«Σημείο καμπής» για την Ελλάδα χαρακτηρίζει ο Κυριάκος Μητσοτάκης -μιλώντας στους Financial Times- τη νίκη του στις εκλογές και τονίζει ότι η Ελλάδα «άφησε πίσω της μια δύσκολη περίοδο»
Οι εκλογές προ εξαμήνου ήταν σημείο καμπής για την Ελλάδα σύμφωνα με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, καθώς η χώρα κυβερνήθηκε επί τέσσερα χρόνια από μια αριστερή κυβέρνηση που «έφερε τη χώρα στο χείλος της εξόδου από το ευρώ πριν αποδεχτεί αλλά εφαρμόσει κατά το ήμισυ τις οδηγίες των πιστωτών».
«Έχουμε αφήσει πίσω μια δύσκολη περίοδο και νομίζω ότι οι τελευταίες εκλογές ουσιαστικά συμβόλισαν το τέλος μιας περιόδου που ξεκίνησε με την οικονομική κρίση του 2009, και η γνώμη μου είναι ότι αυτή η κρίση κράτησε πολύ περισσότερο απ’ όσο έπρεπε να κρατήσει», δηλώνει ο Κυριάκος Μητσοτάκης σε αφιέρωμα των Financial Times για την ελληνική οικονομία.
Ο ίδιος δηλώνει ότι η ανάπτυξη θα φτάσει στο 3% το 2020 αλλά και ότι δύσκολα περνά μέρα που να μην έχει συνάντηση με επενδυτές.
Όπως σχολιάζουν οι Financial Times παρά το θετικό κλίμα δεν είναι ξεκάθαρο αν η χώρα θα καταφέρει να προσελκύσει ξένες επενδύσεις που χρειάζεται για να επιταχυνθεί η ανάπτυξη.
Στο ίδιο δημοσίευμα γίνεται ειδική αναφορά και στα σχέδια της ελληνικής κυβέρνησης για μείωση του στόχου για το πρωτογενές πλεόνασμα.
«Ο κ. Μητσοτάκης έχει δεσμευτεί να επαναδιαπραγματευτεί τον στόχο.
Αν και το χρέος της Ελλάδας παραμένει στο 177%, ο ίδιος υποστηρίζει ότι τα χαμηλότερα επιτόκια ήρθαν για να μείνουν, μειώνοντας το κόστος αποπληρωμής.
Ωστόσο, οι υπουργοί Οικονομικών απέρριψαν το αίτημα του τον Ιούλιο, αλλά ο ίδιος θα το επαναφέρει την άνοιξη, με την ελπίδα ότι οι μεταρρυθμιστικές προσπάθειες θα έχουν αρχίσει να αποδίδουν» αναφέρεται στο δημοσίευμα.
«Γνωρίζουμε τη δυναμική και γνωρίζουμε το γεγονός ότι υπάρχει ένα χάσμα αξιοπιστίας που πρέπει να γεφυρωθεί. Κι αυτό ακριβώς κάνουμε» επισημαίνει ο κ. Μητσοτάκης.
«Ο Κ. Μητσοτάκης καταλαβαίνει τις επιχειρήσεις», δηλώνει η Μιράντα Ξαφά.
«Καταλαβαίνει πολύ καθαρά τι πρέπει να γίνει. Νομίζω, όμως ότι είναι αρκετά αισιόδοξος για το πόσο γρήγορα μπορεί να το πετύχει. Νομίζει ότι μπορεί να γυρίσει σελίδα και θα είναι μια νέα Ελλάδα», αναφέρει.
Ο πρωθυπουργός μπορεί να έχει πολιτική καταγωγή αλλά είναι αντισυμβατικός λένε συνεργάτες του. Ο ίδιος πιστεύει ότι «είμαστε στην διαδικασία να σπάσουμε τον φαύλο κύκλο και να βάλουμε την Ελλάδα στον ενάρετο κύκλο».
«Δεν υπάρχει αμφιβολία για το τι ελπίζω να συμβεί στη χώρα, και νομίζω ότι πραγματικά χρειαζόμαστε ριζική αλλαγή, για να γίνει η Ελλάδα πραγματικό success story. Δεν μπορούμε να τα κουτσοκαταφέρουμε, έχουμε χάσει πολύ χρόνο και πολύ ΑΕΠ, ειλικρινά και πολύ ενέργεια ως χώρα για να το κάνουμε αυτό».