Την ικανοποίησή του για το γεγονός ότι η Ελληνική Ένωση Τραπεζών αντιμετωπίζει θετικά την πρότασή του να επιβραβευθούν και οι συνεπείς δανειολήπτες στη ρύθμιση για την προστασία της α’ κατοικίας, εξέφρασε ο πρόεδρος της ΝΔ.
Με tweet που ανέβασε στον προσωπικό του λογαριασμό, ο Κυριάκος Μητσοτάκης σημειώνει ότι πρόκειται για δίκαιη πρόταση και η κυβέρνηση οφείλει να την υιοθετήσει άμεσα:
Εν τω μεταξύ, στελέχη της κυβέρνηση και τραπεζίτες αναζητούν λύση στο θέμα, καθώς ο νόμος Κατσέλη λήγει στις 28 Φεβρουαρίου και τα «κόκκινα δάνεια» δημιουργούν ανησυχίες στο τραπεζικό σύστημα.
Την ίδια στιγμή, οι θεσμοί δεν δείχνουν ικανοποιημένοι με την πρόταση της ελληνικής κυβέρνησης που έχουν στα χέρια τους, καθώς φαίνεται να είναι ιδιαίτερα θετική για τους δανειολήπτες αφήνοντας τις τράπεζες απροστάτευτες.
Κρίσιμο σημείο για τις τράπεζες είναι να υπάρξουν ασφαλιστικές δικλίδες για το ότι η αίτηση ένταξης σε καθεστώς προστασίας δεν θα χρησιμοποιείται καταχρηστικά και δεν θα αποτελεί παρελκυστική τακτική για τη ματαίωση πλειστηριασμών. Σύμφωνα με πληροφορίες, το σχέδιο που συμφώνησαν την προηγούμενη εβδομάδα κυβέρνηση και τράπεζες χρήζει κατά τους θεσμούς σοβαρών διορθωτικών παρεμβάσεων.
«Φύλλο και φτερό» το σχέδιο
Βρυξέλλες και Φρανκφούρτη, κάνουν «φύλλο και φτερό» το σχέδιο της κυβέρνησης για το νέο πλαίσιο προστασίας της πρώτης κατοικίας εντοπίζοντας τα εξής τρία θολά σημεία: Το εισοδηματικό όριο των 12.500 ευρώ κρίνεται υψηλό για την κατηγορία των επαγγελματιών με δεδομένο ότι εννιά στους δέκα ελεύθερους επαγγελματίες δηλώνουν εισόδημα χαμηλότερο από 7.000 ευρώ. Το περιουσιακό όριο των 250.000 σε αξία πρώτης κατοικίας κρίνεται ελλιπές. Το χρονικό διάστημα που θα διαρκέσει το νέο πλαίσιο προστασίας της πρώτης κατοικίας και με ποια περιοδικότητα θα πρέπει να επανεξετάζεται η εισοδηματική- περιουσιακή κατάσταση του οφειλέτη. Σε εκκρεμότητα παραμένει επίσης, η απάντηση του SSM στο σκέλος των πρόσθετων προβλέψεων που θα πρέπει να σχηματίσουν οι τράπεζες.
Καμπανάκι από την ΕΚΠΟΙΖΩ
Για παντελώς απροστάτευτη κατοικία των υπερχρεωμένων, από την 1η Μαρτίου 2019, κάνει λόγο σε ανακοίνωσή της η ΕΚΠΟΙΖΩ. Όπως σημειώνει δεν αμφισβητεί τη χρησιμότητα ή την αξία που έχουν τα διάφορα «προϊόντα ρύθμισης» που κατά καιρούς διοχετεύουν οι τράπεζες για τη ρύθμιση των κόκκινων δανείων αλλά σημειώνει την εκτίμησή της ότι η συμφωνία της κυβέρνησης με τις τράπεζες για την προστασία της κύριας κατοικίας, η οποία αναμένεται να λάβει τη μορφή νόμου, δεν αποτελεί έναν «Νέο Νόμο Κατσέλη».