμμα Μητσοτάκη

Σημαντικές συναντήσεις – με τον πρωθυπουργό της Αλβανίας Έντι Ράμα και τον πρωθυπουργό της Βρετανίας Μπόρις Τζόνσον έχει προγραμματίσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης στις Βρυξέλλες με κορυφαία εκείνη με τον πρόεδρο της Τουρκίας θα έχει στις Βρυξέλες ο πρωθυπουργός: Το ραντεβού με τον Ερντογάν έχει προγραμματιστεί τη Δευτέρα το απόγευμα, μετά από την λήξη της συνόδου του ΝΑΤΟ – και είναι προφανές ότι η «σκιά» του προέδρου των ΗΠΑ θα είναι βαριά. Όπως είναι γνωστό, η πολιτική των ΗΠΑ σε σχέση με το καθεστώς Ερντογάν έχει μεταβληθεί άρδην μετά από την ορκωμοσία Μπάιντεν.

Είναι χαρακτηριστικός ο τρόπος με τον οποίον αναφέρθηκε στο νέο πρέδρο των ΗΠΑ ο Κυριάκος Μητσοτάκης , μιλώντας στο France 24: «Είμαι πολύ χαρούμενος για το γεγονός ότι ο νέος Πρόεδρος των ΗΠΑ διακατέχεται από τις αρχές της πολυμερούς συνεργασίας, αλλά και μιας διεθνούς τάξης βασισμένης σε κανόνες. Και σίγουρα αποτελεί, όπως γνωρίζετε, μια ανάσα φρέσκου αέρα όσον αφορά τις διατλαντικές σχέσεις».

Σε ό,τι αφορά τα ελληνοτουρκικά, ο πρωθυπουργός κράτησε χαμηλούς τόνους: «Είμαστε και οι δύο μέλη της συμμαχίας. Και βεβαίως, όταν έχουμε διαφορές -ως μέλη της συμμαχίας- αυτές οι διαφορές, θα πρέπει να επιλύονται με ειρηνικό τρόπο, γιατί αν δεν επιλύονται με τέτοιο τρόπο και επιλέγεται η αύξηση της έντασης, αυτό βεβαίως δεν είναι καλό για τη συμμαχία στο σύνολό της».

Για τις σχέσεις ΕΕ – Τουρκίας ανέφερε μεταξύ άλλων: «Ό,τι συμβαίνει στην Ανατολική Μεσόγειο έναντι της Ελλάδας, έναντι της Κύπρου, έχει επιπτώσεις και στη σχέση μεταξύ της Τουρκίας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Και πιστεύω ότι αυτό το μήνυμα εστάλη πολύ, πολύ ξεκάθαρα από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο στα τελευταία του συμπεράσματα».

«Πρέπει να βρούμε έναν τρόπο να διαχειριστούμε τις διαφορές μας χωρίς να καταφύγουμε σε κλιμάκωση της έντασης και αποφεύγοντας αυτό που συνέβη το περασμένο καλοκαίρι. Και πιστεύω ότι για να γίνει αυτό θα πρέπει να συμφωνήσουμε σε ένα κοινό πλαίσιο. Και το πλαίσιο αυτό θα πρέπει να είναι ο σεβασμός όσων προβλέπει το διεθνές δίκαιο. Και, ασφαλώς, οι σχέσεις καλής γειτονίας» σήμείωσε ο Πρωθυπουργός.

Ο Ταγίπ Ερντογάν

Τη δυσφορία του για την αναγνώριση της Γενοκτονίας των Αρμενίων από τις ΗΠΑ θα εκφράσει ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν, όπως έγινε γνωστό, στη συνάντηση που θα έχει με τον Αμερικανό ομόλογό του Τζο Μπάιντεν.Μάλιστα, ανέφερε ότι είναι λυπηρό που δύο σύμμαχοι βρέθηκαν σε απόσταση «για τους Αρμενίους, που δεν έχουν καμία σχέση με το ΝΑΤο», όπως χαρακτηριστικά ανέφερε.

Εξάλλου, όπως ανέφερε ο Ερντογάν αναμένεται να θίξει στον Μπάιντεν και το ζήτημα των F-35 αλλά και των αμερικανικών Πάτριοτ, καθώς όπως είπε, «οι ΗΠΑ δεν τήρησαν την υπόσχεσή τους στο θέμα αυτό». Ο πρόεδρος της Τουρκίας αναφέρθηκε και στην αγορά των S-400, που έχει προκαλέσει την επιβολή κυρώσεων από τις ΗΠΑ, υπενθυμίζοντας ότι αρχικά η χώρα του ήθελε να προμηθευτεί τους αμερικανικούς Patriot, αλλά άλλαξε στάση μετά από την αμερικανική άρνηση για την παραχώρησή τους.

Σε κάθε περίπτωση,ο Ερντογάν επιχείρησε να εμφανιστεί ως υπέρμαχος της νατοϊκής συμμαχίας, ενόψει της συνάντησης με τον Τζον Μπάιντεν, τονίζοντας τους συμμαχικούς δεσμούς της χώρας του με τις ΗΠΑ.

«Τουρκία και ΗΠΑ θα πρέπει να βρουν τρόπους να αφήσουν πίσω τους τις “σκοτούρες” και να προχωρήσουν μπροστά», είπε χαρακτηριστικά.

Διαβάστε ακόμη

Περισσότερα στην κατηγορία: Πολιτική