Πολιτική

Μητσοτάκης: Η Ελλάδα δεν θα αμφισβητείται από κανέναν με τις φρεγάτες Belharra – Στόχος μας η στήριξη των αγροτών με διαφανείς επιδοτήσεις

Για τις στιγμές χαράς και υπερηφάνειας που βίωσε στην υποδοχή της φρεγάτας Κίμων, της πρώτης ελληνικής Belharra, γράφει, μεταξύ άλλων, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στην κυριακάτικη ανάρτησή του.

Ο κ. Μητσοτάκης κάνει λόγο για «ένα ιστορικό ορόσημο για την Εθνική Άμυνα και σημαντικό κρίκο -μαζί μας τις άλλες τρεις που ακολουθούν- στην ενδυνάμωση της αποτρεπτικής δυνατότητας της χώρας μας, για να μην αμφισβητείται από κανέναν».

Όσον αφορά τη συνάντηση τη Δευτέρα με τους αγρότες, ο πρωθυπουργός σημειώνει ότι «από την πρώτη στιγμή ήταν ξεκάθαρο ότι η κυβέρνηση επιλέγει τον διάλογο, αλλά χωρίς εύκολες υποσχέσεις και χωρίς κινήσεις που θα υπονόμευαν τη συνολική προσπάθεια σταθερότητας της οικονομίας» και προσθέτει ότι «στόχος μας δεν είναι οι αποσπασματικές λύσεις, αλλά ένα δίκαιο, διαφανές και αποτελεσματικό σύστημα αγροτικών ενισχύσεων. Ένα σύστημα που στηρίζει τους πραγματικούς παραγωγούς, χωρίς να αδικεί την υπόλοιπη κοινωνία, και που δίνει στον πρωτογενή τομέα προοπτική για καλύτερα προϊόντα και υψηλότερα εισοδήματα».


Μητσοτάκης: Η Ελλάδα δεν θα αμφισβητείται από κανέναν με τις φρεγάτες Belharra - Στόχος μας η στήριξη των αγροτών με διαφανείς επιδοτήσεις

Όλη η ανάρτηση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη

Τι εβδομάδα κι αυτή! Μία από εκείνες που σου θυμίζουν ότι η πολιτική δεν είναι μόνο διαχείριση της επικαιρότητας. Είναι, πάνω απ’ όλα, ευθύνη. Ευθύνη να βλέπεις λίγο πιο μακριά, να παίρνεις αποφάσεις που χτίζουν σταθερότητα, ασφάλεια και κατεύθυνση για το αύριο. Και αυτή η εβδομάδα είχε ακριβώς αυτό το βάρος. Μέσα σε όλα όσα έγιναν, υπήρξε κάτι που ανήκει στη συνέχεια και όχι στη συγκυρία.

Αναφέρομαι, φυσικά, στην επίσημη ένταξη της πρώτης φρεγάτας Belharra στο Πολεμικό μας Ναυτικό, ένα ιστορικό ορόσημο για την Εθνική Άμυνα και σημαντικό κρίκο -μαζί μας τις άλλες τρεις που ακολουθούν- στην ενδυνάμωση της αποτρεπτικής δυνατότητας της χώρας μας, για να μην αμφισβητείται από κανέναν.

Η Ελλάδα αποτελεί πόλο σταθερότητας και φερεγγυότητας στην Ανατολική Μεσόγειο, επιδιώκει σχέσεις καλής γειτονίας και συνεργασίας με τα κράτη της περιοχής, αλλά ταυτόχρονα αναβαθμίζει τις Ένοπλες Δυνάμεις της και ως προς τα μέσα που διαθέτουν, αλλά και ως προς την ενίσχυση του ανθρώπινου δυναμικού. Οι στιγμές που έζησα πάνω στη γέφυρα και στο κατάστρωμα του «Κίμωνα» με έκαναν να νιώσω μεγάλη χαρά και υπερηφάνεια. Και πιστεύω αυτό ένιωσαν και όλες οι Ελληνίδες και όλοι οι Έλληνες. Το πρώτο χρέος κάθε κυβέρνησης, κάθε πολιτικής ηγεσίας, και το δικό μου ως Πρωθυπουργού, είναι να παραδώσω μία πατρίδα πιο ασφαλή από ό,τι την παρέλαβα. Κάναμε ένα πολύ σημαντικό βήμα σε αυτήν την κατεύθυνση. Θα ευχηθώ και από εδώ να είναι καλοτάξιδος ο «Κίμωνας» και με το καλό να υποδεχτούμε τις άλλες τρεις υπερσύγχρονες φρεγάτες Belharra, οι οποίες θα ενταχθούν στο Πολεμικό μας Ναυτικό εντός των επόμενων 18 μηνών.

