Πολιτική

Μητσοτάκης στο CNN: Κάθε βοήθεια προς τη Σύρια πρέπει να συντονιστεί σε ευρωπαϊκό επίπεδο

«Η Ελλάδα ήταν από τις πρώτες χώρες που απάντησε στο αίτημα της Τουρκίας για ευρωπαϊκή συνδρομή. Έχουμε πλήρωμα της ΕΜΑΚ στο Χαταϊ και υποθέτω ότι η φωτογραφία του 7χρονου κοριτσιού είναι αυτό που σώθηκε από την ομάδα της ΕΜΑΚ», τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης μιλώντας στην εκπομπή του CNN «Connect the World».

Όπως επεσήμανε ο πρωθυπουργός «η Ελλάδα έχει εμπειρία και ξέρει ότι ο χρόνος είναι κρίσιμος, άρα πρέπει να βγουν οι ομάδες γρήγορα για να σωθούν άνθρωποι που είναι παγιδευμένοι κάτω από τα κτίρια. Είναι εξαιρετικά δύσκολες οι συνθήκες. Πρακτικά μιλάμε για δύο χωριστούς, τεράστιους σεισμούς. Συνεργαζόμαστε εξαιρετικά με τις τουρκικές αρχές, υπάρχει σημαντική κινητοποίηση από την Τουρκία. Πρώτη προτεραιότητα να σωθούν άνθρωποι που έχουν παγιδευτεί σε κτίρια και μετά οι αρχές θα εστιάσουν σε θέματα στέγασης, πώς θα τραφούν οι άνθρωποι που δεν θα επιστρέψουν στα σπίτια τους και μετά η ανοικοδόμηση».

Interview on CNN’s Connect the World

Live | Interview on CNN’s Connect the World.

Posted by Kyriakos Mitsotakis on Tuesday, February 7, 2023

Αναφορικά με την κατάσταση που επικρατεί αυτή τη στιγμή στη Συρία ο κ. Μητσοτάκης είπε ότι «δεν υπάρχει επίσημος συνομιλητής, άρα πρέπει να δουλέψουμε μέσω διεθνών μεσολαβητών. Θα έχουμε δύσκολες μέρες μπροστά μας διαχειριζόμενοι τις βραχυπρόθεσμες ανάγκες, θα βοηθήσουμε την Τουρκία και για τις μακροπρόθεσμες συνέπειες. Η πρόταση μου θα είναι και στο επίπεδο του ευρωπαϊκού συμβουλίου ότι κάθε βοήθεια προς τη Σύρια πρέπει να συντονιστεί σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Δεν έχει να κάνει με τη γεωπολιτική, ούτε με την αναγνώριση κανενός καθεστώτος, αλλά να σώσουμε ανθρώπους σε εξαιρετικά δυσχερείς συνθήκες. Είναι σημαντικό οι διαπραγματεύσεις για τη βοήθεια στη Σύρια να γίνουν μέσω ΟΗΕ ή Ε.Ε. Δεν είμαστε έτοιμοι να έχουμε αυτές τις συνεννοήσεις σε διμερές επίπεδο με τη Σύρια. Είναι λεπτή η κατάσταση. Δεν μπορώ να σχολιάσω λεπτομερώς. Χρειαζόμαστε μια διεθνή απόφαση και να συμφωνήσουμε πώς θα βοηθήσουμε τη Σύρια, λαμβάνοντας υπόψιν τις τεράστιες περιπλοκές, το καθεστώς της ηγεσίας και τις επιβληθείσες κυρώσεις».

«Σε αυτές τις ώρες, αυτό που είναι σημαντικό είναι ότι είμαστε γείτονες και βοηθάμε ο ένας τον άλλον σε δύσκολες ώρες. Είχαμε έναν μεγάλο σεισμό στην Τουρκία το 1999, εμείς βοηθήσαμε, μετά είχαμε εμείς έναν μεγάλο σεισμό και η Τουρκία προσέφερε βοήθεια. Στο τέλος της ημέρας, είναι ώρα να βάουοεμ προσωρινά στην άκρη τις διαφορές μας και να αντιμετωπίσουμε μια επείγουσα κατάσταση. Είμαστε σε ένα γεωλογικά ενεργό μέρος της γης και πρέπει να αντιμετωπίσουμε τις συνέπειες. Οι λαοί της Ελλάδας και της Τουρκίας είναι φίλοι. Έχουμε πολιτικές διαφορές, αλλά δεν έχουμε να χωρίσουμε τίποτα με τους Τούρκους.  Δεν μπορώ να φανταστώ πιο ισχυρή εικόνα από αυτή ενός Έλληνα και ενός Τούρκου διασώστη να σώζουν ένα 7χρονο κοριτσάκι», κατέληξε ο πρωθυπουργός.