Σχετικά με όσα έγιναν στη Βουλή για τα Τέμπη και την πρόταση δυσπιστίας, ο πρωθυπουργός αναφέρει στην ανάρτησή του: «Η πρόταση δυσπιστίας ήταν μια θεσμική διαδικασία που ολοκληρώθηκε όπως προβλέπει η δημοκρατία μας. Πέρα από την πολιτική αντιπαράθεση, το ζητούμενο είναι πώς προχωράμε μπροστά, ώστε να κάνουμε πράξη όσα ζήτησε η πλειοψηφία των πολιτών που συμμετείχε στα μεγάλα συλλαλητήρια. Αλήθεια, δικαιοσύνη, σύγχρονα τρένα, να τρέξουμε πιο γρήγορα για να αλλάξουμε το κράτος και όσα κρατούν την Ελλάδα πίσω. Αυτή η πλειοψηφία θα μας κρίνει το 2027 και πάλι για όσα έχουμε κάνει. Τα Τέμπη δεν πρόκειται, δεν γίνεται να τα ξεχάσουμε. Πρώτοι εμείς θέλουμε να ξεκινήσει η δίκη για την ανείπωτη αυτή τραγωδία. Παράλληλα, θα συνεχίσουμε το κυβερνητικό έργο, όπως είναι το χρέος μας».
Για τις ευρωπαϊκές εξελίξεις και τις αμυντικές δαπάνες γράφει επίσης: «Η χώρα μας πια έχει τη δυνατότητα, όπως και όλες οι άλλες ευρωπαϊκές χώρες, να αξιοποιήσει τη ρήτρα διαφυγής, έτσι ώστε οι αυξήσεις των αμυντικών επενδύσεων που πρόκειται να δρομολογηθούν, να μην συνυπολογίζονται στους κανόνες υπολογισμού του ελλείμματος. Είναι μια σημαντική επιτυχία για την Ελλάδα που μας θωρακίζει περαιτέρω έναντι κάθε εθνικής απειλής».
Η ανάρτηση του Κυριάκου Μητσοτάκη
Διαβάστε αναλυτικά την ανάρτηση του Κυριάκου Μητσοτάκη
Καλημέρα σε όλες και όλους. Ήταν μια τρικυμιώδης εβδομάδα, εντός αλλά και εκτός Ελλάδας με σημαντικές εξελίξεις που έφεραν στο προσκήνιο το ερώτημα πώς θέλουμε να κινηθεί η χώρα μας στο νέο εξαιρετικά ρευστό γεωπολιτικό τοπίο, όπου όσα είχαμε ως δεδομένα συχνά γίνονται ζητούμενα. Είμαι απόλυτα ικανοποιημένος που για πρώτη φορά στο Συμβούλιο Κορυφής της περασμένης Πέμπτης καταλήξαμε σε ευρωπαϊκό επίπεδο σε συμπεράσματα που συνιστούν απόλυτη δικαίωση παγίων εθνικών θέσεων.
Πριν ακόμα ξεσπάσει ο πόλεμος στην Ουκρανία, είχα επισημάνει την ανάγκη στρατηγικής αυτονομίας της Ευρώπης, αλλά και την ανάγκη να υπάρξει μια δημοσιονομική ευελιξία εκ μέρους των ευρωπαϊκών θεσμών ως προς τις αμυντικές δαπάνες, για τις χώρες εκείνες που επιθυμούν να επενδύσουν περισσότερα στην άμυνα. Μιλούσα για την ανάγκη να μπορέσει η Ευρώπη, επιτέλους, να σκεφτεί τη σύσταση ενός νέου κοινού αμυντικού ταμείου, το οποίο θα χρηματοδοτηθεί με ευρωπαϊκούς πόρους, προκειμένου να υποστηρίξει την κοινή ευρωπαϊκή αμυντική πολιτική.
Δεν ήμασταν οι μόνοι που μιλάγαμε γι’ αυτά, ήμασταν όμως από τους πρωταγωνιστές. Και πλέον, οι θέσεις αυτές αποτυπώθηκαν στα συμπεράσματα αυτής της Συνόδου Κορυφής. Η χώρα μας πια έχει τη δυνατότητα, όπως και όλες οι άλλες ευρωπαϊκές χώρες, να αξιοποιήσει τη ρήτρα διαφυγής, έτσι ώστε οι αυξήσεις των αμυντικών επενδύσεων που πρόκειται να δρομολογηθούν, να μην συνυπολογίζονται στους κανόνες υπολογισμού του ελλείμματος. Είναι μια σημαντική επιτυχία για την Ελλάδα που μας θωρακίζει περαιτέρω έναντι κάθε εθνικής απειλής.
Επιστρέφω στην εσωτερική επικαιρότητα και όσα έγιναν στη Βουλή. Η πρόταση δυσπιστίας ήταν μια θεσμική διαδικασία που ολοκληρώθηκε όπως προβλέπει η δημοκρατία μας. Πέρα από την πολιτική αντιπαράθεση, το ζητούμενο είναι πώς προχωράμε μπροστά, ώστε να κάνουμε πράξη όσα ζήτησε η πλειοψηφία των πολιτών που συμμετείχε στα μεγάλα συλλαλητήρια. Αλήθεια, δικαιοσύνη, σύγχρονα τρένα, να τρέξουμε πιο γρήγορα για να αλλάξουμε το κράτος και όσα κρατούν την Ελλάδα πίσω. Αυτή η πλειοψηφία θα μας κρίνει το 2027 και πάλι για όσα έχουμε κάνει. Τα Τέμπη δεν πρόκειται, δεν γίνεται να τα ξεχάσουμε. Πρώτοι εμείς θέλουμε να ξεκινήσει η δίκη για την ανείπωτη αυτή τραγωδία. Παράλληλα, θα συνεχίσουμε το κυβερνητικό έργο, όπως είναι το χρέος μας.
Και έρχομαι στην ανασκόπηση του 15νθημέρου, ξεκινώντας από τα νέα σχετικά με τον χώρο της οικονομίας και δύο εκθέσεις της ΕΛΣΤΑΤ. Σύμφωνα με την πρώτη έκθεση, η ανεργία υποχώρησε στο 8,7% που είναι η καλύτερη επίδοση των τελευταίων 17 ετών. Μειώθηκε δηλαδή 3 μονάδες από πέρυσι τον ίδιο μήνα και σχεδόν 10 μονάδες από τον Ιανουάριο του 2019 (τότε ήταν 18,5%). Είναι σημαντικό ότι η μείωση είναι ταχύτερη στις γυναίκες (23,6% το 2019- 10,9% το 2025) και στους νέους (39,7% το 2029 – 19,5% το 2025). Η δεύτερη έκθεση δείχνει ότι το 2024 έκλεισε με συνολική ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας κατά 2,3% έναντι 0,9% στην Ευρωζώνη. Μάλιστα, στο τέταρτο τρίμηνο του έτους το ελληνικό ΑΕΠ αυξήθηκε 2,6% από το ίδιο τρίμηνο του 2023. Πρόκειται για το 18ο συνεχόμενο τρίμηνο οικονομικής ανάπτυξης! Με αιχμή τις επενδύσεις, και με αύξηση των ακαθάριστων επενδύσεων παγίου κεφαλαίου κατά 9% στο 4ο τρίμηνο του 2024 σε σχέση με το 2023, και τις εξαγωγές +3,6%. Και ένα ακόμα νέο που δίνει ψήφο εμπιστοσύνης στην ελληνική οικονομία: μόλις προχθές ο επενδυτικός οίκος DBRS, αναβάθμισε εκ νέου την οικονομία μας. Πρόκειται για μία ακόμα ισχυρή επιβεβαίωση ότι η χώρα μας είναι πια ένας αξιόπιστος οικονομικός προορισμός, ότι οι αγορές την εμπιστεύονται, αλλά και ότι έχουμε ακόμα μεγαλύτερες προοπτικές για ανάπτυξη και επενδύσεις στο μέλλον. Αυτός είναι άλλωστε ο στόχος μας.
Θα έχει έρθει ήδη σε πολλές και πολλούς από εσάς, αν είστε μεταξύ 30 και 70 ετών, sms για να υποβληθείτε εντελώς δωρεάν σε εξετάσεις για την εκτίμηση του καρδιαγγειακού κινδύνου. Πρόκειται για την πιο μαζική δράση του προγράμματος «ΠΡΟΛΑΜΒΑΝΩ», η οποία αφορά 5,2 εκατομμύρια πολίτες, άνδρες και γυναίκες που ζουν στη χώρα μας και διαθέτουν ΑΜΚΑ, δηλαδή σχεδόν τον μισό πληθυσμό της Ελλάδας. Δίνω μεγάλη έμφαση στο πρόγραμμα αυτό, καθώς τα καρδιαγγειακά νοσήματα είναι από τις νούμερο ένα αιτίες θανάτου παγκοσμίως. Το κακό είναι ότι τα νοσήματα αυτά αρκετές φορές δεν έχουν προειδοποιητικά συμπτώματα και εμφανίζονται ξαφνικά, με μοιραία κατάληξη. Το καλό όμως είναι ότι μέσω της πρόληψης μπορούμε να το αλλάξουμε αυτό και μάλιστα, εκτιμάται από τους επιστήμονες ότι για κάθε εκατομμύριο πολιτών που θα αξιοποιήσουν αυτές τις προληπτικές εξετάσεις, μπορούν να σωθούν 20.000 ζωές. Σας καλώ λοιπόν να μην αγνοήσετε το μήνυμα που θα λάβετε και να κάνετε τις εξετάσεις.