Πολιτική

Μητσοτάκης για Σαντορίνη: Είμαστε σήμερα λίγο πιο αισιόδοξοι, η Πολιτεία εμπιστεύεται τους επιστήμονες

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης έλαβε μέρος στην έκτακτη σύσκεψη στο υπουργείο Πολιτικής Προστασίας για τα σεισμικά φαινόμενα στη Σαντορίνη.

Στη σύσκεψη, που πραγματοποιήθηκε στο υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, συμμετείχαν ο αρμόδιος υπουργός Βασίλης Κικίλιας, καθώς και επιστήμονες που παρακολουθούν το φαινόμενο που βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη τις τελευταίες ημέρες.

Αναλυτικότερα, στη σύσκεψη μετείχαν εκπρόσωποι από όλες τις συναρμόδιες υπηρεσίες και από τα υπουργεία, ενώ θα παρουσιάστηκαν τα επιστημονικά δεδομένα από 4 επιστήμονες: τον πρόεδρο του ΟΑΣΠ κ. Λέκκα, τον σεισμολόγο κ. Παπαζάχο, την ηφαιστειολόγο κ. Νομικού και τον καθηγητή Μηχανικής κ. Συνολάκη.

Η ενημέρωση για τους σεισμούς στη Σαντορίνη

Τα βασικά σημεία της ενημέρωσης για τη Σαντορίνη

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, μετά την ενημέρωση στο υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας για τη σεισμική δραστηριότητα στη Σαντορίνη, απηύθυνε έκκληση στους νησιώτες να είναι ψύχραιμοι και να συνεργάζονται με τις Αρχές. Ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι θα υπάρχει καθημερινή ενημέρωση για τα νέα επιστημονικά δεδομένα και ευχαρίστησε τους επιστήμονες για την πολύ ουσιαστική, όπως είπε, παρουσίαση την οποία έκαναν.

«Κρίναμε με τον υπουργό ότι είναι απαραίτητη προκειμένου να υπάρχει μια ενημέρωση αλλά και εκπαίδευση της κοινής γνώμης για ένα εξαιρετικά σύνθετο και περίπλοκο γεωλογικό φαινόμενο, το οποίο όμως έχουμε τη δυνατότητα να το αποκωδικοποιήσουμε και να το εξηγήσουμε με απλά λόγια», σημείωσε ο κ. Μητσοτάκης.

Επισήμανε, παράλληλα, ότι έχουμε μια παγκοσμίως αναγνωρισμένη επιστημονική κοινότητα η οποία ασχολείται με αυτά τα ζητήματα που έχουν να κάνουν με σεισμούς και ηφαίστεια, ενώ υπάρχει συνεργασία με τους καλύτερους επιστήμονες στον κόσμο «διότι η περιοχή της Σαντορίνης είναι ένα μοναδικό γεωλογικό εργαστήριο στον κόσμο το οποίο προκαλεί συνεχώς το ενδιαφέρον ξένων επιστημόνων».

Κατά συνέπεια, συνέχισε, οι παρουσιάσεις δεν είναι αποτέλεσμα κινητοποίησης της στιγμής, αλλά μιας σταθερής και μεθοδικής δουλειάς δεκαετιών. «Πρώτα και πάνω απ’ όλα, η Πολιτεία οφείλει να εμπιστεύεται την επιστήμη. Το έχουμε κάνει και στη διαχείριση άλλων κρίσεων. Το ίδιο ακριβώς κάνουμε και τώρα. Προφανώς, κανείς δεν μπορεί να μιλήσει με απόλυτα δεδομένα», υπογράμμισε ο κ. Μητσοτάκης. Είπε, επίσης, ότι οι επιστήμονες παρουσίασαν με απλά λόγια τι έχουμε να διαχειριστούμε και, συγκεκριμένα, τρία διακριτά φαινόμενα, μια ηφαιστειακή δραστηριότητα στη Νέα Καμμένη, που έχουμε δει και στο παρελθόν και δεν φαίνεται αυτή τη στιγμή να εγκυμονεί κινδύνους, το υποθαλάσσιο ηφαίστειο του Κολούμπου που είναι αντικείμενο μελέτης και ανάλυσης επιστημονικών δεδομένων και το πιο ανησυχητικό τεκτονικό φαινόμενο με τη δραστηριότητα στο ρήγμα το οποίο έχει δώσει πολλούς παρατεταμένους σεισμούς.

«Είμαστε σήμερα λίγο πιο αισιόδοξοι απ’ ό,τι ήμασταν χθες, χωρίς -το τονίζω- να μπορεί κανείς να κάνει οποιαδήποτε πρόβλεψη. Γι’ αυτό και απαιτείται και σε αυτή τη συγκυρία απόλυτη υπακοή με τις κατευθύνσεις της Πολιτικής Προστασίας, η οποία λαμβάνει υπόψη όλα τα επιστημονικά δεδομένα των δύο επιτροπών, που συνεδριάζουν καθημερινά. Είναι σαφές ότι έχει κινητοποιηθεί όλος ο κρατικός μηχανισμός», υπογράμμισε ο πρωθυπουργός, ο οποίος ευχαρίστησε την Τοπική Αυτοδιοίκηση. Επ’ αυτού, είπε ότι όλα τα σχετικά σχέδια έχουν υλοποιηθεί, ότι έχουν μετακινηθεί πολλές δυνάμεις του κρατικού μηχανισμού, όχι μόνο στη Σαντορίνη αλλά και στα υπόλοιπα νησιά, και ότι έτσι σήμερα μπορούμε να είμαστε έτοιμοι για κάθε ενδεχόμενο.

