SelectedΟικονομίαΠολιτική

Μητσοτάκης: Σε όλους τους συνταξιούχους εφάπαξ μέσα στο 2020 τα αναδρομικά βάσει της απόφασης του ΣτΕ

Η κυβέρνηση θα καταβάλει εφάπαξ, πλήρως και σε όλους τους συνταξιούχους της χώρας μέσα στο 2020 τα αναδρομικά ποσά που δικαιούνται βάσει της απόφασης του Συμβουλίου της Επικρατείας.

Αυτό το μήνυμα έστειλε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, από το βήμα της Βουλής, επισημαίνοντας, παράλληλα, ότι η κυβέρνηση θα συνεχίζει να στηρίζει τις ομάδες εκείνες του πληθυσμού, οι οποίες βρίσκονται καταμεσής της κρίσης του κορονοϊού.

“Η κυβέρνηση συμμορφώνεται με τις δικαστικές αποφάσεις, όπως είχαμε δεσμευτεί ότι θα κάνουμε. Μιλάμε για ένα ποσό ύψους 1,4 δισεκατομμυρίων ευρώ, που αφορά κύριες συντάξεις του ιδιωτικού τομέα. Δικαίωμα, το οποίο επεκτείνεται όμως και στους συνταξιούχους του δημοσίου συνολικά.

Ωφελημένοι θα είναι λίγο παραπάνω από 2,5 εκατομμύρια συνταξιούχοι. Είναι μία κίνηση που η κυβέρνηση απευθύνει προς τους απόμαχους της δουλειάς που γνωρίζουμε καλά ότι σε μία δύσκολη συγκυρία καλούνται να στηρίξουν τα παιδιά τους και τα εγγόνια τους”, τόνισε ο κ. Μητσοτάκης. “Με την ίδια τόλμη που η κυβέρνηση θα εκταμιεύσει εφάπαξ το ποσό είμαι υποχρεωμένος να πω ότι η συγκεκριμένη δαπάνη αγγίζει το όριο των δημοσιονομικών δυνατοτήτων του τόπου. Δεν υπάρχουν περιθώρια για ικανοποίηση πρόσθετων αιτημάτων αυτού του είδους. Οι συνταξιούχοι μας δεν χτυπήθηκαν όσο άλλες κατηγορίες από την πανδημία. Προστατεύθηκαν πλήρως και η πολιτεία οφείλει να κρατά δημοσιονομικές ισορροπίες. Να εξετάζει προφανώς και τη βιωσιμότητα του χρέους, αλλά και να κρατάει εφεδρείες σε κάθε δύσκολη στιγμή. Ενδεχομένως να υπάρχουν αιτιάσεις να αυξηθεί αυτό το ποσό, ώστε να καλυφθούν δώρα, επικουρικές συντάξεις. Θέλω όμως να απευθυνθώ στους συνταξιούχους. Να τους πω ότι η ενίσχυση με ένα εφάπαξ ποσό ύψους 1,4 δισεκατομμυρίων αποτελεί μία πολιτική επιλογή και θέλω αυτή η απόφαση να εκτιμηθεί και να εκτιμηθεί λαμβάνοντας υπόψη συνολικά την κατάσταση στην οποία βρίσκεται η χώρα. Δεν υπάρχουν περιθώρια άλλων παροχών και οτιδήποτε διαφορετικό θα ήταν άδικο για τους ανέργους, άδικο για τους εργαζόμενους. Θα ήταν άδικο για τις επόμενες γενιές. Άδικο για το σύνολο της κοινωνίας που αντιμετωπίζει με ενότητα και ομοψυχία αλλεπάλληλες προκλήσεις”, επεσήμανε ο πρωθυπουργός.

Όπως επισημαίνουν στελέχη, η κυβέρνηση αποφάσισε να καταβάλει εφάπαξ τα συγκεκριμένα ποσά και μάλιστα χωρίς κούρεμα, όπως ανέφεραν δημοσιεύματα των τελευταίων ημερών, εφαρμόζοντας πλήρως την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας. Επιπλέον η κυβέρνηση δίνει αναδρομικά κύριας σύνταξης, όχι μόνο στους 250.000 που προσέφυγαν δικαστικά, αλλά στο σύνολο των περίπου 2 εκατομμυρίων συνταξιούχων.

“Υπογραμμίζεται ότι τα δημοσιονομικά περιθώρια του κράτους δεν είναι απεριόριστα. Και ειδικά σε μία περίοδο πρωτόγνωρης κρίσης, εξαιτίας της πανδημίας του κορονοϊού. Αυτή η δυνατότητα υπάρχει αυτή τη στιγμή και πάντα λαμβάνεται υπόψη η διαγενεακή αλληλεγγύη και η γενικότερη κατάσταση της οικονομίας που έχει πλήξει σημαντικούς κλάδους στον κόσμο της εργασίας”, σημειώνουν.