Αμυντική και οικονομική ασφάλεια είναι έννοιες αλληλένδετες. Δεν μπορεί να υπάρξει η μια χωρίς την άλλη και, μαζί με την πολιτική σταθερότητα, αποτελούν την ικανή και αναγκαία συνθήκη για την ευημερία και την ελευθερία των πολλών. Όταν μια χώρα μπορεί να επενδύει στην ασφάλειά της χωρίς να υπονομεύει τη δημοσιονομική της σταθερότητα, αυτό είναι ένδειξη σοβαρότητας. Και αυτή ακριβώς τη σοβαρότητα αναγνώρισαν οι αγορές στην πρόσφατη έκδοση του 10ετούς ομολόγου της Ελλάδας από τον Οργανισμό Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους. Το ενδιαφέρον ξεπέρασε κάθε προσδοκία, με προσφορές που έφτασαν τα 49,5 δισ. ευρώ από 330 επενδυτές. Η Ελλάδα άντλησε 4 δισ. ευρώ με χαμηλότερη απόδοση από πέρυσι, παρά την άνοδο των ευρωπαϊκών επιτοκίων. Αυτή είναι και η πιο πειστική απάντηση σε όσους αμφισβητούν την αξία της επενδυτικής βαθμίδας: χαμηλότερο κόστος δανεισμού για το κράτος, τις επιχειρήσεις και τους πολίτες, και περισσότερος δημοσιονομικός χώρος για πολιτικές στήριξης των πιο ευάλωτων, των νέων και της περιφέρειας.

Έρχομαι τώρα στο αγροτικό ζήτημα, ένα θέμα που βρίσκεται στην πρώτη γραμμή εδώ και σχεδόν 50 ημέρες. Από την πρώτη στιγμή ήταν ξεκάθαρο ότι η κυβέρνηση επιλέγει τον διάλογο, αλλά χωρίς εύκολες υποσχέσεις και χωρίς κινήσεις που θα υπονόμευαν τη συνολική προσπάθεια σταθερότητας της οικονομίας. Την περασμένη Τρίτη είχα μια ουσιαστική και ειλικρινή συζήτηση με εκπροσώπους των αγροτών, στη διάρκεια της οποίας ακούστηκαν όλες οι απόψεις και εξετάστηκαν προτάσεις με βάση τις πραγματικές δυνατότητες της οικονομίας. Ορισμένες από αυτές έγιναν δεκτές, όπως η διεύρυνση των δικαιούχων χαμηλής τιμής ρεύματος και η παροχή πετρελαίου χωρίς ειδικό φόρο από τώρα, καθώς και χωρίς ΦΠΑ στην έκπτωση που θα έχουν. Οι αγρότες γνωρίζουν ότι το πλαίσιο των παρεμβάσεων που μπορεί να κάνει η κυβέρνηση έχει πρακτικά ήδη ανακοινωθεί. Και το πλαίσιο αυτό ορίζεται με σαφήνεια από τα δημοσιονομικά περιθώρια, τα οποία εξαντλήσαμε, την κοινωνική δικαιοσύνη και τους ευρωπαϊκούς κανόνες. Αύριο θα συναντηθώ και με τους υπόλοιπους εκπροσώπους των αγροτών που δεν ήρθαν στη συνάντηση της Τρίτης. Παράλληλα, ειδικά για τα ζητήματα της ελληνικής κτηνοτροφίας, που δοκιμάστηκε σκληρά από την ευλογιά, θα ακολουθήσει πολύ σύντομα ξεχωριστή συνάντηση με τους εκπροσώπους του κλάδου. Στόχος μας δεν είναι οι αποσπασματικές λύσεις, αλλά ένα δίκαιο, διαφανές και αποτελεσματικό σύστημα αγροτικών ενισχύσεων. Ένα σύστημα που στηρίζει τους πραγματικούς παραγωγούς, χωρίς να αδικεί την υπόλοιπη κοινωνία, και που δίνει στον πρωτογενή τομέα προοπτική για καλύτερα προϊόντα και υψηλότερα εισοδήματα.

Συνεχίζω στα υπόλοιπα θέματα της σημερινής ανασκόπησης και πάμε στην ανεργία, η οποία έχω να σας πω ότι βρίσκεται σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα για την χώρα μας. Χωρίς να θέλω να σας κουράσω, παραθέτω μερικά στοιχεία που μόλις δημοσιοποιήθηκαν: η χώρα μας κατέγραψε τη μεγαλύτερη αύξηση στο ποσοστό απασχόλησης μεταξύ όλων των χωρών του ΟΟΣΑ το Γ’ τρίμηνο 2025, σε σύγκριση με το Γ’ τρίμηνο 2024 Στις ηλικίες 15–64 ετών, το ποσοστό απασχόλησης διαμορφώθηκε στο 64,6%, σημειώνοντας άνοδο 1,4 ποσοστιαίας μονάδας μέσα σε έναν χρόνο που είναι το υψηλότερο επίπεδο απασχόλησης που έχει καταγραφεί ποτέ στη χώρα. Αυτή η πρόοδος πρέπει -και θέλουμε- να συνεχίσει να αφορά όλο και περισσότερους. Έτσι λοιπόν, η χρονιά ξεκινά με ένα νέο πρόγραμμα από τη ΔΥΠΑ με στόχο την ενίσχυση της γυναικείας απασχόλησης και ιδίως τις μητέρες ανηλίκων τέκνων. Επιχορηγούνται επιχειρήσεις για την πρόσληψη 10.000 ανέργων γυναικών ηλικίας 18 ετών και άνω, με προτεραιότητα σε όσες έχουν παιδιά έως 15 ετών, για 5.000 νέες θέσεις εργασίας πλήρους απασχόλησης και 5.000 θέσεις μερικής απασχόλησης. Ακόμα ένα πρόγραμμα που στοχεύει στο να διευκολύνει την επιστροφή στην εργασία και να στηρίξει έμπρακτα την ισορροπία οικογένειας και επαγγελματικής ζωής.

Διαβάστε ακόμη

Περισσότερα στην κατηγορία: Πολιτική