Πολιτική

Μητσοτάκης στον ΟΗΕ: Αποδόμησε τη ρητορική Ερντογάν, έθεσε τις «κόκκινες» γραμμές και «μίλησε» στον τουρκικό λαό

Με αυστηρότητα και νηφαλιότητα, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης αποδόμησε από το βήμα της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών το σύνολο της επιχειρηματολογίας της τουρκικής ηγεσίας αφού έθεσε με σαφήνεια και κατηγορηματικότητα τις κόκκινες γραμμές της Ελλάδας που είναι η υπεράσπιση των ελληνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων.

Παρόλο, ωστόσο, που δεν μάσησε τα λόγια του και στηλίτευσε την προκλητικότητα της τουρκικής ηγεσίας κάνοντας αναφορά στο παλαιότερο «casus belli» και την πιο πρόσφατη απειλή «θα έρθουμε νύχτα», ο κ. Μητσοτάκης κράτησε ανοικτούς τους διαύλους με τη γειτονική χώρα, απευθυνόμενος κυρίως προς το λαό της για να τον διαβεβαιώσει ότι δεν κινδυνεύει από τη χώρα μας, όπως προσπαθεί να τον πείσει το καθεστώς Ερντογάν.


Prime Minister Kyriakos Mitsotakis' speech at the 77th Session of the UN General Assembly

«Αν ο Πρόεδρος Ερντογάν θέλει να μιλήσει για “κόκκινες γραμμές”, τότε λέω το εξής: οι τουρκικές αξιώσεις στην κυριαρχία των νησιών της Ελλάδας είναι αβάσιμες και απαράδεκτες», υπογράμμισε ο πρωθυπουργός. Όπως είπε, «η αμφισβήτηση της κυριαρχίας ελληνικού εδάφους ξεπερνά την “κόκκινη γραμμή” για όλους τους Έλληνες». «Και ως πρωθυπουργός της Ελλάδας», τόνισε, δίνοντας προσωπικό τόνο στην όλη υπόθεση, «δεν θα συμβιβαστώ ποτέ σε ό,τι έχει να κάνει με την εδαφική ακεραιότητα, την ασφάλεια και τη σταθερότητα της χώρας μου. Η Ελλάδα δεν θα δεχτεί bullying από κανέναν».

Έσπευσε, ωστόσο, αμέσως μετά να επισημάνει ότι δεν μπορούν οι δύο χώρες να πορεύονται συνεχώς στον δρόμο της έντασης. «Ο ελληνικός λαός και ο τουρκικός λαός έχουν μία μακρά ιστορία ειρηνικής συνύπαρξης», είπε, τονίζοντας: «Οκτώ χρόνια μετά τα τραγικά γεγονότα του 1922, οι ηγέτες της Ελλάδας και της Τουρκίας είχαν το θάρρος να υπογράψουν μια Συμφωνία Ειρήνης και Φιλίας».

Υπό αυτό το πνεύμα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης απευθύνθηκε αμέσως, όχι μόνο στην τουρκική ηγεσία αλλά και απευθείας στον τουρκικό λαό με το μήνυμα ότι «η Ελλάδα δεν αποτελεί απειλή για τη χώρα σας. Δεν είμαστε εχθροί σας. Είμαστε γείτονες. Εκτιμούμε τις πολλές φιλίες μεταξύ απλών Ελλήνων και Τούρκων πολιτών

Γνωρίζω, πρόσθεσε, ότι η συντριπτική πλειονότητα στις δύο χώρες μας δεν επιθυμεί πολιτική σύγκρουση και εχθρότητα. Ας προχωρήσουμε, λοιπόν, σε ένα πνεύμα συνεργασίας και φιλίας, με αμοιβαίο σεβασμό και σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο. 

Νωρίτερα, πάντως, ο κ. Μητσοτάκης είχε αναφερθεί στην «ολοένα πιο επιθετική αναθεωρητική ατζέντα της Τουρκίας έναντι της Ελλάδας», σημειώνοντας ότι «η ηγεσία της Τουρκίας φαίνεται να έχει μια παράξενη εμμονή με τη χώρα μου. Η γλώσσα της γίνεται όλο και πιο πολεμική. Απειλούν ότι η Τουρκία “θα έρθει νύχτα”, αν το αποφασίσει. Αυτή είναι η γλώσσα ενός επιτιθέμενου και όχι ενός ειρηνοποιού».

«Αφήγηση ψευδών διεκδικήσεων» από την εποχή των Ιμίων

You may also like