Πολιτική

Μητσοτάκης-Μέρκελ: Τετ α τετ για επενδύσεις και Έβρο

Μητσοτάκης-Μέρκελ¨Ο πρωθυπουργός θα εξηγήσει στη Γερμανίδα καγκελάριο την κατάσταση που δημιουργείται στην ελληνοτουρκική μεθόριο – Περισσότερες από 300 επιχειρήσεις θα συμμετάσχουν στο μεγάλο Ελληνογερμανικό Φόρουμ του Βερολίνου

Η ξεχωριστή σημασία που αποδίδει το Μέγαρο Μαξίμου στις πολυσχιδείς ελληνογερμανικές σχέσεις υπερκέρασε τις εισηγήσεις για αναβολή του προγραμματισμένου για σήμερα Ελληνογερμανικού Οικονομικού Φόρουμ και έτσι ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, ηγούμενος μεγάλης επιχειρηματικής αποστολής, θα ταξιδέψει στο Βερολίνο όπου θα έχει κρίσιμο τετ α τετ με την καγκελάριο Aνγκελα Μέρκελ.

Η διεξαγωγή του φόρουμ είχε συμφωνηθεί τον περασμένο Αύγουστο, όταν ο νεοεκλεγείς, τότε, Ελληνας πρωθυπουργός επισκέφτηκε τη γερμανική πρωτεύουσα και συζήτησε με την καγκελάριο τρόπους για να συνδράμει η χώρα της την ελληνική προσπάθεια για προσέλκυση επενδύσεων με έμφαση στους τομείς της πράσινης οικονομίας, της καινοτομίας και των ΑΠΕ. Στο διάστημα που μεσολάβησε έκτοτε έγιναν πολλές επαφές που στόχευαν στην επιτυχή οργάνωση του φόρουμ.

Ο υφυπουργός Εξωτερικών, αρμόδιος για την Οικονομική Διπλωματία και την Εξωστρέφεια, Κωνσταντίνος Φραγκογιάννης, επισκέφτηκε έξι φορές τη Γερμανία, ενώ άλλες τρεις επισκέψεις πραγματοποίησε ο υφυπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, αρμόδιος για τη Βιομηχανία και το Εμπόριο, Νίκος Παπαθανάσης. Την ίδια περίοδο, όμως, οι ελληνογερμανικές σχέσεις, τουλάχιστον σε πολιτικό επίπεδο, δεν κινήθηκαν ευθύγραμμα. Διάφορα γεγονότα συσσώρευσαν σύννεφα στον ορίζοντα.

Ο βασικός λόγος ήταν ότι το Βερολίνο τηρούσε τις περισσότερες φορές στάση ουδέτερου παρατηρητή στις συνεχείς προκλήσεις που δεχόταν η Ελλάδα από τους εξ ανατολών γείτονές της. Τόσο τον περασμένο Δεκέμβριο με την προκλητική τουρκολιβυκή συμφωνία για τις θαλάσσιες ζώνες όσο και πρόσφατα με τη χρησιμοποίηση από το καθεστώς των μεταναστών σαν πολιορκητικού κριού για να καταλυθούν τα ελληνικά και ευρωπαϊκά σύνορα, η γερμανική κυβέρνηση αντέδρασε με καθυστέρηση και πήρε θέσεις που δεν αντιστοιχούν στον ηγετικό ρόλο που διεκδικεί και, εν πολλοίς, ασκεί στην Ευρωπαϊκή Ενωση.

Το Μεταναστευτικό

Σε αυτό το πλαίσιοο κ. Μητσοτάκης θα συναντήσει την καγκελάριο προκειμένου να της εξηγήσει από πρώτο χέρι την κατάσταση που δημιουργείται στην ελληνοτουρκική μεθόριο λόγω της απροκάλυπτης εργαλειοποίησης των μεταναστευτικών ροών εκ μέρους της Αγκυρας και της ασύμμετρης απειλής που έχει εξαπολύσει κατά της χώρας μας, αλλά και της ίδιας της Ευρώπης, που, όπως πιστεύει η Αθήνα, «αποτελεί τον κύριο στόχο του τουρκικού εκβιασμού».

