Πολιτική

Μόρια: Το «Κολαστήριο» περνά στην επόμενη ημέρα – Γίνεται χώρος παιδείας και καινοτομίας

Είχε αποτελέσει κολαστήριο για χιλιάδες ανθρώπους, που πέρασαν από την Τουρκία στην Ελλάδα, την περίοδο 2015-2019,  διεκδικώντας μια καλύτερη τύχη. Ο λόγος για το Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης στη Μόρια, όπου ο υπερπληθυσμός και ο συνωστισμός σε άθλιες συνθήκες δημιουργούσαν ένα εκρηκτικό κοκτέιλ προβλημάτων για τους πρόσφυγες αλλά και τους εργαζόμενους.

Και πλέον, η Μόρια περνά στη νέα εποχή. Αφήνει πίσω της τις εικόνες ντροπής και θα μετατραπεί σε χώρο Εκπαίδευσης, Καινοτομίας και Ανάπτυξης του τόπου αλλά και της χώρας.

Η μεταβίβαση – παραχώρηση της έκτασης του πρώην ΚΥΤ Μόριας (Στρατοπέδου Παραδέλλη) στον Δήμο Μυτιλήνης ολοκληρώθηκε τον Μάρτιο του 2023 με την υπογραφή των τελικών συμβολαίων μεταξύ του Δήμου Μυτιλήνης και του Ταμείου Εθνικής Άμυνας.


Μόρια - Το μετά

Η παραχώρηση αποτελούσε δέσμευση του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη που βρέθηκε στον χώρο σήμερα και εκπληρώνει τα αιτήματα των τοπικών αρχών και της τοπικής κοινωνίας. Στόχος είναι να αποτελέσει την αφετηρία υλοποίησης αναπτυξιακών έργων και να αντιστρέψει τα προβλήματα που δημιούργησε η μεταναστευτική κρίση στη Λέσβο.

Το υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου συντόνισε όλη τη διαδικασία παραχώρησης του «ΚΥΤ Μόριας» και εξασφάλισε την απαραίτητη χρηματοδότηση, μέσω του Ταμείου Αλληλεγγύης, για την αγορά, τον καθαρισμό και την αποκατάσταση των εκτάσεων που χρησιμοποιήθηκαν για τη φιλοξενία αιτούντων άσυλο.

Σύμφωνα με τις μέχρι σήμερα συζητήσεις, προτάσεις και επιθυμίες του τοπικών φορέων, δηλαδή του Δήμου Μυτιλήνης και του Πανεπιστημίου Αιγαίου, στο χώρο θα ανεγερθούν:

• Ένα Μουσικό Σχολείο
• Ένα Ειδικό Σχολείο
• Φοιτητική Εστία
• Συνεδριακό Κέντρο
• Κέντρο Καινοτομίας

Οι τελικές αποφάσεις θα ληφθούν από τον δήμο Μυτιλήνης και το Πανεπιστήμιο Αιγαίου, βάσει των διαδικασιών που προβλέπονται σε κάθε φορέα.

«Το κολαστήριο της Μόριας ανήκει στο παρελθόν»

Στη Λέσβο βρέθηκε σήμερα ο Κυριάκος Μητσοτάκης, όπου παρέστη στην παρουσίαση για την αξιοποίηση του πρώην στρατοπέδου Παραδέλλη «ΚΥΤ Μόριας» και του έργου του υπουργείου Μετανάστευσης για τη στήριξη των τοπικών κοινωνιών, που επλήγησαν από το μεταναστευτικό.

«Το κολαστήριο της Μόριας -όπως έγινε γνωστό στο εξωτερικό- δεν υπάρχει πια. Ανήκει στο παρελθόν. Και γι΄ αυτό είμαι εξαιρετικά υπερήφανος, διότι τήρησα τη δέσμευση την οποία είχα δώσει στην τοπική κοινωνία, κυρίως στις τοπικές κοινότητες, ότι θα λύσω το ζήτημα αυτό και θα ξεπεράσω όλα τα εμπόδια τα οποία θα μπορούσαν να προκύψουν στον δρόμο μας. Εφαρμόσαμε μία αυστηρή αλλά δίκαιη πολιτική στο μεταναστευτικό ζήτημα. Προστατεύσαμε τα σύνορα της πατρίδας μας, και στην ξηρά και στη θάλασσα, και μειώσαμε κατά παραπάνω από 90% τις αφίξεις παράνομων μεταναστών στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου. Αποδείξαμε ότι η θάλασσα έχει σύνορα και τα σύνορα αυτά μπορούν και πρέπει να φυλάσσονται από την Ελληνική Πολιτεία»., τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Από την πλευρά του, ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου Νότης Μηταράκης ανέφερε: «Δεσμευτήκαμε απέναντι στον Ελληνικό λαό να μειώσουμε ουσιαστικά τις ροές και δραστικά τις επιπτώσεις της κρίσης στις τοπικές κοινωνίες. Και το πράξαμε με σχέδιο και αποφασιστικότητα».


Μόρια - Το πριν

You may also like