SelectedΠολιτική

Μητσοτάκης: «Η Ελλάδα δεν είναι Μπανανία» -Αυστηρό μήνυμα στις πολυεθνικές, σύντομα παρεμβάσεις για την ακρίβεια

Αυστηρό μηνυμα στις πολυεθνικές εταιρείες για τις τιμές που πωλούν τα προιόντα τους στην Ελλάδα έστειλε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, στη συνέντευξη που παραχώρησε στον ANT1, πρoαναγγέλoντας παρεμβάσεις για την ακρίβεια.

«Θέλω να στείλω μήνυμα και στις πολυεθνικές και εάν νομίζουν πως η Ελλάδα είναι μία μπανανία πως μπορούν να πωλούν τα ίδια προϊόντα πολύ πιο ακριβά από ότι σε άλλες χώρες θα δείτε τι θα κάνουμε πολύ σύντομα. Με ενδιαφέρει η πρόοδος στην οικονομία να έχει αντίκτυπο στον καθέναν. Ακρίβεια και στέγη είναι τα πιο σημαντικά θέματα»

Σε εξέλιξη βρίσκεται η συνέντευξη του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ANT1.

Δείτε live τη συνέντευξη

Ο κ. Μητσοτάκης -μεταξύ άλλων- αναφέρθηκε και στη στάση της ελληνικής κυβέρνησης όσον αφορά τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή.

«Θέλω να εκφράσω τον αποτροπιασμό μου και την οδύνη μου για το τραγικό χτύπημα χθες σε νοσοκομείο της Γάζας, που στοίχισε τη ζωή σε εκατοντάδες αμάχους. Να προσθέσω ότι στην ευρύτερη γειτονιά μας διαδραματίζονται τραγικά γεγονότα, ξεκινώντας από την πρωτοφανούς αγριότητας δολοφονική επίθεση της Χαμάς στο Ισραήλ», είπε αρχικά ο κ. Μητσοτάκης.

Για το ότι μίλησε για διαλεύκανση και εάν εννοεί ότι δεν το έκανε το Ισραήλ: «Εννοώ ότι δεν ξέρουμε αυτήν τη στιγμή. Δεν θα σπεύσω να βγάλω κάποιο συμπέρασμα, καταδικάζοντας ούτε τη μία ούτε την άλλη πλευρά. Και αυτή είναι η επίσημη θέση της ΕΕ αυτήν τη στιγμή. Μην έχουμε καμία αμφιβολία ότι εδώ παίζεται και ένας πόλεμος προπαγάνδας και από τις δύο πλευρές. Η πραγματικότητα είναι σαφής: υπήρξε μια άγρια τρομοκρατική επίθεση, όμοια της οποίας δεν είχαμε ξαναδεί στη Μέση Ανατολή. Εμείς από την πρώτη στιγμή υπερασπιστήκαμε το δικαίωμα του Ισραήλ στην αυτοάμυνα. Αλλά, ταυτόχρονα, διακρίναμε από την πρώτη στιγμή τη Χαμάς από τον παλαιστινιακό λαό».

Σχετικά με το εάν το Ισραήλ εκδικείται την Παλαιστίνη και εάν ανοίγει ένας νέος φαύλος κύκλος, απάντησε: «Χαίρομαι που με ρωτάτε. Εννοώ την αυτοάμυνα εντός του Διεθνούς Δικαίου. Και γιατί το λέω αυτό; Επειδή το Ισραήλ είναι η μόνη δημοκρατία στην περιοχή. Το Ισραήλ έχει υποχρέωση να σεβαστεί το Διεθνές Δίκαιο και να αντιδράσει εντός του πλαισίου των κανόνων που μπορεί να διέπουν και μια ένοπλη σύρραξη».

«Το μέτρο σύγκρισης ενός κράτους δεν μπορεί να είναι αντίστοιχο μιας τρομοκρατικής οργάνωσης. Είμαι πολύ προβληματισμένος με την προοπτική μιας ένοπλης εισβολής στη Γάζα. Είναι σημαντικό, και το λέω ως σύμμαχος του Ισραήλ, αλλά και ως συνομιλητής παικτών της περιοχής: η εκδίκηση δεν ταιριάζει στα οργανωμένα κράτη», τόνισε χαρακτηριστικά ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Σε ερώτηση για το γεγονός ότι υπάρχουν αρκετοί στην Ελλάδα που κατηγορούν την κυβέρνηση και γενικά τη Δύση ότι μεροληπτεί υπέρ του Ισραήλ, σημείωσε: «Είναι πάγια θέση της ελληνικής Αριστεράς. Προφανώς και δεν τη συμμερίζομαι. Η Ελλάδα ποτέ δεν παρέκλινε από τη λογική της λύσης των δύο κρατών για το Παλαιστινιακό. Είναι κάτι που τόνισε στη Σύνοδο Κορυφής δια τηλεδιασκέψεως που έλαβε χώρα χθες. Και πρέπει να αντιληφθούμε ότι με αυτήν τη θέση υπηρετούμε και την ειρήνη στην περιοχή, αλλά υπηρετούμε τελικά και τη στρατηγική μας σχέση με το Ισραήλ».

Ο πρωθυπουργός παραδέχθηκε ότι «μετέθεσα το ταξίδι μου (στο Ισραήλ) και σας το λέω ευθέως για λόγους ασφαλείας. Σε αυτές τις συνθήκες και με το φάσμα της ισλαμικής τρομοκρατίας να έχει αναβιώσει στην Ευρώπη, πρέπει να είμαστε διπλά προσεκτικοί».

Όπως τόνισε: «Κανείς στον αραβικό κόσμο δεν καταλογίζει στην Ελλάδα μονομέρεια που να μας αποκλείει από τις συζητήσεις. Όλοι αντιλαμβάνονται ότι είμαστε ένας πυλώνας σταθερότητα, σε μια περιοχή η οποία δοκιμάζεται και πάλι από μεγάλη γεωπολιτική αστάθεια».

Αναφορικά με το εάν η κατάσταση αυτή επηρεάζει το μεταναστευτικό, σημείωσε: «Οι Παλαιστίνιοι δεν θέλουν να φύγουν από την πατρίδα τους. Αυτό δεν θα ήταν ούτε προς το συμφέρον των ιδίων ούτε προς το συμφέρον της Ευρώπης. Η χώρα μας πλέον έχει τις υποδομές για να καταγράφει όσους φτάνουν στα νησιά και να χορηγεί άσυλο σε όσους το δικαιούνται. Η πολιτική φύλαξης των συνόρων θα συνεχιστεί».

Συνεχίζοντας, είπε ότι η θέση της Ελλάδας για το ζήτημα «είναι κυρίαρχη στην ΕΕ. Δεν θα αποφασίζουν οι λαθροδιακινητές ποιοι θα μπουν στην Ευρώπη. Εμείς θα επιλέγουμε το εργατικό δυναμικό που θα έρθει στην Ελλάδα με συμφωνίες».

You may also like

More in Selected