Πολιτική

Μητσοτάκης: Η κόκκινη γραμμή που έθεσε στον Ερντογάν για τα νησιά του Αιγαίου

Η Τουρκία πάτησε το κουμπί της κλιμάκωσης στο Αιγαίο, εξήγησε ο πρωθυπουργός, αναφερόμενος στις υπερπτήσεις πάνω από κατοικημένα νησιά – Η Ελλάδα δεν πρόκειται να μπει ποτέ σε οιαδήποτε συζήτηση για την κυριαρχία των νησιών, τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης – Η στρατηγική της ελληνικής κυβέρνησης για διεθνοποίηση των τουρκικών διεκδικήσεων – Δείτε βίντεο

Λίγες ώρες μετά τη νέα πρόκληση των Τούρκων, με τον υπουργό Άμυνας της γείτονος, Χουλουσί Ακάρ να ξεδιπλώνει όλο το φάσμα των τουρκικών αναθεωρητικών θέσεων και να παίρνει ηχηρή απάντηση από Έλληνες βουλευτές στο πλαίσιο της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του ΝΑΤΟ, ο Κυριάκος Μητσοτάκης έθεσε το πλαίσιο για τα επόμενα βήματα της ελληνικής πλευράς έναντι της κλιμακούμενης τουρκικής επιθετικότητας με τη χθεσινοβραδινή του συνέντευξη στην ΕΡΤ.

Προηγουμένως, όμως, ο κ. Μητσοτάκης αποκάλυψε ένα παρασκήνιο της συνάντησής του με τον κ. Ερντογάν στο Μέγαρο Βαχντετίν της Κωνσταντινούπολης, εκείνη την παγωμένη Κυριακής της Ορθοδοξίας, λέγοντας ότι είχε υπογραμμίσει προς τον Τούρκο πρόεδρο ότι η Ελλάδα δεν πρόκειται να μπει ποτέ σε οιαδήποτε συζήτηση για την κυριαρχία των νησιών. Και, αντί του αναμενομένου παραγωγικού κλίματος, η Τουρκία ξεκίνησε με μπαράζ υπερπτήσεων πάνω από κατοικημένα νησιά και στη συνέχεια με ανιστόρητες θεωρίες από τα ανώτατα στελέχη της τουρκικής ηγεσίας ως προς την αποστρατιωτικοποίηση των ελληνικών νησιών. Με άλλα λόγια, όπως το έθεσε ο πρωθυπουργός, η Τουρκία ήταν αυτή που «πάτησε το κουμπί» της νέας κλιμάκωσης στα ελληνοτουρκικά.

«Όχι λάδι στη φωτιά»

Αυτά, όμως, ανήκουν στο πρόσφατο παρελθόν. Το ερώτημα είναι τι γίνεται από εδώ και πέρα, μιας και οι Τούρκοι δεν χάνουν ευκαιρία κάθε μέρα να αναλίσκονται σε ρητορικές προκλήσεις και λεκτικούς λεονταρισμούς.

Ο κ. Μητσοτάκης, όμως, έστειλε το μήνυμα στην Άγκυρα, για άλλη μια φορά, ότι δεν πρόκειται να «τσιμπήσει» και έτσι να μπει σε ένα γαϊτανάκι λεκτικών αντεγκλήσεων με τον κ. Ερντογάν ή με άλλους Τούρκους αξιωματούχους. Εξ ου και δεν σχολίασε ονομαστικά το χθεσινό περιστατικό με τον κ. Ακάρ.

