SelectedΠολιτική

Μητσοτάκης: Εθνική εξαίρεση η στάση του ΣΥΡΙΖΑ για τον φράχτη στον Έβρο

Στην εκδήλωση για την υπογραφή της σύμβασης κατασκευής-επέκτασης του φράχτη στον Έβρο και συνοδών έργων, κατά μήκος της ελληνοτουρκικής μεθορίου, μίλησε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Ο πρωθυπουργός περιόδευσε την Παρασκευή (31/3) στις πόλεις της Περιφερειακής Ενότητας Έβρου, στον απόηχο της πολιτικής αντιπαράθεσης που έχει ξεσπάσει για τον φράχτη στα σύνορα με την Τουρκία.

«Τέτοιες μέρες πριν από 3 χρόνια, εδώ ήταν όλα διαφορετικά. Δεκάδες χιλιάδες παράνομοι μετανάστες, μεταφερόμενοι μαζικά από κάθε σημείο της Τουρκίας, επιχειρούσαν διαρκώς και συχνά με τη χρήση βίας, να εισέλθουν στο ελληνικό έδαφος. Και ήδη από τα τέλη Φεβρουαρίου, ο τόπος είχε μετατραπεί ουσιαστικά σε ένα πεδίο μάχης. Με απόπειρες εισβολής να πλαισιώνουν και επιχειρήσεις υπονόμευσης και καταστροφής του αποτρεπτικού εμποδίου από την άλλη πλευρά των συνόρων», ανέφερε αρχικά ο πρωθυπουργός.

Συνεχίζοντας την ομιλία του, τόνισε: «Αυτό το οποίο ζήσαμε εδώ πριν από 3 χρόνια ήταν η πρώτη, αλλά όχι η τελευταία φάση μιας νέας μορφής υβριδικού πολέμου που ξεσπούσε στην Ευρώπη. Κι όμως, η Ελλάδα που ταυτόχρονα εκείνη την εποχή οργάνωνε την άμυνά της απέναντι στο κύμα κορωνοϊού, κατάφερε αυτόν τον πόλεμο να τον κερδίσει. Προστάτευσε στην πράξη την εθνική της κυριαρχία και στον Έβρο και στο Αιγαίο και ανέτρεψε τα σχέδια όλων όσοι επιδίωξαν να μετατρέψουν το μεταναστευτικό σε μοχλό πολιτικών πιέσεων. Όσων εργαλειοποίησαν τον πόνο κατατρεγμένων ανθρώπων».

Ενώ, παράλληλα, σύμφωνα με τον πρωθυπουργό, «κατέστησε και αυτήν την πρόκληση όχι μόνο εθνική, αλλά και ευρωπαϊκή. Καλώντας τρεις μέρες αφότου ξέσπασε αυτή η κρίση, εδώ, επί τόπου, στα σύνορα της πατρίδας μας, ολόκληρη την ηγεσία της Ευρώπης. Και τολμώ να πω ότι ήταν εκείνη η στιγμή, που στην πράξη και όχι στα λόγια, τα σύνορα της πατρίδας μας, μετατράπηκαν ουσιαστικά και σε σύνορα της Ευρώπης».

Μητσοτάκης: Οι αποτροπές εξέθεσαν κάποιους, που κάποτε δεν ξεχώριζαν καν τα σύνορα στη θάλασσα
«Τελικά, ο φράχτης αυτός θα φτάσει τα 140 χιλιόμετρα. Και θα απλώνεται σε όλη τη μεθόριο του Έβρου. Ήταν και αυτός ο φράχτης που κατασκευάστηκε σε χρόνο ρεκόρ, μαζί με το υφιστάμενο τμήμα στον βόρειο Έβρο, ένας από τους λόγους που καταφέραμε τα τελευταία χρόνια να αποτρέψουμε σε περισσότερους από 250.000 παράνομους μετανάστες να εισέλθουν στο ελληνικό έδαφος. Γιατί στα θαλάσσια σύνορα αυτές οι αποτροπές έχουν ουσιαστικά δεκαπλασιαστεί. Εκθέτοντας κάποιος, που κάποτε δεν ξεχώριζαν καν τα σύνορα στη θάλασσα. Εκθέτοντας, όμως, και το κόμμα που αυτοί οι κάποιοι υπηρετούν», υπογράμμισε.

«Θέλω να θυμίσω ότι προβεβλημένο στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ, ζήτησε μόλις προχθές από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, εκφράζοντας προφανώς μια άλλη άποψη για τον τρόπο που πρέπει να ασκείται η μεταναστευτική πολιτική της χώρας, να μην χρηματοδοτεί η ΕΕ τέτοια τεχνητά εμπόδια στα όριά της, επειδή αυτά τάχα παραβιάζουν τη διεθνή νομιμότητα. Να το πω πολύ απλά, αυτό που ζητά ο ΣΥΡΙΖΑ σήμερα, είναι αυτό το έργο εδώ, να μην το πληρώνει η Ευρωπαϊκή Ένωση, αλλά όλοι εσείς. Συνεπώς, και από εδώ, θα πρέπει να ξαναρωτήσω τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης, κάτι που αποφεύγει επιμελώς να απαντήσει: Τελικά, επιδιώκει να συνεχίσει το έργο κατασκευής του φράχτη, ή όχι. Ή μήπως επιδιώκει τελικά και αυτό το έργο να το κατεδαφίσει. Λυπάμαι που αναγκάζομαι να τα πω αυτά εδώ, αλλά θέλω να τονίσω ότι η στάση αυτή συνιστά ουσιαστικά μια εθνική εξαίρεση», επισήμανε χαρακτηριστικά ο κ. Μητσοτάκης.

Δείτε την ομιλία του Κυριάκου Μητσοτάκη για τον φράχτη στον Έβρο:

Αρχικά, ομιλίες πραγματοποίησαν συνοριοφύλακες, αλλά και οι υπουργοί Μετανάστευσης και Ασύλου, Νότης Μηταράκης, και ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Τάκης Θεοδωρικάκος.

Ειδικότερα, ο κ. Θεοδωρικάκος που προλόγισε τον κ. Μητσοτάκη, στον σύντομο χαιρετισμό του ανέφερε ότι η σημερινή ημέρα είναι μια μεγάλη ημέρα για την Ελλάδα και τον Έβρο. «Κάνουμε πράξη αυτό που απαιτεί η πλειοψηφία του ελληνικού λαού, να καταστούν απροσπέλαστα τα σύνορα της Ελλάδας», τόνισε.

O κ. Μηταράκης αναφέρθηκε στις προσπάθειες που έκανε η κυβέρνηση και τους στόχους που έθεσε για την αποτελεσματική φύλαξη των συνόρων και τη διεθνόποιηση της πρόκλησης που αντιμετωπίζεις η Ελλάδα για την προστασία των συνόρων της. «Καταφέραμε να εξασφαλίσουμε μέσα από τα ευρωπαϊκά ταμεία να χρηματοδοτήσουμε τον εξοπλισμό και την πρόσληψη συνοριοφυλάκων», ανέφερε -μεταξύ άλλων.

You may also like

More in Selected