Όσον αφορά στο ερώτημα γιατί είναι πεπερασμένα τα δημοσιονομικά περιθώρια, τα ίδια στελέχη τονίζουν πως η κυβέρνηση θα πρέπει να καλύψει αυξημένες ανάγκες που γεννιούνται αφενός από τις προκλήσεις στα εθνικά μας θέματα και αφετέρου από εξωγενείς παράγοντες, όπως η πανδημία του κορονοϊού.

“Η κυβέρνηση στήριξε και πρόκειται να στηρίξει περαιτέρω τους συμπολίτες μας, ανέργους, εργαζόμενους και ελεύθερους επαγγελματίες, ιδίως στο εμπόριο, στην εστίαση και στον τουρισμό, που είδαν κατακόρυφη πτώση των εσόδων και των αποδοχών τους, λόγω του αναγκαστικού lockdown και της μείωσης του τζίρου που προκάλεσε η πανδημία. Επιπλέον, οι συνεχείς γεωπολιτικές προκλήσεις επιβάλλουν την ενίσχυση της αποτρεπτικής ισχύος των Ενόπλων Δυνάμεων της χώρας, χωρίς εκπτώσεις και με σαφές δημοσιονομικό κόστος το οποίο θα επωμιστούν οι φορολογούμενοι για να μπορεί η χώρα να υπερασπίζεται τα κυριαρχικά της δικαιώματα έναντι κάθε επιβουλής”, αναφέρουν.

Παράλληλα, στη διάρκεια της ομιλίας του στη Βουλή για το φορολογικό νομοσχέδιο, ο κ. Μητσοτάκης τόνισε, μεταξύ άλλων:

-Είναι η πρώτη παρουσία μου στη Βουλή μετά την ιστορική απόφαση των Βρυξελλών για το Ταμείο Ανάκαμψης. Είναι η απάντηση της Ευρώπης σε όσους έσπευσαν να αμφισβητήσουν ότι μπορεί να ξεπερνά διαφορές και να υπηρετεί κοινά υπερεθνικά ζητούμενα. Τα αποτελέσματα των Βρυξελλών είχαν ένα νικητή. Την ενωμένη και αλληλέγγυα Ευρώπη. Η συμφωνία είναι μία ιστορική στιγμή για την εξέλιξη και την εμβάθυνση της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

– Η Ελλάδα είναι από τις κερδισμένες χώρες. Πρόκειται για 72 δισεκατομμύρια. Υπήρξαμε από τους πρωταγωνιστές αυτής της προσπάθειας. Είχα συνυπογράψει επιστολή που είχαμε στείλει στον πρόεδρο Μισέλ τον περασμένο Μάρτιο, ζητώντας η Ευρώπη να κάνει αυτό το τολμηρό βήμα. Καταλήξαμε πριν από δέκα ημέρες στην επιτυχία των Βρυξελλών. Πιστεύω ότι και εμείς με τον τρόπο μας βάλαμε το δικό μας λιθαράκι όχι μόνο για να διασφαλίσουμε τα συμφέροντα της χώρας. Αλλά και να δώσουμε έναν αγώνα για την ανάγκη η Ευρώπη να κάνει συνολικά αυτό το τολμηρό βήμα.

– Οι στόχοι μας έγιναν πράξη στο ακέραιο. Δεν υπάρχει κανένα απολύτως συμπληρωματικό μνημόνιο για την εκταμίευση των πόρων και οι όροι είναι ίδιοι και για τα 27 κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Βρισκόμαστε αντιμέτωποι με μία μεγάλη εθνική πρόκληση και αυτή δεν είναι άλλη από μία διαφορετική αντίληψη για το πώς διαχειριζόμαστε αυτά τα κεφάλαια. Το κρίσιμο στοίχημα είναι οι πόροι αυτοί να κατευθυνθούν σωστά σε δράσεις με ουσιαστικό αναπτυξιακό αποτέλεσμα. Να μετατρέψουμε την κρίση ως μία νέα αφετηρία για τη συνολική κατεύθυνση της χώρας και της οικονομίας της. Σε ένα περιβάλλον που θα αξιοποιεί όλες τις δημιουργικές δυνάμεις του τόπου μας. Προσφέροντας ασφάλεια, δουλειές και κοινωνική συνοχή. Επεξεργαζόμαστε ένα συνεκτικό εθνικό στρατηγικό σχέδιο. Η στόχευση και η κατανομή των πόρων δεν θα γίνει αυτή τη φορά όπως είθισται να γίνεται. Δηλαδή με καθυστερήσεις στον σχεδιασμό και στην απορρόφηση. Με πελατειακά συμφέροντα που ερίζουν αδιαφανώς για πόρους. Το κυβερνητικό σχέδιο θα είναι βασισμένο στις προτάσεις για τις στρατηγικές κατευθύνσεις της επιτροπής Πισσαρίδη. Είναι μία στιγμή μεγίστης εθνικής ευθύνης. Θα ακούσουμε τις απόψεις των κομμάτων, για να διαμορφώσουμε ένα εθνικό σχέδιο.