«Έτσι θα συνεχίσουμε να πορευόμαστε και τις επόμενες ημέρες, με την ελπίδα ότι τα πράγματα θα πάνε καλύτερα και το φαινόμενο θα βαίνει προς εκτόνωση», πρόσθεσε, ενώ αναφέρθηκε και στη σημασία που δίνει η κυβέρνηση εδώ και μια πενταετία για την εγκαθίδρυση κουλτούρας πολιτικής προστασίας, η οποία περνάει από την ενημέρωση των πολιτών, την προετοιμασία και την πρόληψη. Ενδεικτικά, ανέφερε ότι τον περασμένο Απρίλιο στην Κρήτη έγινε μεγάλη άσκηση προετοιμασίας με σενάριο ενός πολύ μεγάλου σεισμού και πώς θα ανταποκρίνονταν ο κρατικός μηχανισμός και «είμαστε έτοιμοι αυτή τη στιγμή να αναλύσουμε τα αποτελέσματα και να δούμε πώς μπορούμε να γινόμαστε καλύτεροι».

Το ίδιο, είπε, ισχύει και για την ενημέρωση της κοινής γνώμης στην περίπτωση που έχουμε τσουνάμι, για τις βασικές γνώσεις δηλαδή που πρέπει να έχει κάποιος αν βρίσκεται σε παράκτια περιοχή να απομακρυνθεί σε ένα πιο ασφαλές σημείο. Ο πρωθυπουργός τόνισε πως πρώτα και πάνω απ’ όλα έχει σημασία η προστασία της ανθρώπινης ζωής και η ασφάλεια των πολιτών.

Κώστας Παπαζάχος

Τι συμβαίνει σε σχέση με το ηφαίστειο. Το 2011-2012 υπήρχε μια σεισμική δραστηριότητα. Το 2023 δεν είχαμε σεισμούς στην καλντέρα. Το 2024 ξαφνικά είχαμε τη γένεση σεισμών στην Καλντέρα. Τον Σεπτέμβριο έγιναν κάποιοι σεισμοί που έγιναν αισθητοί και ενημερώσαμε την πολιτεία.
Έχουμε σεισμούς ΒΑ από τη Σαντορίνη, ξεκίνησαν στις 26 Ιανουαρίου το απόγευμα και οι πιο μεγάλοι σεισμοί συμβαίνουν τις τελευταίες 2 ημέρες.
Ο σεισμογράφος στην Άνυδρο καταγράφει πολλούς σεισμούς. Οι πιο μικροί σεισμοί ξεκίνησαν κοντά στη Σαντορίνη.
Μπορεί να υπάρξει ένας μεγαλύτερος σεισμός, αλλά φαίνεται πως πάμε σε ένα πιο ευνοϊκό σενάριο. Η κατάσταση φαίνεται να πηγαίνει σε ένα καλύτερο σενάριο. Καλύτερο το σενάριο σεισμικότητας.

Ευθύμιος Λέκκας

Ο κ. Λέκκας κατά τη διάρκεια της τοποθέτησής του τόνισε ότι η Σαντορίνη παρουσιάζει αυξημένο κίνδυνο κατολισθήσεων κατά μήκος της Καλντέρας, κάτι που καθιστά αναγκαία τη λήψη προληπτικών μέτρων. Όπως ανέφερε, η ομάδα του έχει ήδη χαρτογραφήσει τις ευάλωτες ζώνες και έχει εντοπίσει πέντε περιοχές όπου απαιτείται άμεση δράση. Αυτές είναι:

Ο Παλαιός Λιμένας Φηρών,
Το Λιμάνι Αθηνιού,
Το οδικό δίκτυο στον Όρμο,
Η Οία, με έμφαση στις περιοχές Αμμούδι και Αρμένη,
Η Θηρασιά (ο οικισμός Κόρφου και το ανάντι τμήμα του Μονοπατιού).

«Ο Αθηνιός είναι μια περιοχή υψηλής διακινδύνευσης, καθώς εκεί συγκεντρώνονται κάθε χρόνο 1,5 εκατομμύριο άνθρωποι», είπε ο κ. Λέκκας, προσθέτοντας πως γίνονται έργα για να μειωθούν οι κίνδυνοι που εγκυμονούν.

Την ίδια ώρα, o πρόεδρος του Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας, ανέφερε πως κίνδυνος κατολισθήσεων υπάρχει και στην περιοχή της Αρμένης.

Υπενθυμίζεται ότι χθεσινή ανακοίνωση της Διεπιστημονικής Επιτροπής Διαχείρισης Κινδύνων και Κρίσεων του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου (ΕΚΠΑ), ανέφερε πως στο ηφαιστειακό σύμπλεγμα της Σαντορίνης έχουν καταγραφτεί από τον Ιούνιο «πάνω από 2.500» σεισμικές δονήσεις και ακόμη πως «η εικόνα που παρουσιάζει η σεισμική δραστηριότητα δεν αποκλείεται να έχει χαρακτηριστικά προσεισμικής ακολουθίας».

You may also like