Ο Ελληνας πρωθυπουργός προτίθεται ακόμη να υπογραμμίσει στη συνομιλήτριά του τα κοινά συμφέροντα που έχουν η Γερμανία και όλη η Ευρώπη με την Ελλάδα – ως εκ τούτου, οφείλουν όχι μόνο να παίρνουν καθαρή θέση στις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η χώρα μας, αλλά συνάμα να σταθούν αρωγοί τόσο με τον επιμερισμό των βαρών όσο και με την αλλαγή των ευρωπαϊκών κανόνων για την παροχή ασύλου. Παρόλο που θεωρείται πολύ πιθανό ότι σε επίπεδο τρέχουσας ειδησεογραφίας τα Ελληνοτουρκικά και το Μεταναστευτικό θα κυριαρχήσουν στην επίσκεψη του πρωθυπουργού στη γερμανική πρωτεύουσα, στο Μέγαρο Μαξίμου δεν θέλουν να υποβαθμιστεί η σημασία του φόρουμ, που, όπως επισημαίνεται από κυβερνητικούς αξιωματούχους, «είναι ένας σημαντικός κρίκος σε μια αλληλουχία γεγονότων, τα οποία θα μας οδηγήσουν τον προσεχή Σεπτέμβριο στη Διεθνή Εκθεση Θεσσαλονίκης, όπου η Γερμανία είναι τιμώμενη χώρα».

Η Γερμανία εξάλλου παραμένει η υπ’ αριθμόν 1 ξένη επενδύτρια στην Ελλάδα σταθερά όλα τα τελευταία χρόνια, ενώ, όπως επισημαίνει ο υπουργός Ανάπτυξης Αδωνις Γεωργιάδης, κατά τη διάρκεια της οικονομικής κρίσης αύξησε και τις επενδύσεις της. Ο κ. Γεωργιάδης θα είναι από τους βασικούς ομιλητές του φόρουμ μαζί με τον Γερμανό υπουργό Οικονομίας και Ενέργειας Πίτερ Αλτμάιερ.

Από ελληνικής πλευράς, στο φόρουμ θα μιλήσουν επίσης ο κ. Φραγκογιάννης, που επιφορτίστηκε με την υποχρέωση να συγκεντρώσει όλα τα σχόλια και τις παρατηρήσεις και να εκπονήσει το action plan στο τέλος της ημερίδας, ο κ. Παπαθανάσης και ο υφυπουργός Περιβάλλοντος Γεράσιμος Θωμάς. Ομιλητές θα είναι επιχειρηματίες και εκπρόσωποι τραπεζικών και άλλων επιχειρηματικών ομίλων, όπως οι Ευάγγελος Μυτιληναίος, Γιώργος Περιστέρης, Φωκίων Καραβίας, Χρήστος Μεγάλου, Ανδρέας Σιάμισιης, Βασίλειος Ψάλτης κ.ά.

Συνολικά, στο φόρουμ θα συμμετάσχουν περίπου 100 εκπρόσωποι του ελληνικού επιχειρείν, ενώ αντίστοιχα υψηλή -πιθανότατα υπερδιπλάσιος- θα είναι η εκπροσώπηση της γερμανικής επιχειρηματικής τάξης, η συμμετοχή της οποίας υπερέβη κάθε προσδοκία, τόσο ποσοτικά όσο και ποιοτικά. Την ευθύνη υλοποίησης του φόρουμ ανέλαβε το Ελληνογερμανικό Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο σε συνεργασία με την Κεντρική Ενωση Εμπορικών και Βιομηχανικών Επιμελητηρίων Γερμανίας (DIHK e.V.), με την υποστήριξη του Συνδέσμου Γερμανών Βιομηχάνων (BDI e.V.).

Διαβάστε επίσης:

Σε αναζήτηση επενδύσεων στο Βερολίνο: Τη Δευτέρα το Ελληνογερμανικό φόρουμ

Ανήλικοι πρόσφυγες στα νησιά: Η Γερμανία ανακοίνωσε συμμαχία «εθελοντριών» χωρών για 1.500 παιδιά

Μετανάστες στα σύνορα: Μάχη στις Καστανιές – Φόβοι για τουρκική προβοκάτσια

You may also like