Παρά τη δυσμενή συγκυρία, που ορίζεται από τις μεγάλες και πολυήμερες πυρκαγιές του Αυγούστου, στο επιτελείο του Μεγάρου Μαξίμου κυριαρχεί η συγκρατημένα αισιόδοξη πεποίθηση ότι οι αντίξοες συνθήκες, οι οποίες επικράτησαν τις τελευταίες εβδομάδες με την άνιση μάχη που έδωσε ο κρατικός μηχανισμός έναντι των ολοένα εμφανέστερων συνεπειών της κλιματικής κρίσης, θα αποτελέσουν σύντομα παρελθόν και θα δώσουν τη σκυτάλη στην επιτάχυνση των αλλαγών και των μεταρρυθμίσεων που έχουν άμεση αντανάκλαση στη βελτίωση της καθημερινότητας των πολιτών.
Οπως έκανε την περασμένη Πέμπτη στη Βουλή, κατά τη συζήτηση των πολιτικών αρχηγών που διασταύρωσαν τα ξίφη τους σχετικά με το τελευταίο κύμα των μεγάλων πυρκαγιών, οι οποίες έπληξαν κυρίως τον Εβρο και την Πάρνηθα, αλλά και στο Υπουργικό Συμβούλιο που συνεδρίασε την Παρασκευή με βαριά μεταρρυθμιστική ατζέντα, έτσι και το προσεχές Σαββατοκύριακο στη ΔΕΘ, ο κ. Μητσοτάκης δεν προτίθεται, σύμφωνα με συνεργάτες του, να κρύψει τις «αδυναμίες που έχουν διαπιστωθεί, ιδίως στον τομέα της πρόληψης και του έγκαιρου εντοπισμού των πυρκαγιών».
Ο πρωθυπουργός αποκρούει με κάθε ευκαιρία την επίθεση που δέχεται από την αντιπολίτευση, την οποία επικρίνει ότι «εκτοξεύει άδικες κατηγορίες» και καταφεύγει «σε εύκολους μύθους που καλλιεργούν εσκεμμένα συχνά μια σύγχυση γύρω από την κλιματική κρίση», χωρίς να αντιπαραθέτει «τεκμηριωμένη και κοστολογημένη αντιπρόταση ή κάποια ουσιαστική και ρεαλιστική εισήγηση».
Η κυβέρνηση, αντιθέτως, όπως υποστηρίζουν συνεργάτες του κ. Μητσοτάκη, προχωρά σε «σειρά από πρωτοβουλίες προκειμένου η αρνητική συγκυρία τού σήμερα να μετατραπεί σε μια καλύτερη άμυνα για το αύριο». Πρωτοβουλίες οι οποίες περιλαμβάνουν την άμεση προμήθεια νέου τεχνολογικού εξοπλισμού, στο πλαίσιο της γρήγορης υλοποίησης του προγράμματος «Αιγίς», νέες διαδικασίες πρόληψης και πρόσθετες προσλήψεις 1.200 πυροσβεστών και δασικών υπαλλήλων.
Ταυτόχρονα κινήθηκαν με ταχείς ρυθμούς οι διαδικασίες για την αποζημίωση των πυρόπληκτων, με έναρξη της καταγραφής των ζημιών σχεδόν πριν καν σβήσουν ολοσχερώς οι πυρκαγιές, ενώ δρομολογήθηκαν σχέδια για την ανασυγκρότηση των καμένων περιοχών και ειδικά του Εβρου κατά τα πρότυπα της αντίστοιχης παρέμβασης που έγινε πριν από δύο χρόνια στην Εύβοια.
Η «μεγάλη εικόνα»
Στο πρωθυπουργικό γραφείο τις τελευταίες ημέρες επικρατεί πυρετός συσκέψεων, καθώς το επιτελείο των συνεργατών του κ. Μητσοτάκη προετοιμάζει την παρουσία του στη ΔΕΘ. Ο ίδιος ο πρωθυπουργός ταξίδεψε στο μέσον της προηγούμενης εβδομάδας στη Θεσσαλονίκη και είχε σειρά επαφών και διαβουλεύσεων με εκπροσώπους φορέων της Βόρειας Ελλάδας προκειμένου να συμπεριληφθούν οι θέσεις και οι απόψεις τους στην εναρκτήρια ομιλία των εγκαινίων της Εκθεσης.
«Παρά τη δυσκολία και την όποια δυσθυμία μπορεί να υπάρχει λόγω του πραγματικά μεγάλου προβλήματος των πυρκαγιών, να μην ξεχνάμε τη μεγάλη εικόνα για την οποία θα μιλήσουμε προφανώς και πολύ πιο αναλυτικά το επόμενο Σαββατοκύριακο στη Θεσσαλονίκη», επεσήμανε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός στο Υπουργικό Συμβούλιο της Παρασκευής, περιγράφοντας κατ’ αυτόν τον τρόπο τη σημασία που δίνεται από το κυβερνητικό επιτελείο στην ομιλία που θα εκφωνήσει ο πρωθυπουργός.
Προανάκρουσμα, άλλωστε, των όσων σχεδιάζει να πει ο κ. Μητσοτάκης αποτέλεσε η συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου στην οποία παρουσιάστηκαν οι μεταρρυθμιστικές νομοθετικές πρωτοβουλίες που θα αναληφθούν το αμέσως προσεχές διάστημα και οι οποίες στην πλειονότητά τους κατατείνουν σε αλλαγές που επηρεάζουν θετικά την καθημερινή ζωή των μελών της ελληνικής κοινωνίας.
Οπως εξηγούν συνεργάτες του, είναι πρωτοβουλίες που με την υλοποίησή τους επιταχύνονται τα βήματα προς τα εμπρός που έχει σχεδιάσει το κυβερνητικό επιτελείο σε μια σειρά από τομείς της πολιτικής, όπως στην Υγεία, στην εργασία, στην καθημερινότητα του πολίτη, στην ασφάλεια και στη Δικαιοσύνη. Ειδικότερα: