Πολιτική

Μητσοτάκης: «Μείωση στο φόρο επιχειρήσεων και κατά 30% στον ΕΝΦΙΑ»

Με την μείωση φόρων σε επιχειρήσεις, ΕΝΦΙΑ και την προσέλκυση επενδύσεων, θα χαρακτηριστούν τα δύο πρώτα χρόνια της διακυβέρνησης της χώρας, σε περίπτωση που η ΝΔ κερδίσει τις επόμενες εκλογές. Αυτό υποσχέθηκε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, μιλώντας για το πώς θα κυβερνήσει τη χώρα, σε αποκλειστική του συνέντευξη που παραχώρησε στην εφημερίδα «Εθνικός Κήρυξ».

Μεταξύ άλλων ο κ. Μητσοτάκης αναφέρει ότι «η Συμφωνία των Πρεσπών είναι επιζήμια για την Ελλάδα καθώς, μεταξύ άλλων, η χώρα μας αναγνωρίζει για πρώτη φορά ‘μακεδονική γλώσσα’ και ‘μακεδονική εθνότητα’ τροφοδοτώντας έτσι τον αλυτρωτισμό και τον εθνικισμό στην ευαίσθητη περιοχή των δυτικών Βαλκανίων». Για τους λόγους αυτούς δηλώνει ξεκάθαρα ότι «εμείς διατηρούμε το δικαίωμά μας να ασκήσουμε βέτο στη διαδικασία ένταξης της γειτονικής χώρας στην Ευρωπαϊκή Ένωση».

Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με το τι θα χρειαστεί για την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης από την επενδυτική κοινότητα προς την Ελλάδα, ο κ. Μητσοτάκης δηλώνει, μεταξύ άλλων, ότι «μέσα στα δύο πρώτα χρόνια της κυβέρνησής μου, θα μειώσω τον φόρο για τις επιχειρήσεις από το σημερινό επίπεδο στο 20% και τον EΝΦΙΑ για όλους τους Έλληνες πολίτες κατά 30%. Ο ευρύτερος στόχος μας είναι να προσελκύσουμε σημαντικές ξένες επενδύσεις».

Κληθείς τέλος να σχολιάσει την τραγωδία που εκτυλίσσεται στη Βενεζουέλα, ο κ. Μητσοτάκης υπενθύμισε ότι «ο Ελληνας Πρωθυπουργός κάποτε ισχυρίστηκε ότι το καθεστώς Μαδούρο ήταν ένα πρότυπο, χαρακτηρίζοντάς το ένα ‘μοντέλο που θα έπρεπε να απλωθεί στην Ευρώπη’». Μάλιστα ο κ. Μητσοτάκης διερωτήθηκε «τι μπορεί να συνδέει τον κ Τσίπρα με τον δικτάτορα της Βενεζουέλας;».  

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της συνέντευξης:  

«Εθνικός Κήρυξ»: Η Ελλάδα γνώρισε μια περίοδο έντονης πόλωσης λόγω της επιμονής του κ. Τσίπρα να επιτευχθεί και να κυρωθεί μια συμφωνία με τα Σκόπια. Πιστεύετε ότι αυτό έχει ανοίξει μια νέα πληγή για το έθνος και αν ναι, τι μπορεί να γίνει για να αποφευχθεί ένας νέος διχασμός;  

Κυριάκος Μητσοτάκης: Ο κ. Τσίπρας σκόπιμα χρησιμοποίησε ένα σημαντικό εθνικό ζήτημα με στόχο να αλλάξει τους συσχετισμούς στο εσωτερικό και να αποκομίσει βραχυπρόθεσμο πολιτικό όφελος. Παράλληλα, ο στόχος του ήταν η αποκατάσταση της προσωπικής του αξιοπιστίας προς τους διεθνείς εταίρους της Ελλάδας, με δεδομένο ότι η συμφωνία με τα Σκόπια ήταν πολύ ψηλά στην ατζέντα τους. Ακριβώς όπως τον Ιούλιο του 2015, όταν το αχρείαστο τρίτο μνημόνιο έγινε πραγματικότητα, ο κ. Τσίπρας απέτυχε οικτρά να συνάψει μια συμφωνία που εξυπηρετεί τα εθνικά μας συμφέροντα.  

Και αυτό εξηγεί γιατί δεν αναζήτησε ποτέ κοινό έδαφος με τα κόμματα της αντιπολίτευσης στο ελληνικό κοινοβούλιο ούτε τα ενημέρωσε σε κανένα στάδιο των συνεχιζόμενων διαπραγματεύσεων. Για άλλη μια φορά, όπως και το 2015, το αποτέλεσμα των διαπραγματεύσεων ήταν απογοητευτικό. Η Συμφωνία των Πρεσπών είναι επιζήμια για την Ελλάδα επειδή, μεταξύ άλλων, η χώρα μας αναγνωρίζει για πρώτη φορά μια «μακεδονική γλώσσα» και μια «μακεδονική εθνότητα», τροφοδοτώντας έτσι τον αλυτρωτισμό και τον εθνικισμό στην ευαίσθητη περιοχή των Δυτικών Βαλκανίων.  

