Επώδυνη διαπραγμάτευση τους επόμενους μήνες μεταξύ της κυβέρνησης υπό το ΣΥΡΙΖΑ και τους πιστωτές βλέπει η Morgan Stanley τονίζοντας πως το κίνητρο για να βρεθεί κοινός τόπος θα υπάρξει μόνο μετά από έντονες πιέσεις και άγχος. Όπως σημειώνουν οι αναλυτές σήμερα οι χώρες της Ευρώπης φαίνονται έτοιμες στο να προχωρήσουν σε ένα ελαφρύ OSI εφόσον η Ελλάδα παραμείνει σε τροχιά υλοποίησης μεταρρυθμίσεων ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ θέλει μεγαλύτερη ελάφρυνση του χρέους.
Αν και το αποτέλεσμα των εκλογών διατηρεί την αβεβαιότητα για τον δρόμο της πολιτικής που θα ακολουθήσει η Ελλάδα, η ανακοίνωση του QE της ΕΚΤ και η πιθανότητα αγοράς ελληνικών κρατικών ομολόγων απ’ την ΕΚΤ έχουν αυξήσει τις αποτιμήσεις σε ένα σενάριο που η τιμή φθάσει τα 81 σεντς.
Η Morgan Stanley επιβεβαιώνει την ανοδική οπτική (bullish view) για τα ελληνικά ομόλογα αλλά αναγνωρίζει ότι η βραχυπρόθεσμη αποτίμηση παραμένει ακριβή. Μάλιστα εκτιμά ότι η δίκαιη τιμή για την δεκαετία βρίσκεται στα 55 σεντς, ενώ μία αύξηση της έντασης μεταξύ της νέας ελληνικής κυβέρνησης και της τρόικας μπορεί να αυξήσει τις πιθανότητες για ένα πτωτικό σενάριo.
Ο πολιτικός κίνδυνος παραμένει «κλειδί» για τις μακροοικονομικές επιδόσεις, σημειώνει η Morgan Stanley και αυτό καθώς θα επηρεάσει πέντε πράγματα:
1. Την αξιολόγηση της τρόικας, που πιθανόν να καθυστερήσει περαιτέρω λόγω της πιθανότητας πιο αργής προώθησης των μεταρρυθμίσεων, μικρότερης δημοσιονομικής προσαρμογής και της επιβολής μη φιλικών στην αγορά πολιτικών. Μάλιστα η Morgan Stanley εκτιμά ότι μία τέτοια εξέλιξη θέτει σε κίνδυνο την αναδιάρθρωση των ευρωπαϊκών δανείων.
2. Τις προοπτικές της προληπτικής πιστωτικής γραμμής που χρειάζεται η Ελλάδα καθώς το τρέχον πρόγραμμα λήγει στο τέλος Φεβρουαρίου. Εξάλλου η Ελλάδα θα χρειαστεί ένα μαξιλάρι ασφαλείας για να προχωρήσει σε εκδόσεις ομολόγων με δεδομένο ότι υπάρχει μεγάλο χρηματοδοτικό κενό.
3. Τη συμφωνία για ένα ελαφρύ OSΙ που τελικά θα λάβει τη μορφή επέκτασης της χρονικής διάρκειας των δανείων και μείωσης των επιτοκίων. Αν και όλοι εικάζουν ότι οι δύο πλευρές μπορούν να φθάσουν σε μία συμφωνία τελικά, προς το παρόν εμφανίζονται να έχουν μεγάλες διαφορές.
4. Την παρουσία της Ελλάδας στο πρόγραμμα QE της ΕΚΤ καθώς αυτό προϋποθέτει την παραμονή της χώρας μας σε πρόγραμμα προσαρμογής.
Διαβάστε περισσότερα στο Newmoney