«Θα ήταν πάρα πολύ εύκολο ξέρετε για μένα,-και πιστεύω ότι μπορεί να είχα και ένα προσωρινό πολιτικό όφελος στο εσωτερικό της χώρας- αν υιοθετούσα και εγώ μια αντίστοιχη ρητορική απέναντι στην Τουρκία. Δεν πρόκειται να το κάνω. Θα ήταν εθνικά ανεύθυνη πράξη να ρίξω λάδι στη φωτιά. Δεν μπλέκω ποτέ τα εξωτερικά ζητήματα με την εσωτερική πολιτική επικαιρότητα. Και, κατά συνέπεια, θα εξακολουθώ με ήρεμη αυτοπεποίθηση να υπεραμύνομαι των ελληνικών θέσεων», υπογράμμισε με νόημα ο κ. Μητσοτάκης.


Glomex Player(40599w16ki4e70hs, v-ckq4uoawdxdt)

Προανήγγειλε, δε, συνέχεια στη στρατηγική της διεθνοποίησης του προβλήματος, με το βλέμμα στην επικείμενη Σύνοδο Κορυφής της Ε.Ε., αλλά και αυτή του ΝΑΤΟ στη Μαδρίτη, «όχι με διάθεση να στοχοποιήσω την Τουρκία και να κουνήσω το δάχτυλό μου σε οποιονδήποτε, αλλά να εξηγήσω γιατί σε αυτή τη δύσκολη συγκυρία για την Ευρώπη θα ήταν μεγάλο πρόβλημα για την Ευρώπη, για το ΝΑΤΟ, για τις Ηνωμένες Πολιτείες να υπάρχει ακόμα μια εστία αβεβαιότητας και αστάθειας στη νοτιοανατολική πτέρυγα του ΝΑΤΟ».

«Ό,τι χρειαστεί»

Οι λεονταρισμοί Ακάρ, όμως, και η απροθυμία της Τουρκίας να απάσχει από τις λεκτικές προκλήσεις δείχνουν ότι το καλοκαίρι θα είναι εξαιρετικά θερμό, με αρκετούς να φοβούνται μια κλιμάκωση που θα μπορούσε να μεταφραστεί ακόμα και σε «θερμό επεισόδιο». Ο κ. Μητσοτάκης απέρριψε αυτά τα σενάρια, ρισκάροντας την εκτίμηση ότι η Τουρκία δεν θα επιλέξει να περιθωριοποιηθεί περαιτέρω σε αυτή τη συγκυρία.

Επειδή, όμως, όλα τα παραπάνω είναι εκτιμήσεις, ο πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι η χώρα είναι έτοιμη για κάθε σενάριο. «Θα κάνουμε ό,τι χρειαστεί. Και οι Έλληνες πρέπει να αισθάνονται απολύτως ασφαλείς, ότι η χώρα δεν έχει απλά μία ισχυρή αποτρεπτική δυνατότητα, την οποία πιστεύω ότι φροντίσαμε αυτά τα τρία χρόνια να την ενισχύσουμε έτι περαιτέρω, αλλά έχει ταυτόχρονα και πολύ ισχυρούς συμμάχους», τόνισε ο πρωθυπουργός.


Glomex Player(40599w16ki4e70hs, v-ckq4rx0ul75l)

«Πρόβα»

Και μπορεί ο πρωθυπουργός να είναι της άποψης ότι η γειτονική χώρα δεν θα προβεί σε κάποια κίνηση που θα παραπέμπει στο καλοκαίρι του 2020, η ρητορική έξαρση της κυβέρνησης Ερντογάν, αλλά και η προετοιμασία στο πεδίο, όμως, με αιχμή το νέο γεωτρύπανο που «ζεσταίνει» η Άγκυρα, θέτουν επί τάπητος μια σειρά σεναρίων για τις επόμενες εβδομάδες και τους επόμενους μήνες. Βεβαίως, ένα ήρεμο καλοκαίρι θα ήταν αμοιβαία επωφελές για δύο χώρες που ποντάρουν στα έσοδα από τον τουρισμό, ο τουρκικός αναθεωρητισμό, όμως, μοιάζει με το τζίνι που έχει βγει από το μπουκάλι. Εξ ου και στην Αθήνα είναι ψύχραιμοι μεν, προετοιμασμένοι δε.

You may also like