Είναι σωστή η επισήμανση ότι η συντριπτική πλειοψηφία των Ελλήνων είναι ενάντια στη συμφωνία και ότι πάρα πολλοί Ελληνες διαφωνούν με την κύρωσή της από το ελληνικό κοινοβούλιο. Πρέπει όλοι να γνωρίζουν ότι η Νέα Δημοκρατία παραμένει ο εγγυητής της ενότητας του ελληνικού λαού. Το κόμμα μας έχει ισχυρές ρίζες στην κοινωνία και μακρά δημοκρατική παράδοση.   Παρά το γεγονός ότι η Συμφωνία βλάπτει αναμφισβήτητα τη χώρα μας, εμείς δεν κατηγορούμε τους πολιτικούς μας αντιπάλους ότι είναι προδότες, όπως έκανε κάποτε ο ΣΥΡΙΖΑ, προκειμένου να έρθει στην εξουσία. Και γι’ αυτό το λόγο θα εξαντλήσουμε κάθε δυνατότητα, με αξιοπρέπεια και αποφασιστικότητα, ώστε να αμβλύνουμε τις σοβαρές αρνητικές συνέπειες της Συμφωνίας και να προστατεύσουμε τη χώρα μας από τους κινδύνους που αυτή εγκυμονεί. Αυτός είναι και ο λόγος που δεν απεμπολούμε το δικαίωμά μας να θέσουμε βέτο στην ένταξη της γειτονικής χώρας στην Ευρωπαϊκή Ενωση.    

«Ε.Κ.»: Οι αγορές σε ολόκληρο τον κόσμο καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι, μετά τις τελευταίες πολιτικές εξελίξεις, η χώρα εισήλθε σε μια περίοδο πολιτικής αστάθειας. Δεδομένων των προβλημάτων που αντιμετωπίζει η Ελλάδα, πόσο καιρό μπορεί αυτή η κατάσταση να συνεχιστεί χωρίς να διακινδυνεύσουμε να υπάρξουν περαιτέρω προβλήματα;  

Κ. Μητσοτάκης: Δυστυχώς, εδώ και καιρό, οι αγορές έχουν χάσει την εμπιστοσύνη τους στη σημερινή κυβέρνηση. Γνωρίζουν καλά ότι όχι μόνο δεν υλοποίησε τις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις προς όφελος της οικονομίας, των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και της μεσαίας τάξης, αλλά άσκησε, αντιθέτως, μια πολιτική υπερφορολόγησης, διόγκωσης του κράτους και παρεμπόδισης της επιχειρηματικότητας.  

Μετά τις τελευταίες εξελίξεις, η κυβέρνηση έχει πλέον μια οριακή πλειοψηφία στο κοινοβούλιο, η οποία είναι το αποτέλεσμα συναλλαγών κάτω από το τραπέζι με μεμονωμένους βουλευτές, σε πολλούς από τους οποίους υποσχέθηκαν κυβερνητικές ή άλλες θέσεις.  

Η κυριαρχία των λαϊκιστών το 2015 αποδείχθηκε εξαιρετικά επιζήμια για την Ελλάδα, αλλά ευτυχώς είμαστε μια δημοκρατική χώρα και σύντομα θα ακουστεί η φωνή των πολιτών. Και αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο, παρά τις πρόσφατες εξελίξεις, παραμένω πολύ αισιόδοξος για το μέλλον. Η νίκη της Νέας Δημοκρατίας το 2019 θα φέρει σταθερότητα και ελπίδα.  

Η Ελλάδα θα γίνει η πρώτη χώρα στην Ευρώπη όπου οι λαϊκιστές θα υποστούν μια ξεκάθαρη ήττα. Από μόνη της, η προκήρυξη των εκλογών θα αλλάξει το κλίμα στις διεθνείς αγορές και θα σφραγίσει τη μετάβαση από την εποχή της ανασφάλειας στην εποχή ελπίδας για τον ελληνικό λαό.

«Ε.Κ.»: Πώς μπορείτε να αποκαταστήσετε την εμπιστοσύνη των διεθνών κεφαλαιαγορών; 

Κ. Μητσοτάκης: Είναι κρίσιμο για την επόμενη κυβέρνηση να αποκαταστήσει γρήγορα την εμπιστοσύνη των αγορών, να μειώσει το κόστος δανεισμού της Ελλάδας και να επαναφέρει τα ελληνικά ομόλογα σε επίπεδο υψηλής πιστοληπτικής διαβάθμισης (investment grade). Εχουμε σχέδιο που θα μας επιτρέψει να επιτύχουμε αυτόν τον στόχο μέσα σε 18 μήνες.  

