SelectedΕπώνυμα

Μοιάζει με γκρεμό… αλλά είναι η πορεία των καταθέσεων νοικοκυριών και επιχειρήσεων

0424707001415528148Του Ιωάννη Βρούτση, αναδημοσίευση από liberal.gr

Όλα δείχνουν ότι ξαναζούμε το ολέθριο για την οικονομία και τη χώρα πρώτο εξάμηνο του 2015. Η κυβέρνηση, πανικόβλητη μπροστά στην κοινωνική οργή που η ίδια προκάλεσε, με τις ανεκπλήρωτες υποσχέσεις που έδωσε, εντείνει ακόμη περισσότερο την αβεβαιότητα και την πολιτική αστάθεια. Η αδυναμία ολοκλήρωσης της αξιολόγησης του Οκτώβριου του 2015 έχει παγώσει την οικονομία στο σύνολο της. Όλοι οι οικονομικοί δείκτες χειροτερεύουν, ενώ η οικονομία επιστρέφει ξανά στην ύφεση, μετά την ανάκαμψη του 2014.

Οι συνεχείς αντιφάσεις και η ανικανότητα της κυβέρνησης, υπονομεύουν την κρίσιμη αυτή στιγμή την αναγκαία εθνική προτεραιότητα για ανάκαμψη της οικονομίας. Η αξιοπιστία της κυβέρνησης έχει κλονιστεί. Δυστυχώς, όμως, μαζί της και η εμπιστοσύνη των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων απέναντι στο τραπεζικό σύστημα. Όλοι παρακολουθούν έκπληκτοι τα μπρος-πίσω της κυβέρνησης στις αποκρατικοποιήσεις, την εχθρότητα της απέναντι στην επιχειρηματικότητα, την άδικη φοροκαταιγίδα σε κάθε Έλληνα, το σάρωμα των αποθεματικών από τα ασφαλιστικά ταμεία μέχρι και τα νοσοκομεία.

Τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος επιβεβαιώνουν τις δυσμενείς αυτές εξελίξεις. Μέχρι τον Ιούνιο του 2012 οι καταθέσεις παρουσίαζαν πτωτική πορεία, καθώς η πολιτική αβεβαιότητα είχε πλήξει την αξιοπιστία του τραπεζικού μας συστήματος, με τις καταθέσεις να διαμορφώνονται στα 150,5 δις ευρώ. Στα επόμενα 2,5 χρόνια που ακολούθησαν οι θαρραλέες και αποφασιστικές μεταρρυθμίσεις της κυβέρνησης Σαμαρά αποκατέστησαν το κλίμα εμπιστοσύνης, γεγονός που οδήγησε ξανά τις καταθέσεις να επιστρέψουν στις τράπεζες. Το Νοέμβριο του 2014, οι καταθέσεις είχαν ήδη διαμορφωθεί στα 164,2 δις ευρώ. Σήμερα, 18 μήνες μετά παρουσιάζουν κατακόρυφη πτώση, διαμορφώνοντας το ιστορικό χαμηλό (Μάρτιος 2016) των 121,4 δις ευρώ, δηλαδή απώλεια 44 δις ευρώ!

Η εύρυθμη λειτουργία του τραπεζικού συστήματος στην Ελλάδα, αποτελεί προϋπόθεση για τη βιώσιμη ανάπτυξη και την αποτελεσματική κατανομή των οικονομικών πόρων. Στην περίπτωση της χώρας μας, τα πιστωτικά ιδρύματα, εξαιτίας της κρίσης, της εγχώριας δημοσιονομικής ανισορροπίας αλλά και των σφαλμάτων τους, βρέθηκαν αντιμέτωπα με μεγάλες προκλήσεις. Προκλήσεις που κατέστησαν αναγκαία τη δημιουργία πλαισίου στήριξής τους με σκοπό την ενίσχυση της σταθερότητας και εμπιστοσύνης στο τραπεζικό σύστημα.

Στο πλαίσιο αυτό, οι κυβερνήσεις της Ν.Δ. αντέδρασαν άμεσα και -από το 2008- συνέβαλλαν με σειρά πρωτοβουλιών στη σταθεροποίηση του τραπεζικού μας συστήματος μέχρι και το 2014. Οι τράπεζες ανέκτησαν μέρος των καταθέσεων, πραγματοποίησαν επιτυχείς αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου, μηδένισαν την εξάρτησή τους από το μηχανισμό παροχής έκτακτης ρευστότητας και μειώθηκε η ροή των νέων μη εξυπηρετούμενων δανείων.

Όλα αυτά διεκόπησαν βίαια με την εκλογή της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ το 2015, που άλλαξε τα δεδομένα και γκρέμισε τις θυσίες του ελληνικού λαού. Ειδικά στο τραπεζικό σύστημα οι κίνδυνοι διογκώθηκαν μετά την πρωτοφανή για τα ελληνικά δεδομένα τραπεζική αργία και τους κεφαλαιακούς περιορισμούς. Οι καταθέσεις παρουσίασαν τη μεγαλύτερη εκροή από την αρχή της κρίσης, η ποιότητα του ενεργητικού των τραπεζών επιδεινώθηκε, η αξία των τραπεζικών μετοχών «κατέρρευσε», η χρηματοδότηση του τραπεζικού συστήματος στηρίχθηκε, σχεδόν αποκλειστικά, στον μηχανισμό παροχής έκτακτης ρευστότητας, ενώ τα εναπομείναντα κεφάλαια του ΤΧΣ επεστράφησαν στο Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.

Μπροστά στα σημερινά αδιέξοδα της οικονομίας και των προβλημάτων που αντιμετωπίζει το τραπεζικό σύστημα, αποτελούν μονόδρομο η επίτευξη πολιτικής σταθερότητας, η αποκατάσταση κλίματος εμπιστοσύνης, η ολοκλήρωση της αξιολόγησης, καθώς και η επίτευξη δημοσιονομικής ισορροπίας, σε συνδυασμό με την επιτάχυνση των μεταρρυθμίσεων, την υλοποίηση των ιδιωτικοποιήσεων, την αξιοποίηση της ακίνητης κρατικής περιουσίας και την ενίσχυση της βιωσιμότητας του δημοσίου χρέους. Όλα αυτά θα συμβάλλουν στην απελευθέρωση πόρων, στη βελτίωση του κλίματος, με πολλαπλές θετικές επιδράσεις: νέες επενδύσεις, προσέλκυση επενδύσεων, επιστροφή καταθέσεων στο τραπεζικό σύστημα. Λύση που μόνο η Ν.Δ. μπορεί να εγγυηθεί…swth

You may also like

More in Selected