– Καινοτομία είναι και ο νέος μηχανισμός στήριξης των δανειοληπτών. Το πρόγραμμα “γέφυρα” αυξάνει σημαντικά τον αριθμό των δικαιούχων γιατί στους δανειολήπτες των παλαιών ρυθμίσεων προστίθεται μία νέα κατηγορία. Είναι οι εργαζόμενοι και οι επαγγελματίες από πληγέντες κλάδους. Η ρύθμιση αφορά όλα τα δάνεια.

– Οι σημερινές πρωτοβουλίες έρχονται σε μία περίοδο δύσκολη αλλά αποτελούν έναν κρίκο μιας μεγάλης αλυσίδας παρεμβάσεων στην οικονομία. Η αναστολή των δόσεων στα δάνεια έδωσε ανάσες σε 284.000 επιχειρήσεις και νοικοκυριά. Κρατάμε πάντα εφεδρείες για κάθε απρόοπτο.

– Παρά τις δυσκολίες και τα εμπόδια η Ελλάδα εξακολουθεί να βαδίζει στο μονοπάτι της προόδου σε όλα τα επίπεδα. Έχουμε μία κοινωνία ενωμένη, ένα κράτος που διαρκώς εκσυγχρονίζεται υπέρ του πολίτη, μία κυβέρνηση που ξέρει και μπορεί. Που εργάζεται με σχέδιο και φέρνει αποτελέσματα.

– 46 χρόνια από την εισβολή της Κύπρου η ελληνική Πολιτεία απονέμει ισόβια σύνταξη στους άντρες που υπερασπίστηκαν την ελευθερία στην πρώτη γραμμή. Το οφείλαμε στην Εθνική Συνείδηση και στην ιστορική μνήμη και το κάναμε.

”Επιλέξαμε να δώσουμε όλα μαζί τα αναδρομικά εφάπαξ σε όλους τους συνταξιούχους εντός του 2020. Είναι πολιτική απόφαση.”
“Αναφερθήκατε στο ζήτημα της εξαγγελίας μου για την απόφαση της κυβέρνησης να καταβάλει εντός του 2020 και εξ’ ολοκλήρου τα αναδρομικά στους συνταξιούχους. Η υποχρέωση της κυβέρνησης θα ήταν να συμμορφωθεί με δικαστική απόφαση στο βαθμό να καταλαμβάνει μόνο όσους είχαν προσφύγει. Δεν το κάνουμε γιατί θα ήταν αναμενόμενο να προσφύγουν και οι υπόλοιποι και θα δικαιωνόντουσαν. Θα υποβάλλαμε συνταξιούχους στον κόπο και στη δαπάνη. Επιλέξαμε να τα δώσουμε όλα μαζί εφάπαξ εντός του 2020 και αυτό είναι πολιτική απόφαση”.

Με τον τρόπο αυτό, ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, απάντησε στις αναφορές του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Τσίπρα, στη Βουλή. Ο κ. Μητσοτάκης επεσήμανε, εκ νέου, ότι το κείμενο της επιτροπής Πισσαρίδη θα δοθεί σε διαβούλευση ακόμα και σήμερα, προσθέτοντας πως θα υπάρχει αρκετός χρόνος για συζήτηση και στο Κοινοβούλιο. “Είναι δίκαιος και έντιμος συμβιβασμός και η Ευρώπη προχωρεί πάντα μέσα από συμβιβασμούς, αλλά αυτός αποτέλεσε άλμα”, είπε ο πρωθυπουργός και σημείωσε ότι στο υπουργικό συμβούλιο της Παρασκευής θα αναφερθεί αναλυτικά στην κατανομή των πόρων. “Πράσινη μετάβαση και ψηφιακό κράτος. Πρέπει να είστε ο μόνος Έλληνας που δεν έχει καταλάβει ότι έχει γίνει επανάσταση στην επικοινωνία του κράτους με τους πολίτες”, τόνισε, στη διάρκεια της δευτερολογίας του. “Το τραπεζικό σύστημα πρέπει να τρέξει πιο γρήγορα στην εκταμίευση πόρων. Πιέζουμε τις τράπεζες να εκταμιεύσουν πόρους χωρίς να παραβιάζονται ορισμένα βασικά κριτήρια. Δε φαντάζομαι ότι θεωρείτε πως η τράπεζα πρέπει να δίνει δάνειο σε όποιον ζητάει δάνειο”, συμπλήρωσε.

Διαβάστε ακόμη

Περισσότερα στην κατηγορία: Selected