Η ακεραιότητα και οι ικανότητες των προσώπων που θα στελεχώσουν την κυβέρνησή μου θα αποτελέσουν το πρώτο κρίσιμο μήνυμα προς τις αγορές.

Σε τελική ανάλυση, το ζήτημα είναι να πιστεύει κανείς στην εφαρμογή διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων για να γίνει η Ελλάδα πιο ανταγωνιστική και να αλλάξει το συνολικό επιχειρηματικό κλίμα. Μέσα στα πρώτα δύο χρόνια της κυβέρνησής μου, θα μειώσουμε τον συντελεστή φορολογίας από το σημερινό επίπεδο στο 20% και τον ENΦIA για όλους τους Ελληνες πολίτες κατά 30%.  

Ο ευρύτερος στόχος μας είναι να προσελκύσουμε σημαντικές ξένες επενδύσεις, να κινητοποιήσουμε τις εγχώριες επενδύσεις και να παρέχουμε την απαραίτητη ρευστότητα στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Είναι αυτονόητο ότι θα κινηθούμε γρήγορα για να ξεμπλοκάρουμε μεγάλα επενδυτικά έργα, ξεκινώντας από το πρώην αεροδρόμιο του Ελληνικού, και συνεχίζοντας και σε άλλα αδρανή έργα όπως η επένδυση εξόρυξης χρυσού στις Σκουριές.  

Επιπλέον, θα εφαρμόσουμε άμεσα μια συντονισμένη ρυθμιστική παρέμβαση προκειμένου να απλοποιήσουμε δραστικά τις αδειοδοτήσεις και άλλες γραφειοκρατικές διαδικασίες οι οποίες σχετίζονται με τη σύσταση μιας επιχείρησης στην Ελλάδα.      

«Ε.Κ.»: Ποια είναι η θέση σας για το ζήτημα της Βενεζουέλας;  

Κ. Μητσοτάκης: Συμμεριζόμαστε τη δυσχερή κατάσταση του λαού της Βενεζουέλας και την επιθυμία του να απαλλαγεί από ένα αδίστακτο δικτατορικό καθεστώς, το οποίο είναι προσκολλημένο στην εξουσία με κάθε κόστος. Ο λαός της Βενεζουέλας αντιμετωπίζει όχι μόνο έλλειψη τροφίμων, αλλά και βία, εκφοβισμό και παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.  

Η Νέα Δημοκρατία υποστηρίζει πλήρως το αίτημα της ΕΕ για ελεύθερες και δίκαιες εκλογές. Η τραγωδία που έχει ξεσπάσει στη Βενεζουέλα πρέπει να βρει γρήγορα δημοκρατική διέξοδο. Τα περισσότερα δημοκρατικά κόμματα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο έστειλαν πρόσφατα ένα ισχυρό μήνυμα κατά του καθεστώτος Μαδούρο, με θλιβερή εξαίρεση τον ΣΥΡΙΖΑ.  

Ο Ελληνας Πρωθυπουργός υποστήριξε κάποτε ότι το καθεστώς Μαδούρο ήταν ένα πρότυπο, το οποίο και ονόμαζε «μοντέλο που θα έπρεπε να απλωθεί στην Ευρώπη». Δικαίως λοιπόν θα μπορούσε κάποιος να αναρωτηθεί τι μπορεί να συνδέει τον κ. Τσίπρα με τον δικτάτορα της Βενεζουέλας;    

Ο πρόεδρος της ΝΔ, Κυριάκος Μητσοτάκης με τον πατέρα του, αείμνηστο πρώην πρωθυπουργό, Κωνσταντίνο Μητσοτάκη.

«E.Κ.»: Πώς επηρεάζει η μνήμη του πατέρα σας την πολιτική σας σκέψη και συμπεριφορά;  

Κ. Μητσοτάκης: Ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης ήταν ένας τολμηρός πολιτικός που είπε πολλές αλήθειες σε δύσκολες εποχές για την Ελλάδα. Υπήρξε φίλος της Αμερικής. Μεγαλώνοντας μαζί του κουβαλάω ακόμη ζωντανές αναμνήσεις και έντονα συναισθήματα. Ωστόσο, από τότε που μπήκα στην πολιτική, έχω ακολουθήσει το δικό μου μονοπάτι και έλαβα τις δικές μου αποφάσεις, για τις οποίες και τελικά θα κριθώ.

You may also like