Ολοκληρώθηκε η συνάντηση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, στη Νέα Υόρκη.
Κυβερνητικές πηγές αναφέρουν ότι κατά τη διάρκεια της συνάντησης ο πρωθυπουργός εξέφρασε την εκτίμησή του για τις προσπάθειες του γενικού γραμματέα και της προσωπικής απεσταλμένης του, Μαρία Άνχελα Ολγκίν, για την επανεκκίνηση των συνομιλιών για το Κυπριακό.
Μητσοτάκης σε Γκουτέρες: Η Ελλάδα θέλει να είναι γέφυρα ανάμεσα στο Νότο και το Βορρά, τη Δύση και την Ανατολή
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης υπογράμμισε ότι το γεγονός πως η Κύπρος, 50 χρόνια μετά την τραγωδία του ’74, παραμένει διαιρεμένη είναι μια μη αποδεκτή κατάσταση και τόνισε ότι πρέπει να αξιοποιηθεί κάθε δυνατότητα για λύση του Κυπριακού στη βάση των αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.
Συζητήθηκε, ακόμη, η ανάληψη από την Ελλάδα θέσης μη μόνιμου μέλους του Συμβουλίου Ασφαλείας (2025-26).
Ο πρωθυπουργός ενημέρωσε τον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ για τις ελληνικές προτεραιότητες και υπογράμμισε ότι η Ελλάδα θέλει να είναι γέφυρα ανάμεσα στο Νότο και το Βορρά, τη Δύση και την Ανατολή, καθώς είναι κράτος-μέλος της Ε.Ε., του ΝΑΤΟ και συνομιλεί ταυτόχρονα με χώρες του Παγκόσμιου Νότου.
Διπλωματικές πηγές: Θα εξαντληθούν όλες οι δυνατότητες για το Κυπριακό
Σύμφωνα με πληροφορίες έγινε μια ουσιαστική συζήτηση για το Συμβούλιο Ασφαλείας, τις προκλήσεις για την Ελλάδα και τον ρόλο της ο οποίος μπορεί να είναι παραγωγικός και χρήσιμος, καθώς είναι και μέλος της Ε.Ε. και τον παγκόσμιο νότο και έτσι μπορεί να έχει ουσιαστικό ρόλο στο Σ.Α.
Κατά τις ίδιες πληροφορίες, εκφράστηκε η επιθυμία τόσο της ελληνικής πλευράς όσο και του Γενικού Γραμματέα να εξαντληθεί κάθε δυνατότητα για επανέναρξη των συνομιλιών. Ο ΠΘ υπογράμμισε ότι αναμένονται οι προτάσεις της κ. Ολγκίν για να διαπιστωθεί εάν υπάρχει κοινός τόπος για επανέναρξη των συνομιλιών. Εννοείται ότι θα πρέπει να είναι χωρίς αποκλίσεις από το πλαίσιο των αποφάσεων του Σ.Α. του ΟΗΕ, αναφέρουν οι πληροφορίες.
Σύμφωνα με πληροφορίες η ελληνική θέση που εκφράστηκε συμπυκνώνεται στη φράση ότι η επανάληψη του παρελθόντος δεν είναι χρήσιμη. Αναμένονται οι προτάσεις της κ. Ολγκίν και ελληνική επιθυμία είναι η επανέναρξη των συνομιλιών. Προφανώς, αναφέρουν οι πληροφορίες, πρέπει να γίνει σαφές εάν το πλαίσιο που θα δοθεί μπορεί να αποτελέσει αφετηρία. Μπορεί να υπάρχουν νέες ιδέες αλλά μέσα στο ήδη υπάρχον κοστούμι, δηλαδή χωρίς αποκλίσεις από το πλαίσιο του Σ.Α. Εκείνο που ειπώθηκε είναι ότι δεν αντιμετωπίζονται θέματα για τετραμερείς ή πενταμερείς καθώς οι δυο κοινότητες θα ασχοληθούν και θα αποφασίσουν και εν συνεχεία θα αποφασιστεί εάν θα υπάρξει παράταση στη θητεία της κ. Ολγκίν, καταλήγουν οι ίδιες πληροφορίες.